Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför vägrade han att träffa IS-återvändare

Nöjets årskrönika: Det här minns vi mest från 2019
Amed Bozan som och Gizem Erdogan som Pervin i”Kalifat”. Foto: Johan Paulin/SVT
Aliette Opheim spelar Säpo-agenten FatimaFoto: Johan Paulin/SVT
Yussra El Abdouni som Lisha, Nora Rios som Sulle och Amanda Sohrabi som Kerima. Foto: Johan Paulin/SVT
Wilhelm Behrman berättar att han hade möjligheten att få träffa riktiga IS-återvändare – men lät bli. Foto: Henrik Montgomery/TT / Henrik Montgomery
En övervakningsbild från Gatwick på tre tonårstjejer på väg för att ansluta till IS blev startskottet för Wilhelm Behrmans tv-serie.Foto: Jonas Alarik/SVT
Skådespelaren Gizem Erdogan, regissören Goran Kapetanovic, skådespelaren Nora Rios, skådespelaren Aliette Opheim och manusförfattaren Wilhelm Behrman. Foto: Henrik Montgomery/TT / Henrik Montgomery
1 / 8

En övervakningsbild från Gatwick etsade sig fast och innebar startskottet för ”Kalifat”, dramaserien som blivit en tittarmagnet på SVT Play. 

Upphovsmannen och manusförfattaren Wilhelm Behrman berättar nu om researchen bakom serien och varför han valde att tacka nej till träffa IS-återvändare. 

– Jag tycker att serien är verklighetstrogen och vad jag vet så hade det här kunnat hända, sedan är det ju en saga och har inte hänt, säger Wilhelm Behrman. 

Det började med en bild för snart fem år sedan. 

Wilhelm Behrman var, som han själv säger, helt fixerad av övervakningsbilden från den brittiska flygplatsen Gatwick. Han började fundera på de tre tonårstjejerna som flytt sina familjer för att ansluta sig till IS. 

Behrman, som själv har en dotter i samma ålder, beskriver situationen som ”otroligt gripande och otroligt provocerande på samma gång”. 

– Jag gick länge och idisslade den där bilden och till slut var jag tvungen att skriva något för att bearbeta upplevelsen, säger han och fortsätter: 

– Senare var det ett gisslandrama i Paris som var ganska utdraget. Som åskådare kunde man börja tänka och fundera på hur det går till, hur polisen jobbar och så vidare. Jag hade en hypotes om det där, som visade sig vara helt fel, men det var en ganska bra hypotes för en terrorhistoria. Då insåg jag att de här både berättelserna skulle gå att kombinera. 

Sagt och gjort. 

Köpt av Netflix

Wilhelm Behrman skrev ner sina tankar och skickade ett sms till skrivpartnern Niklas Rockström, som genast gick i gång på idén. Duon, som även gjort två säsonger ”Innan vi dör” tillsammans, skrev ett synopsis till det som skulle bli ”Kalifat”. 

Först nappade produktionsbolaget Filmlance, sedan SVT och sist köpte Netflix visningsrättigheterna utanför de nordiska länderna. Inspelningen av serien skedde förra året i Stockholm och Jordanien. 

”Kalifat” börjar hösten 2015. Säpo-agenten Fatima får ett samtal om att Pervin, en ung, svensk kvinna, sitter fast i Raqqa där maken Husam är ansluten till IS. Pervin, som fruktar för sitt och sin dotterns liv, berättar att svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige.

Vill alltid överraska 

Parallellt pågår en historia om systrarna Sulle och Lisha och deras polare Kerima, som trevande börjar ompröva sina liv i takt med att de umgås mer och mer med elevassistenten Ibrahim. 

– Grejen med ”Kalifat” är att det är en serie som både är en thriller och ett gripande drama, något vi såg mer som en guldgruva än som en utmaning egentligen. Om vi grinar när vi hittar på det, så borde även tittarna kunna bli engagerade. För mig och Niklas är utmaningen alltid att överraska. Vi kräver av oss själva att vi ska kunna överraska tittaren. säger Wilhelm Behrman. 

Hur mycket research gjorde du inför och under manusarbetet och vad bestod det av? 

– Jag gjorde research kontinuerligt under skrivandet, men det var vad man kan kalla grundforskning. Jag researchade genom att läsa allmänt om IS, om salafism som sådan och de böcker som jag känner till om hur man blir rekryterad. 

– Sedan gör man ju research medan man skriver om man undrar om något uttryck eller liknande. Vad skulle en sunnimuslim säga i ett visst läge? Man surfar på nätet och kollar hur en böneritual ser ut. Samtidigt, när man skriver manus så ska det ju inte bli en doktorsavhandling.

Intervjuade du några IS-återvändare?

– Nej. Jag hade möjlighet att göra det, men jag tyckte det kändes otäckt. Jag ville inte ha med de människorna att göra, så jag avstod. 

Känner du att ni har kommit nära verkligheten så som du har upplevt den när du gjorde research? 

- Ja, det tycker jag. Jag tycker att det här är verklighetstroget och vi har pratat med en del personer, både från Säpo-sidan och skriftlärda muslimer, och vi har inte gjort våld på någonting, i alla fall inte medvetet. Vad jag vet så hade det här kunnat hända, sedan är det ju en saga och har inte hänt. 

Du snackade med Säpo också alltså. 

– Ja, jag har en bra Säpo-källa som har varit väldigt behjälplig. 

När ”Kalifat” är slut, vad vill du att de som har sett serien ska känna? 

– Jag vill att tittarna ska vara helt knäckta och nedbrutna av sorg när serien är slut, samtidigt som de känner att serien varit spännande. Så banal är jag, och har inget djupare svar än så.

Och en möjlig fortsättning, finns tankar på det?

– Niklas och jag skriver alltid med premissen att det bara blir en säsong. Jag ska inte säga att det blir bättre så, men för oss blir det bättre. Vi trivs med att tänka så. Det gäller även ”Kalifat”. Det är gjord för att vara en säsong. Men det är klart, det finns inte en manusförfattare som smäller igen dörren helt och hållet bakom sig. 

FAKTA

Kalifat

 

SVT-serie som hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. ”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

 

På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.

 

SVT valde att göra en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen. Veckan efter landade avsnitt fyra och fem. Därefter följer ett nytt avsnitt varje söndag fram till finalen, som blir tillgängligt 9 februari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.