Därför svartlistades Lotta Engberg efter segern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lotta Engberg berättar att hon fortfarande sjunger ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” varje gång hon uppträder.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Lotta Engberg i Melodifestivalen 1987.
Foto: ULF RYD
Lotta Engberg uppträder i Eurovision Song Contest i Bryssel 1987.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / EXPRESSEN EXPRESSEN

”Fyra Bugg och en Coca-Cola” blev Lotta Engbergs breda genombrott – men egentligen var det inte meningen att hon skulle sjunga den.

Efter vinsten i Melodifestivalen blev det också stort rabalder kring låten som svartlistades av Sveriges Radio.

– Den låg etta på Svensktoppen men sedan blev den diskvalificerad, berättar Lotta Engberg.

Låtskrivarna Mikael Wendt och Christer Lundh jobbade i mitten av 1980-talet på låtar till pojkbandet The Pinks från Degerfors. En idé hämtade Mikael Wendt från sin egen barndom.

– När jag var liten, tidigt 60-tal, fanns det en kiosk vid den allmänna fotbollsplanen på Östermalm i Skövde. Där kunde man köpa en Cola och fyra Bugg för en krona. Det passade in, Pinks var ju mellan 10 och 14 år och vi försökte tänka på vad man själv gjorde när man var i den åldern, berättar han.

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson ville att låten, som fick titeln ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”, skulle vara med i Melodifestivalen. Det fanns bara ett problem – The Pinks var för unga.

– Jag fick inte veta det förrän tio år senare, att låten var skriven för oss. Men det låter ju rimligt, den hade passat bra. Hade vi vetat det då hade vi nog varit ganska sura, nu i efterhand kan man vara glad för jag vet inte om man som tioåring hade klarat pressen av att vara med i Melodifestivalen, säger The Pinks-sångaren Robban Andersson.Lotta Engberg på scen i Melodifestivalen 1987.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / PRESSENS BILD EXPRESSEN

”Då var hon arga Saijonmaa”

I stället hamnade låten hos den då 23-åriga Lotta Engberg, som redan hade sjungit in en demoversion.

– Jag jobbade som körflicka och när man var körflicka på den tiden fick man sjunga in en massa olika demos, men det var inte alls prat om att jag skulle sjunga den i Melodifestivalen för jag var gravid. Men när The Pinks inte fick göra det så blev det så där att ”okej, men då får väl Lotta sjunga den”, berättar hon.

Enligt Engberg fanns det absolut inga förväntningar på låten i Melodifestivalen.

– Det var mest på skoj, vi gjorde det som en glad grej. Vi kunde inte för fem öre ana att vi skulle vinna. Det var ingen som trodde det men vi vann ju med en poäng över Arja Saijonmaa, då var hon den arga Saijonmaa helt klart, säger hon.

– Men så här i efterhand kan jag förstå det. En ung tjej, mycket färger, höggravid. Jag hade nog också röstat.Lotta Engberg var gravid när hon vann Melodifestivalen och födde barn strax före Eurovision.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

”Inte vårt starkaste ögonblick”

Efter vinsten kom kritiken. ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” gick in som etta på Svensktoppen men diskvalificerades efter några veckor då den svartlistades av Sveriges Radio på grund av titelns varumärken.

Samtidigt hörde SVT av sig till Mikael Wendt och Christer Lundh och ville att de skulle ändra texten för att undvika kontroverser och regelbrott i Eurovision Song Contest.

Hur den nya refrängen skulle lyda blev en följetong i medierna.

– Språkprofessorer ringde och föreslog ändringar, det anordnades tävlingar i tidningarna där folk skulle skicka in förslag. Sedan presenterades den nya texten i ”Gomorron Sverige”, berättar Christer Lundh.

”Boogaloo, dansa rock'n'rolla”, löd den nya refrängen.

– Det är kanske inte vårt starkaste ögonblick. Då tyckte vi att det var skitsamma men i efterhand tycker jag att låten förlorade på det, säger Lundh.”Vilken tondöv idiot som helst kan sjunga den”, säger Bert Karlsson.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

”Roten till det onda”

Lotta Engberg själv var inte alls involverad i ändringsprocessen – hon var fullt upptagen med att föda barn. Åtta dagar efter nedkomsten reste hon till Bryssel för att förbereda sig inför Eurovision.

– Det var väldigt speciellt. Det är inget jag kan rekommendera och jag skulle inte göra om det om jag säger så, berättar hon.

Låten kom tolva i tävlingen och Lotta Engberg har sedan dess aldrig sjungit ”Boogaloo”-versionen. Men ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” kör hon varje gång hon uppträder och låten har blivit odödlig i Sverige.

Bert Karlsson tror sig veta varför:

– Den har en refräng, det har ju inte låtarna i dag. Jag tror inte att du kan sjunga en låt som har varit med i Melodifestivalen i år. ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” kan vilken tondöv idiot som helst sjunga, till och med jag, säger han.

För Lotta Engberg blev ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” också det stora genombrottet som soloartist.

– Det är ju den låten som är ursprunget, roten till det onda som vi brukar säga, säger hon och skrattar.

https://youtu.be/HK1uXzLpjDY

Fakta: Melodifestivalen 1987

Melodifestivalen arrangerades i Göteborg den 21 februari med Fredrik Belfrage som programledare.

Bland bidragen märks Arja Saijonmaas ”Högt över havet”, Lena Philipssons ”Dansa i neon”, Sound of Musics ”Alexandra” och Robert Wells ”Sommarnatt”.

Till slut blev det dock Lotta Engberg som vann med ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”. Låten blev en stor hit i Sverige men inför Eurovision tvingades låtskrivarna ändra texten och den nya titeln blev ”Boogaloo”.

När Eurovision anordnades i Bryssel den 9 maj slutade ”Boogaloo” på plats 12 av 22. Vann gjorde Johnny Logan som tävlade för Irland med ”Hold me now”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.