Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför spricker alla paren i utskällda SVT-fiaskot

Årets deltagare: Daniel Elander, Jannica Levin, Miha Alvesson, Malin Alpsjö, och Magnus Nilsson Niclas Gråberg.Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Sara Lannergren och John Wallén gifte sig i programmet, och är fortfarande tillsammans.

Av de 24 personer som hittills varit med i en hel säsong av ”Gift vid första ögonkastet” lever bara ett par tillsammans som gifta i dag. 

Men SVT vill inte säga att det är ett misslyckande. 

– Efter fyra veckor slutar experimentet och det som händer efter det definierar både vi och deltagarna som deras privatliv, säger Siri Bergerud, SVT:s projektledare för tv-programmet. 

Så bra förutsättningar som möjligt. 

Det är ett mantra som är återkommande i ”Gift vid första ögonkastet”, SVT:s realityserie där de medverkande gifter sig utan att ha träffats innan, lever tillsammans som nygifta par i fyra veckor och sedan svarar på frågan om det vill fortsätta förhållandet eller skilja sig. 

– Relationerna i det här programmet är på riktigt. De gifter sig på riktigt. De blir kära på riktigt och de upplever problem i relationerna på riktigt. Det här programmet är som ett koncentrat av ett vanligt äktenskap, säger psykologen Fredric Bohm i inledningen av årets säsong, som började sändas i SVT på söndagen. 

Bryter upp när kamerorna släcks

”Gift vid första ögonkastet” hade premiär i SVT 2014. Årets säsong är tv-programmets femte. Sedan start har få par valt att fortsätta vara gifta efter den månad som inspelningarna varar. 

För de par som valde att se vad som kunde hände när kamerorna släckts har uppbrottet i alla fall utom ett legat runt hörnet.

Ett misslyckande från SVT: sida? 

Så här säger Siri Bergerud, SVT:s projektledare för ”Gift vid första ögonkastet”: 

– Vi får lite kärlekssorg vi också när paren går skilda vägar, det måste jag erkänna. 

Hon fortsätter: 

– Det här experimentet varar i fyra veckor och under den tiden försöker de hitta en kärlek som är stor nog så att de vill fortsätta att utforska sin relation. Efter fyra veckor slutar experimentet och det som händer efter det definierar både vi och deltagarna som deras privatliv. 

– Men vi är väldigt glada att det finns ett par som fortfarande är gifta, så kan vi väl säga. 

 

 

Endast ett par som hållit ihop

Ja, så är det alltså, av de personer som medverkat i ”Gift vid första ögonkastet” är det fortfarande ett par som håller ihop. 

Sara Lannergren, 30, och John Wallén, 31, medverkade i fjärde säsongen och valde efter en månad i programmet att fortsatta vara äkta makar. 

I en intervju i SVT åtta månader efter inspelningen berättade Lannergren och Wallén att relationen höll, men att de tagit av sig ringarna. 

Nu bekräftar Sara Lannergren i ett sms att hon och John Wallén fortsatt är ”lyckligt gifta” och att de numera har ringarna på sig. 

”Det är jättesvårt att svara på varför det fungerade för oss. Men vi tycker att det är viktigt att ta hand om varandra och att vara nog med att kommunicera”, skriver Sara Lannergren också. 

 

 

Hon är nykomlingen bland experterna

I årets omgång är psykologen Sandra Lindström nykomling bland de experter - Linn Heed, Satu Hirsch Fjellstedt och Fredric Bohm är de övriga - som matchar och sedan coachar de medverkande. 

Om sin roll i tv-programmet säger Sandra Lindström i en kommentar: 

– Kärlek och relationer är det viktigaste vi har, men också det svåraste. Min uppgift blir att belysa det som kan ställa till hinder för oss som stelbenta normer, snäva ideal och ojämställda mönster. 

Vad är skälet till att det finns en ny expert i tv-programmet?

- Vi vill belysa ämnet relationer från alla möjliga håll och kanter. Genom åren har vi sett till att vi byter något perspektiv varje säsong. Nu kom vi fram till att vi inte har gått så djup in i jämställdhetsfrågor, säger Siri Bergerud, SVT:s projektledare för programmet, och fortsätter: 

- Vi har inte haft någon speciellt på just det tidigare och då blev det givet att det är perspektiv som vi också ska ha. 

Vad mer väntar i den nya säsongen?

- Den här säsongen har vi tre par som är mer nyfikna än tidigare. Vi får se lite andra frågeställningar och inte så mycket som tidigare handlar om attraktion. Det är också en del, men behandlas på ett nytt sätt. Det är väldigt ärligt. 

- Jag tycker också att vi i den här säsongen lyfter relationer så som de ser ut i vår tid. Vad är det som gör att vi blir attraherade? Vi har förväntningar på en möjlig partner och då ifrågasätter vi varför vi har de förväntningarna och kanske ser det annorlunda ut än för bara fem år sedan. Vi kanske inte har några svar, men både deltagarna och experterna funderar och lyfter frågan. 

 

Årets deltagare i ”Gift vid första ögonkastet”

# Miha, 27 år från Årsta, har gång på gång träffat fel killar. ”De gånger jag har dejtat och träffat någon som jag har känt att det här kanske skulle kunna bli någonting, då är det ofta jag som har velat mer.”

# Daniel, 50 år, bor i Huddinge och vill träffa någon att bli gammal med. ”Jag vill kunna slå upp ett fotoalbum och titta. Titta vad vi gjorde för 35 år sedan. Inte ha 40 olika album som ligger på vinden med olika tjejer och undra vem fan är det här?”. 

# Jannica, 29 år från Dalarna, tycker att hon är en fegis när det kommer till dejtlivet. ”Jag blir generad. Jag tycker en dejtingsituation känns som en timmes dömande och förnedring.”

# Magnus, 31 år från Skåne, har inte lätt för att bli kär. ”Men jag vill kunna falla. Jag vill kunna träffa någon istället för att bara avfärda”.

# Niclas, 31 år från Årsta, har alltid velat ha barn så länge han kan minnas, ”Jag har alltid föreställt mig att jag ska bli en ung pappa.”

# Malin, 49 år från Uppsala, har haft ett liv fyllt av barn och att få vardagen att fungera. Men nu är barnen utflugna. ”Nu är det min tur att ta plats.”

 

EXPERTER

Sexologen Linn Heed, parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt, psykologen Fredric Bohm samt psykologen Sandra Lindström, som är ny i tv-programmet och som har fokus på genus. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.