Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför passar inte dina favoritskor längre...

Australiska modellen Catherine McNeil för Jimmy Choo höst/vinterkollektion 2014/15. Ett par drömskor från Jimmy Choo shoppar man gärna i rätt storlek.
Catherine McNeil för Jimmy Choo.
Catherine McNeil för Jimmy Choo.
Australiska modellen Catherine McNeil frontar Jimmy Choos höst/vinterkampanj 2014/15.

Skor kommer och går men fotstorleken består, eller?

Får du inte längre in fötterna i de där älsklingsskorna du köpte för tio år sedan?

Då har du förmodligen fel skostorlek.

Enligt experterna kan din skostorlek förändras under livets gång. Generellt sett har skostorleken gått upp två storlekar sedan 1970.

I en studie gjord av U.K. College i Podiatry erkände nästan hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen att de har köpt skor som inte satt helt perfekt.

Den kända skodesignern Stuart Weitzman säger till Wall Street Journal att hans företags vanligaste skostorlek brukade vara 39 men nu har ökat till 41. Och att han numera dessutom gör skor som går ända upp till storlek 46 på grund av den ökade efterfrågan.

Att bära skor med fel storlek kan leda till smärtsamma problem som förhårdnader och inflammerade knölar.

Så här gör du för att slippa problem:

1. Storlekar skiljer sig åt mellan olika märken och till och med inom samma märke, så det är någonting att vara uppmärksam på när man ska köpa skor.

2. Många tar av gammal vana samma storlek som när de ska handla, i stället för att känna efter hur de verkligen sitter, menar experterna.

3. Köper du skor via nätet beställ då flera storlekar på samma gång och prova dem senare på dagen eller på kvällen, då är fötterna som störst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.