Nyheten om att Mikael Persbrandt stryks ur de kommande "Beck"-filmerna kom som en chock för tittarna i mars i år. Foto: Baldur BragasonNyheten om att Mikael Persbrandt stryks ur de kommande "Beck"-filmerna kom som en chock för tittarna i mars i år. Foto: Baldur Bragason
Nyheten om att Mikael Persbrandt stryks ur de kommande "Beck"-filmerna kom som en chock för tittarna i mars i år. Foto: Baldur Bragason
Mikael Persbrandt har haft rollen som Gunvald sedan 1997.Mikael Persbrandt har haft rollen som Gunvald sedan 1997.
Mikael Persbrandt har haft rollen som Gunvald sedan 1997.
Foto: Bengt Wanselius PhotographerFoto: Bengt Wanselius Photographer
 Foto: Bengt Wanselius Photographer

Därför mörkade de Persbrandts avhopp

Publicerad

Nyheten om att Mikael Persbrandt skrivs ut ur "Beck" slog ner som en bomb.

Nu berättar regissören Mårten Klingberg varför produktionen valde att mörka avskedet.

– Det är klart att det är en stor grej att man tar bort en sådan central karaktär, när man väljer att avslöja det, säger han.

Nya "Beck"-filmen "Gunvald" har premiär på nyårsdagen och Gunvald Larsson får en viktig roll i filmen.

Nyheten om att Mikael Persbrandt stryks ur de kommande "Beck"-filmerna kom som en chock för tittarna i mars i år.

Nu berättar regissören Mårten Klingberg, som regisserat bland annat "Gunvald" och "Steinar", att det var bestämt långt innan dess.

– Det är klart att det är en stor grej att man tar bort en sådan central karaktär, när man väljer att avslöja det, det är en marknadsföringstanke bakom det tror jag, säger han.

Efter beskedet att Mikael Persbrandt inte medverkar som Gunvald Larsson något mer, en roll han har gjort sedan 1997, skrev agenten på skådespelarens officiella Facebooksida att han hade filmat klart "Beck" och ska satsa på sin internationella karriär.

 

LÄS MER: Hirdwall avslöjar – så blir nya "Beck"-filmen

 

Mårten Klingberg berättar att manuset skrevs först efter att det hela blev klart. Och att inspelningarna heller inte hade börjat än.

– Hela det här dramat i "Gunvald" är skrivet som det ska vara, det är inte någon scen som har ändrats. Det är inte en sådan sista minuten-manöver som gjorts. Det bestämdes långt innan det kom ut. Det var god marginal innan vi färdigställde manus till det här, säger han.

I stället blir det "Game of thrones"-stjärnan Kristofer Hivju som kommer in som ny polisman.

 

LÄS MER: Därför lämnar Mikael Persbrandt "Beck"

 

Vilket också leder till andra intriger än förut.

– Det har öppnats möjligheter i och med att vi för in en ny karaktär. I min andra film så är det en ny polisman som ska in i gruppen. Det är alltid tacksamt, om man är dramatiker, att hitta nya bra konflikter kring det. Så på det sättet skiljer de filmerna sig från de tidigare, och det har varit väldigt roligt, säger han.

Tidigare har det spekulerats i hur Gunvald Larsson lämnar filmserien. Bland annat har en av skådespelarna berättat att Gunvald skjuts ihjäl precis i början.

På C-mores hemsida finns däremot inte Mikael Persbrandt med i rollistan.

– Det blir att avslöja för mycket kring filmens handling. Det finns en historia kring hans karaktär, den är ganska så central i hela filmen, säger han.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag