Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför lämnade Gwyneth Paltrow filmkarriären

Gwyneth Paltrow bestämde sig för att satsa helt på sitt livsstils- och hälsobolag Goop, men utesluter inte att återuppta filmkarriären. Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Oscarbelönade Gwyneth Paltrow hyllades som en av Hollywoods stora filmstjärnor. 

Som affärskvinna har det varit annorlunda. 

Henne bolag Goop har kritiserats och tvingats böta för kontroversiella produkter. 

– Självklart har vi begått misstag under resans gång, säger Paltrow i en intervju med New York Times. 

Skådespelerskan Gwyneth Paltrow, 46, är en av världskändisarna som i veckan deltar under den exklusiva techkonferensen Brilliant Minds i Stockholm. 

Under 1990-talet blev hon en av Hollywoods mest kända skådespelerskor och fick en Oscar för sin roll i ”Shakespeare in love” 1999. 

I dag är hon även känd som grundare av den nätbaserade livsstils- och hälsosajten Goop, som hon också är vd för. 

Grundade bolag vid köksbordet

Paltrows bolag, grundat 2008, började som ett veckobrev som skrevs vid stjärnans köksbord och växte till ett nätbaserat magasin och en försäljningsplattform för livsstils- och hälsoprodukter. 

Enligt New York Times är bolaget i dag värt omkring 250 miljoner dollar – och intäkterna växer. 

I en intervju med tidningen från mars i år säger Paltrow om vad hon vill med Goop:

– Vi vill föra kulturen framåt genom vad vi gör, i form av innehåll och erbjudanden, men också genom att skapa samtal och forum för att försöka få bort skammen. Jag tror att många kvinnor upplever en hel del skam i sina liv.

Gwyneth Paltrow 2016. Foto: THIBAULT CAMUS / AP

Tillvaron som entreprenör har inte alltid varit lika fylld av hyllningar som livet på filmduken. 

På Goops sajt går det att hitta recept, mattrender, reseguider och vilka som är säsongens bästa sandaler. Bland produkterna finns både kläder, smink, böcker och inredning.

Har kritiserats för hälsometoder

Men Goop har också kritiserats av läkare, forskare och läsare för en rad artiklar om kontroversiella och oprövade hälsometoder eller produkter. 

Bland annat har Goop marknadsfört och sålt klistermärken, tillverkade av samma material som NASA-dräkter, som påstods återbalansera energifrekvenserna i kroppen. 

– Wow! Vilket skitsnack detta är, sa Mark Shelhamer, tidigare chefsforskare vid NASA till Gizmodo efter att produkten började marknadsföras. 

Goop publicerade även en artikel som handlade om att byglar i bh:ar kunde kopplas till bröstcancer, något som kritiserades och avfärdades av cancerläkare. 

I samband med att sajten skrev om ett så kallat jadeägg, en äggformad sten, som kunde ha positiva hälsoeffekter för kvinnor uppstod ännu en kontrovers. Enligt sajten skulle stenen föras in i underlivet och på så sätt bland annat balansera hormonerna och reglera menscykeln. 

Bolaget stämdes och gjorde senare upp med distriktsåklagaren i Santa Clara, vilket ledde till en straffavgift på motsvarande 1,3 miljoner kronor. 

Utesluter inte filmroller

Gwyneth Paltrow säger till New York Times att bolaget inledningsvis ville skapa diskussioner kring annorlunda hälsotips.

– Självklart har vi begått misstag under resans gång, men vi har aldrig varit uppmanande. Vi har aldrig sagt att ”du borde testa det här” eller ”detta fungerar”, säger hon till tidningen. 

Även om Gwyneth Paltrow beslutade sig för att lämna Hollywoodkarriären och i stället satsa på sin affärsverksamhet har hon inte uteslutit att det kan bli fler filmer. 

Av New York Times får Paltrow frågan om hon ser sig själv som en skådespelerska som inledde en annan karriär – eller om hon ser sig som en livsstilsentrepenör som råkade vara skådespelerska ett tag. 

– Jag var maskerad till en skådespelare, säger hon. 

Hon har tidigare förklarat i en intervju med Variety att beslutet att lämna Hollywood var medvetet, eftersom filmindustrin började fokusera mer på filmer som drog in stora pengar. 

– Jag tror inte att någon av filmerna som jag är känd för skulle ha gjorts i dag. Skulle de göra ”The Royal Tenenbaums”? Skulle de göra ”The talented Mr. Ripley”? Skulle de göra ”Shakespeare in love”? säger hon till Variety. 

Hemlighetsfull om Stockholmsbesök

Efter att ha blivit vd för det egna bolaget 2017 har hon förklarat hur hon lärt sig att axla den nya rollen som företagsledare.

– Främst genom att begå misstag och att tala med mentorer. Du kan inte veta det du inte vet och jag kunde verkligen inte förstå, kanske 99 procent, av alla saker jag var tvungen att lära mig om verksamheten, säger hon till New York Times. 

Expressen har varit i kontakt med Gwyneth Paltrows talesperson Heather Wilson, som är hemlighetsfull kring Paltrows medverkan vid Brilliant Minds.

– Det ser ut som att hon inte kommer att kommentera något mer än vad hon kommer säga vid konferensen, säger Wilson.

Det finns dock en koppling mellan Paltrow och Brilliant Minds – hon har tidigare deltagit vid välgörenhetsmiddagar för Barack Obama, som också talar vid konferensen, i samband med hans presidentkampanj 2008. Enligt Svenska Dagbladet har Gwyneth Paltrow och Kinneviks tidigare ordförande Cristina Stenbeck deltagit vid samma middagar.

Kinnevik är en av Brilliant Minds partners och Cristina Stenbeck, som lämnade Kinneviks styrelse tidigare i år, ska också tala vid konferensen.