Foto: GRAHAM WHITBY BOOT / GRAHAM WHITBY BOOT/STARTRAKSPHOT STARTRAKS PHOTOFoto: GRAHAM WHITBY BOOT / GRAHAM WHITBY BOOT/STARTRAKSPHOT STARTRAKS PHOTO
 Foto: GRAHAM WHITBY BOOT / GRAHAM WHITBY BOOT/STARTRAKSPHOT STARTRAKS PHOTO
Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBLFoto: EERO HANNUKAINEN / /IBL
 Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL

Därför höll han sjukdomen hemlig

Publicerad

Michael Nyqvist led av lungcancer.

Vännen och filmaren Susanne Cederberg gjorde en SVT-dokumentär om skådespelaren – samtidigt som han fick sjukdomsbeskedet. 

Men Nyqvist valde att inte berätta om cancern –  han ville inte att någon skulle få veta.

–  Han ville inte ställa upp på någon intervju eller prata om detta för då skulle det bara handla om det, säger filmaren Susanne Cederberg till Aftonbladet.  

Det var sent under tisdagskvällen som beskedet kom att Michael Nyqvist hade gått bort i cancer, bara 56 år gammal.

Dokumentärfilmaren Susanne Cederberg har känt Michael Nyqvist i över tio år och de jobbade nära varandra under de senaste åren.

Susanne Cederberg ville redan år 2009, efter Michael Nyqvists succé med filmserien "Millennium", göra en dokumentärfilm om skådespelaren.

Men då fick hon nej, skriver Aftonbladet. Skådespelaren hade inte tid just då.

Ändrade sig för ett år sedan 

Men för drygt ett år sedan ändrade sig Michael Nyqvist plötsligt  och ville att dokumentärfilmen skulle bli av.

–  Han sa: ”Susanne, nu gör vi porträttet du ville göra”. Jaha, tänkte jag. Jag visste inte om jag ville eftersom jag helst ville göra det innan jag kände honom för väl. Men han sa: ”vi gör en grej av att vi känner varandra”. Och så blev det ett porträtt ändå, säger Susanne Cederberg till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Michael Nyqvist död i cancer – blev 56 år gammal  

Dokumentären, "Michael Nyqvist – ett porträtt" sändes i höstas på SVT och sent under tisdagskvällen la kanalen upp dokumentären igen på SVT play.

"Med anledning av Michael Nyqvists bortgång visar SVT en dokumentär från 2016", skrev kanalen som programförklaring.

"Det var för ett år sedan ungefär"

I slutet av arbetet med filmen fick Michael Nyqvist veta att han hade cancer.

Susanne Cederberg berättar för Aftonbladet att hon var en av få som fick veta.

–  Det var för ett år sedan ungefär. Då tog jag upp det med honom och sa "det måste vi ju ha med på något vis". Jag tänkte att om det skulle komma ut att han var sjuk skulle det kännas konstigt att det inte fanns med i filmen, säger hon till tidningen.

Men skådespelaren vägrade att prata om sin sjukdom i filmen, något som Susanne Cederberg accepterade. 

– Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta för han ville inte ställa upp på någon intervju eller prata om detta för då skulle det bara handla om det, säger dokumentärfilmaren till Aftonbladet.

Susanne Cederberg berättar vidare att Michael Nyqvist hade "enorm integritet" och att han inte gärna visade upp sitt hem och liknande för tidningar, men att hon fick förtroende att komma nära skådespelaren under inspelningens gång.

Rafael Edholm pratade med Michael Nyqvist för en månad sedan

Vännen och skådespelaren Rafael Edholm visste också om att Michael Nyqvist drabbats av cancer. 

Kollegerna hade kontakt så sent som för en månad sedan.

–  Han skrev att han skulle in på någon undersökning och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråkigt, han var en kille mitt i steget, säger Edholm.

Även vännen och skådespelaren Göran Ragnerstam, 59, kände till att Michael Nyqvist drabbats av cancer.

– Vi pratade sista gången för två månader sedan. Då var det fortfarande en kamp. Då pratade vi framtid, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag