Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför hann vännerna aldrig ta farväl av "Loffe"

Foto: MICKE FRANSSON / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN
"Loffe" Carlsson och Gurianne Sandven Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Janne "Loffe" Carlsson och sambon Gurianne Sandven maxade den sista tiden tillsammans.

De båda visste att skådespelaren kunde dö när som helst – ändå kom det hela som en chock när det väl hände. 

Flera av "Loffes" vänner hann aldrig ta ett riktigt avsked.

– Döden kom så plötsligt, vi var ju inte beredda, säger Gurianne.

Det var för 1,5 år sedan som Janne "Loffe" Carlsson diagnostiserades med levercancer. Ganska tidigt förstod både Janne och sambon Gurianne att sjukdomen inte skulle försvinna.

Då bestämde de sig för att ta vara på den sista tiden. 

De spelade golf tillsammans, badade bastu och åt god mat på sin gård i Kristianstad. Janne "Loffe" Carlsson spelade också mycket musik, och målade tavlor. Han hade flera projekt på gång under hösten – som aldrig blev av. 

– Janne hade planerat att spela här i Kristianstad den 16 september med sitt nya band. Senare skulle han ha en konstutställning i Ronneby, säger Gurianne Sandven. 

 

LÄS MER: "Loffe" bytte liv – lämnade Sverige innan sin död 

"Vi hyrde ett ställe i fyra månader"

Under "Loffes" sista år i livet flyttade de också till Spanien under en kort tid. 

– Vi hyrde ett ställe i fyra månader. Sen kom vi tillbaka för att fira jul med hela familjen och sen åkte vi tillbaka i Spanien innan nyår och Janne var där fram till början på mars, säger Gurianne. 

När Janne "Loffe" Carlsson dog den 31 augusti i år, 80 år gammal, fanns familjen på plats på sjukhuset för att säga farväl. Men flera av skådespelarens vänner hann aldrig säga ett sista hejdå till "Loffe".

– Det kom ju som en överraskning. Han blev sjuk på natten och kom in på tidig morgon. Sen hamnade han i koma på kvällen. Och man ringer ju inte till sina vänner då, säger Gurianne Sandven. 

Hon fortsätter:

– Man säger ju inte farväl, för man tror inte att man ska dö. Alla visste vi ju att han var sjuk, den närmaste familjen visste det. Att det kunde hända när som helst. Men det var inget tecken på att han blev dålig, han hamnade aldrig på sjukhus för behandling, hospis eller något sånt där.

"Vi hade fullt hus hela sommaren"

Trots att Janne "Loffe" Carlsson var sjuk så höll han i gång in det sista och flera av hans vänner besökte honom och familjen under Jannes sista sommar i Kristianstad. Där lagade de mat och badade tillsammans.

Och på något sätt blev det en form av avsked. 

–  Vi hade fullt hus hela sommaren med vänner som umgicks med Janne. Vi har spelat golf, lagat mat, han har målat och vi har badat. Så de närmaste vännerna har ju på något sätt fått sagt hejdå, i och med att de har varit här under senare tid. Fast att de uttryckligen inte har sagt hejdå, säger Gurianne.