Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför försvann TV4-profilen från tv-rutan

Anki Edvinsson.
Foto: FOTO: JOHAN OLSSON/TV4
Anki Edvinsson och Owe Ridderstråle i Stjärnor på is.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anki Edvinsson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Som väderpresentatör och lekprogramledare visade Anki Edvinsson upp en glättig sida av sig själv.

Men efter att ha blivit av med TV4-jobbet, satsade tv-profilen allt på sitt hemliga drömprojekt - nu lanseras krimromanen "Lust att döda".

– Man får man se en helt annan sida av mig som är ganska mörk, det händer rätt brutala grejer, säger hon.

Anki Edvinsson, 47, är känd för tv-tittarna som lättsam lekprogramledare och väderpresentatör på TV4.

2012 gifte sig tv-profilen med Peter Hedström och flyttade till Umeå, där hon arbetade med de lokala TV4-nyheterna. 

Men 2014 lade kanalen ner sina lokala nyhetssändningar och Anki Edvinsson stod plötsligt utan jobb. Det ledde till att hon satsade på att förverkliga en gammal dröm.

– Egentligen har jag velat skriva en bok länge. Men då kände jag att: "nu finns det ett fönster här, jag har tid över". Jag gick "all in" och skrev in mig på Skrivarakademin som är en heltidsutbildning för blivande författare på Folkuniversitetet. Parallellt gjorde jag research för den här boken. 


LÄS MER: Väder-Tones nya liv - efter åren på TV4 


– Från början hade jag ingen aning om det ens skulle bli en bok. Det var en jäkla resa att göra. Jag har en enorm respekt för svenskarnas deckarkunnande, vi har så mycket bra deckarförfattare, så de är med all rätt kräsna. Jag känner mig ödmjuk inför att nu är boken ute, folk ska läsa och bedöma. 

"Det händer ganska brutala grejer"

Kriminalromanen "Lust att döda" utspelar sig i Umeå och handlar om ett terrorattentat som lamslår staden. 

– Min roll genom hela min yrkeskarriär, framför allt på TV4, har varit en glad, käck tjej. Jag har haft den typen av program också. Läser man boken får man se en helt annan sida av mig som är ganska mörk, det händer rätt brutala grejer. Den kontrasten får folk att reagera: "oj!". De har inte riktigt sett det, säger hon.

Bokdebutanten och hennes make har nyligen flyttat tillbaka till Stockholm. Men några framtida tv-planer finns inte i nuläget. 

– Man kan inte säga aldrig, men det är inte så att jag står och knackar på dörren. Det här är så pass roligt, får jag välja så skriver jag bara. Men det är väldigt få författare som kan leva på det. 


LÄS MER: Så gick det sen för väderpresentatörerna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.