Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför försvann duon från rampljuset

Stefan och Krister Foto: LEIF GUSTAFSSON
Stefan Gerhardsson. Foto: RICKARD NILSSON / EXP

Stefan och Krister är duon som i decennier har fått hela Sverige att skratta – men ifjol försvann de plötsligt från rampljuset. 

I dag lever de som pensionärer och är goda för 16 respektive nära 12 miljoner kronor. 

Nu berättar Stefan Gerhardsson om varför de drog sig tillbaka, vänskapen till Krister – och pensionärsknepet som får honom att leva gott: 

– Pappa gjorde det också. Han sa att det var det bästa han hade gjort. Jag tänkte att jag måste göra som farsan, han blev 93 och det är inte så dåligt, berättar Stefan Gerhardsson.

Duon Krister Classon eller Stefan Gerhardsson har underhållit den svenska publiken i flera år. Efter deras revy "Skåpbubblor" som kom 1988 har Stefan och Krister gjort flera teatersuccéer, bland annat med "Full fräs", "Hemvärn & påssjuka" och "Bröstsim & gubbsjuka." 

Förra året försvann de båda från rampljuset och i dag lever de som pensionärer. Nu berättar Stefan Gerhardsson om det nya livet:

– Jag har gjort det för att jag tycker att det ska få komma fram andra som tycker att det är roligare än jag, som har gjort det här i alla år. Jag tycker att jag är färdig med den biten.

 

LÄS MER: Så blev Stefan och Krister miljonärer på utskälld buskis 

 

När fattade du beslut om att gå i pension?

– I fjol. Det hade värkt fram lite grann. Vi började (pensionsspara, reds. anm) när jag var 23, och vi har varit duktiga jag och Krister, och har avsatt pengar till pensionsförsäkringar och sparat helt enkelt, säger Stefan och fortsätter:

– Jag tycker det är kul att fiska och umgås med kompisar på helgerna som man aldrig har gjort. Med gamla kompisar med vanliga arbeten som man har försummat lite grann men som man vill ha kvar. Det är många pusselbitar som har ramlat på plats.

 

LÄS MER: Krister Classon om sin obotliga sjukdom 

 

Stefan Gerardsson om pengarna

Att få svenskar att skratta har minst sagt visat sig lönsamt för duon. Både Krister Classon och Stefan Gerhardsson är ägare i ett av Sveriges största nöjesimperium – Moment Group (förre detta 2E Group.)

Genom koncernen äger Stefan och Krister bland annat Oscarsteatern, Hamburger Börs, krogen Golden Hits, Lisebergsteatern, ett stort eventbolag samt biljettföresäljningsföretaget Showtic. 

2016 omsatte Moment Group nästan 850 miljoner kronor. Duon Stefan och Krister är bland de fem ägare som äger mest aktier i bolaget, där Stefan Gerhardsson aktier är värda drygt 16 miljoner kronor, och Krister Classons nära 12 miljoner kronor.

Stefan Gerhardsson berättar om hur han och Krister har sett på ekonomin:

– Vi har haft ett förnuft jag och Krister genom åren. Vi började med att säga att oavsett vad vi tjänade ska vi aldrig ta ut mer än en polislön. Och sedan ska vi försöka leva på det, för det ska gå. 

Han fortsätter:

– Jag tänker att bara jag har så jag klarar mig varje månad så är jag nöjd. Och pengar, jag äger lite aktier i företaget nu som vi har byggt upp, det gör jag ju. Men det är ju inga pengar som jag köper mat för. Det beror ju på om någon vill köpa de aktierna eller inte, om de är värda någonting. Annars har jag väl inte så mycket mer pengar än någon annan, berättar Stefan Gerhardsson.

Stefan Gerhardsson om pensionsknepet

Nu berättar den folkkära komikern och skådespelaren om den tidiga pensionen – och hur den möjliggjordes:

– Vi satte tidigt undan i Pensionsförsäkringar och det är därför jag kan gå nu vid 59 års ålder. Pappa gjorde det också. Han sa att det var det bästa han hade gjort. Jag tänkte att jag måste göra som farsan, han blev 93 och det är inte så dåligt, berättar Stefan Gerardsson.

Vänskapen med Krister

Stefan Gerhardsson berättar om relationen till sin gamla vapendragare, Krister:

– Vi springer på varandra ibland. Jag träffade honom när jag var 25 så vi har ju aldrig vuxit upp tillsammans. Vi vart vänner men vi har inte umgåtts mycket privat under tiden vi jobbat ihop. Det hade varit ohållbart. Vi träffas en hel del. Han är här nere i stan och grejar ibland.

Har han också dragit sig tillbaka från scenen?

– Jajamän. Han spelar bas. Jag frågade honom sist: Det är många som frågar vad du gör och vad ska jag säga? ”Säg att jag spelar bas och går ut med soporna”.

Har du några tankar på att komma tillbaka till scenen?

– Man kan ju aldrig säga att man inte gör det. Jag kan bara berätta hur det känns nu, och just nu känns det underbart. Det är första sommaren på 37 år som jag är ledig. Nu förstår jag varför svenskarna vill ha semester på sommaren.

 

STEFAN & KRISTER I SIFFROR

Krister Classon

Ålder: 61

Bor: Fegen, Halland

Egendom: Äger två hus i Falkenberg. Markens totala taxeringsvärde för bägge husen ligger på 912 000 kronor, och husens totala värde ligger på 3 223 000 kronor.

Fordon: Bil BMW 320D 2013, Bil Tesla Motors S 2017, moped Peguot 2002 och två släp.

Engagemang: Krister har den enskilda firman Classon Musik & Manus. Han är styrelseordförande i bolaget Studio Classon AB som har artistisk verksamhet och omsatte 4 135 800 kronor år 2015. Han är även Suppleant i bolaget Ton & Tilja i Glommen AB som hade en omsättning på 2 179 000 år under samma år.

Fastställd förvärvsinkomst 2015: 446 100 kronor

Överskott av kapital 2015: 6 788 654 kronor

 

Stefan Gerhardsson

Ålder: 59

Bor: Falkenberg, Halland
Egendom: Äger hälften av ett strandnära kedjehus från 70-talet där tomtens taxeringsvärde är 502 000 och huset taxering och husets 1.190.000 kronor.

Fordon: Bil Mercedes 2002 och släp.

Engagemang: Hans egna aktiebolag Sjöbogårdsbro i Ätran AB som under 2016 omsatte 1 321 000 kronor, och där summan av det egna kapitalet låg på 1 694 000 kronor.

Stefan sitter även som ordförande i Ärtans Turist AB som bland annat har stugbyverksamhet. Bolaget omsatt under 2015 1 397 000 kronor, där det egna kapitalet var 233 485 kronor.

Fastställd förvärvsinkomst 2015: 301 200 kronor

Överskott av kapital 2015: 2 015 444 kronor

 

 

Så ser Stefans och Kristers miljonimperium ut

Stefan Gerhardsson och Krister Classon bildade sitt första bolag, Produktionsgruppen i Halland, 1987 tillsammans med andra nöjesprofiler, artister och musiker. Efter succén med "Skåpbubblor" 1988 bytte bolaget namn till Nöjespatrullen. Då fanns bara Stefan och Krister samt medgrundarna Janne Andersson och Bosse Andersson kvar i bolaget.

År 2000 börsnoterades bolaget, som vid det laget även övertagit driften av Lisebergsteatern och inlett samarbeten med Bert Karlsson och Hasse Wallman. 

I dag heter moderbolaget Moment Group. I koncernen ingår 2Entertain, Wallmans Nöjen, Hansen Event & Conference som bland annat arrangerat Volvo Ocean Race samt biljettförsäljningsbolaget Showtic. Huvudkontoret ligger fortfarande i Falkenberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!