Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför försvann Adele från rampljuset

Adele: "Jag insåg att jag faktiskt inte gillade vem jag var"
Adele på sin Grammygalan 2016.
Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
Adeles album ”21” kom ut 2011 och blev en braksuccé.
Foto: MATT SAYLES / AP
2015 besökte Adele ”Skavlan”
Foto: REX SHUTTERSTOCK / REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
2021 prydde Adele tidningen Vogues omslag.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Hon var en av världens största artister. Sedan försvann hon.

Efter sex års tystnad är Adele är tillbaka med full kraft, men vad hände där emellan?

Skulle du vilja vara världskänd?

Tidigare i år fyllde Adele Adkins 33 och nu släpps hennes efterlängtade album: ”30”. Låtarna på skivan skildrar en svår tid i stjärnans liv, med en uppslitande skilsmässa och trasig självbild.  

Förväntningarna har varit skyhöga bland fans och recensenter. När singeln ”Easy on me” släpptes tidigare i höstas gick den genast upp på topplistorna och har i skrivande stund strömmats 270 miljoner gånger på Spotify. 

”30” blir världsstjärnans uppföljning på skivan ”25” från 2015, som bland annat gav hitsinglarna ”Hello” och ”When We Were Young”. 

Efter skivsuccén med ”25” turnerade Adele världen över under två års tid. Sedan tog det stopp och stjärnan drog sig undan. Tills nu. 

Kärleken till Spice Girls 

Adele Laurie Blue Adkins, som är hennes fullständiga namn, föddes i London 1988. Mamma Penny väckte tidigt ett musikintresse hos dottern och hon fick ofta följa med på konserter.

Men det var fem speciella tjejer som gjorde ett särskilt intryck på Adele under barndomen. 

– Folk tror alltid att jag skämtar om detta... men Spice Girls slog igenom när jag var sju år. Och att se dem komma från arbetarklassbakgrund – det fanns något hoppfullt i det. Det var en stor del av mitt liv när girl power-grejen hände, har Adele berättat för Vogue. 

Ett decennium senare gjorde hon själv samma resa som Spice Girls-tjejerna. 2006 tog hon examen från BRIT School for Performing Arts, där även andra brittiska artister som Amy Winehouse, Katie Melua, Leona Lewis och Kate Nash gått. Och efter att ha spelat på pubar runtom i London debuterade Adele med albumet ”19” 2008, som hyllades stort av kritiker och hon spåddes bli det nästa stora stjärnskottet. Två år senare tog Adeles karriär verkligen fart. 

29 november 2010 spelades ”Rolling in the Deep” för första gången på radion. Succén var ett faktum och Adele var här för att stanna. 

Hitsuccén följdes upp Billboard-ettorna ”Someone like you” och ”Set Fire to the Rain”. Låtarna gavs ut på skivan ”21”, som blev det mest sålda albumet i Storbritannien på 2010-talet. Albumet gav henne också sex statyetter på Grammys 2012. Året därpå vann hon både en Oscar och en Grammy för låten ”Skyfall”, som var ledmotivet till Bond-filmen med samma titel. 

Under samma period väntade hitsångerskan också barn med den dåvarande fästmannen Simon Konecki. Den 19 oktober 2012 föddes sonen Angelo James Konecki.

Förlossningsdepression 

När lille Angelo föddes tog världsstjärnan en paus från både musikskrivandet och offentligheten. Världsartisten har tidigare berättat att hon led av en svår förlossningsdepression när hon fick sonen.

Enligt Adele trodde hon att förlossningsdepression innebar att man inte ville vara med sitt barn, men att hon lärt sig att det kan vara på olika sätt.

– Det kan komma i många olika former. Jag var besatt av mitt barn. Jag kände mig väldigt otillräcklig. Det kändes som om jag gjort mitt livs sämsta beslut, sa Adele till Vanity Fair.

Men det var inte bara den nyblivna småbarnstillvaron som gjorde att Adele drog sig tillbaka. Hon började få ordentliga problem med rösten och stämbanden, som hon länge hade kämpat med.

– Jag visste att min röst var i dåligt skick, uppenbarligen grät jag mycket. Men att gråta är tydligen riktigt dåligt för dina stämband, har Adele berättat för Variety. 

Läkarna konstaterade att sångerskan hade en polyp på ett av sina stämband, vilket krävde en omfattade operation. 

Trots den skrämmande diagnosen såg, den då 23-åriga, Adele tillfället att ta en välförtjänt semester. 

– Mitt schema var så fullspäckat, jag kunde knappt minnas vad som hade hänt samma dag... Jag tror att jag behövde tystnad. Och när du är tyst, är alla runt dig också tysta.

”Aldrig turnera igen”

Trots framgångarna och de lysande utsikterna funderade Adele på att helt ge upp musiken efter ”21”-albumet. Det ständiga turnerandet och uppmärksamheten hade blivit för mycket för den unga sångerskan. 

– Ett tag tänkte jag, kanske ska jag inte komma tillbaka. Kanske ska jag sluta på topp. Alla kanske var nöjda med det de hade hört från mig, har hon sagt i en intervju med Carson Daly. 

Adele kunde inte lämna musiken. I stället släppte hon albumet ”25” 2015 och åkte på en lång och intensiv världsturné. Men bakslaget kom hårdare än hon hade trott. Efter 15 månader av konstant spelande tvingades Adele ställa in två stora shower på Wembley stadium – efter att återigen fått problem med stämbanden.

I ett känslosamt brev till fansen skrev Adele att hon kanske aldrig mer skulle turnera.

”Att turnera är en märklig sak, det passar inte mig särskilt bra. Jag är riktigt hemmakär och får så mycket glädje i de små sakerna. Dessutom är jag dramatisk och har en hemsk historia av att turnera!”

”Jag ville att min sista show skulle vara i London eftersom jag inte vet om jag någonsin kommer att turnera igen, därför vill jag att min sista gång ska vara här hemma.”

Den här gången skulle det dröja länge innan fansen fick se Adele igen.

Exmaken Simon Konecki.
Foto: FAMEFLYNET / STELLA PICTURES
Adele på Grammygalan 2017.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Flyttade till LA – skilde sig 

Det hände mycket i Adeles privatliv i slutet av 2010-talet. Till mångas förvåning tog Londontjejen och familjen flyttlasset till soliga Los Angeles. 

Anledningen?

Adele menade att hon inte hade råd med samma bostadsstandard i London.

– Huset jag har i LA, skulle jag aldrig ha råd med i London, sa hon då till The Outlet.  

Men den amerikanska familjelyckan blev kortvarig. I april 2019 berättade stjärnan att hon och maken Simon Konecki skulle gå skilda vägar, efter sju år tillsammans.

”Det här är 31... Tack gode jävla Gud. 30 testade mig hårt, men jag äger det och försöker mitt bästa för att hantera det. Oavsett hur länge vi är här, så är livet konstant och komplicerat ibland. Jag har förändrats drastiskt de senaste åren, och jag förändras fortfarande och det är okej”, skrev hon då på Instagram. 

Det blev mer och mer tyst från Adele efter flytten till USA och separationen. Artisten postade inlägg på sociala medier med sporadiska mellanrum men vägrade att svara på frågan: När släpps nästa skiva?

Dejtade känd rappare

Efter skilsmässan kopplades sångerskan ihop med den brittiska rapparen Skepta. Adele och Skepta höll ihop i fem månader innan deras kärlekssaga var över i slutet av 2019. Han rappade senare om deras intensiva romans på sitt nya album, där han skrev om utmaningen att ”hantera kändisskapet”. I början av 2020 ryktades paret ha hittat tillbaka till varandra, något Expressen tidigare skrivit om. 

Under 2020 började Adele också bli mer aktiv på Instagram och hintade om att ny musik kanske var på väg. I början av året bekräftade även managern att det skulle komma en uppföljare på albumet 25. Men till många fans besvikelse blev det ingen ny musik från Adele efter det krävande pandemiåret.

I stället skulle fansen behöva vänta ytterligare ett år.

Storslagen comeback 

Den 15 oktober i år kom låten fans hade väntat på i över sex år. Storslagna radiohiten ”Easy on me” gick direkt upp på topplistorna och lämnade få besvikna. Nya singeln innebar också att ”25”-uppföljaren ”30” var nära. 

I sin första intervju på fem år berättade Adele att skivan är tillägnad nioårige sonen Angelo. 

– Jag ville genom skivan förklara för honom, när han är i 20- eller 30-årsåldern, vem jag är och varför jag frivilligt valde att rasera hans liv i jakten på min egen lycka, sa hon då till Vogue. 

– Det gjorde honom riktigt olycklig ibland. Och det är ett sår hos mig som jag tror aldrig kommer läka. 

För magasinet berättade stjärnan öppet om den svåra tiden efter skilsmässan.

– Det var helt enkelt inte rätt för mig längre. Jag var generad, verkligen generad över att inte lyckas få det att fungera.

Adele säger att hon blev ”beroende” av träning efter skilsmässan och gick ner 44 kilo.

– Jag mådde bättre av att träna. Men det handlade aldrig om att gå ner i vikt utan om att bli starkare, säger Adele och fortsätter:

– Jag har förståelse för att vissa kvinnor blev särskilt ledsna över det, utseendemässigt representerade jag många kvinnor, men jag är fortfarande samma person. Det var kvinnor som fällde de mest brutala kommentarerna om min kropp. Det gjorde mig väldigt besviken och sårade mina känslor.

”Aldrig varit så känd och samtidigt singel”

I en ny intervju med Apple Music berättar Adele om svårigheterna med att dejta som världskänd artist. Tidigare i höstas bekräftade hon för första gången förhållandet med sportagenten Rich Paul som bland annat har NBA-stjärnan LeBron James som klient. 

– Jag har aldrig varit så känd och samtidigt singel.

Hon berättar också att det inte var självklart för henne att släppa den nya skivan, eftersom den kändes så personlig. 

– Det fanns stunder, när jag skrev de här låtarna, och till och med när jag mixade dem och sånt där, där jag kände, ”Jag kanske inte behöver släppa det här albumet.”

– Jag gillar inte alls att vara kändis... Och det här är min historia, och jag känner att det är jag som tar tillbaka min berättelse. Jag var ensam. Jag gjorde allt på egen hand. Om jag skulle vilja tacka någon så är det mig själv. För jag engagerade mig verkligen, verkligen för mig själv. Och ja, jag tycker att det är en viktig skiva även för andra artister att höra.

Rich Paul, till höger, är Adeles nya kärlek.
Foto: LONDON ENTERTAINMENT / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Adele och pojkvännen Rich Paul i London 2021.
Foto: BERETTA/SIMS/SHUTTERSTOCK / IBL BILDBYRÅ / BERETTA/SIMS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kommer Adele åka på turné?

Efter det kaosartade slutet på ”25”-turnén har artisten ställt sig tveksam till att spela live. Och frågan på mångas läppar är nu: Kommer Adele ta ”30” ut på vägarna? 

Redan nu finns två planerade spelningar i Hyde Park nästa sommar, men Adele tror inte att det blir en världsturné.

– Jag var faktiskt desperat efter att turnera, vilket är sjukt för mig eftersom jag hatar det.

– Men antagligen inte. Det känns inte rätt att släppa en skiva nu och åka på turné 2023, säger hon i en intervju med SiriusXM.

Skilsmässan central på nya albumet – vill förklara för sin son

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.