Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför firar Kalle Moraeus jul med ex-frun: ”Fortfarande en familj”

"Förra året insåg jag storheten med lutfisk. Som barn försökte jag och tyckte att det smakade vidrigt, men min mellanbror Olle har en enorm passion för denna lutfisk. I fjol när han bjöd på lutfiskmiddag på juldagen bestämde jag mig för att pröva igen. Det gav en fullständig kick, så nu är jag också kokt på lutfisk", säger Kalle Moraeus till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
Kalle Moraeus har genom sin medverkan i "Biggest loser VIP" tappat 25,4 kilo och känner sig piggare och gladare än på länge.
Foto: OLLE SPORRONG
För Expressens Karin Sörbring berättar Kalle Moraeus om karriärbytet från massor av programledaruppdrag till nya än så länge hemliga projekt samt kommande kyrkokonserter.
Foto: OLLE SPORRONG
Kalle Moraeus.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Han valde för första gången på 20 år bort att ha en egen julturné i år, men har massor av jobb ändå.

Och sedan viktraset i "Biggest loser VIP" går det till och med lättare att spela, menar Kalle Moraeus, som efter medverkan i "Bingolottos" uppesittarkväll åker hem till Orsa för att fira jul med dottern och exfrun. 

– Även om vi är skilda så är vi fortfarande en familj, säger den 55-årige artisten.

Innan Kalle Moraeus på julaftons morgon sätter sig på planet från tv-inspelningen i Göteborg och tar bilen de 3,5 timmarna från Arlanda till julfirandet med familjen i Dalarna återstår dock flera åtaganden. 

– I helgen är jag med i konserter av slutsålda "Stjärnjul" i Filadelfiakyrkan och 22 december uppträder jag i "Christmas on ice" i Luleå. Mitt managementbolag och jag tog beslutet att inte ha någon stor egen julturné i år, säger Kalle Moraeus.

Kalle Moraeus berättar för Expressens Karin Sörbring hur livet har förändrats sedan han tappade 21,5 procent av sin kroppsvikt.
Foto: OLLE SPORRONG

Knävärken är borta och Kalle ska göra kyrkojobb

Han frågar om vi också vill ha kaffe och tar sedan trappan upp mot frukostmatsalen på stamhotellet Rival vid Mariatorget i Stockholm i ett huj.

– Jag har inte alls ont i knäna längre och behöver heller inte använda stöd för knäna när jag tränar. Men för att återgå till varför jag inte ska på egen julturné så kände jag bara att jag har gjort det sedan slutet av 1990-talet och att det fanns massor av andra förfrågningar som lockade.

Exakt vad som väntar kan och får Kalle Moraeus inte avslöja ännu.

– Men en höjdpunkt blir att Benny Anderssons orkester ska ut på turné i sommar. Det var tre år sedan vi gjorde det senast och Benny har ett par nya låtar i bagaget. Jag känner också att jag har åldern inne att åka ut på kyrkojobb. Det är en stor sak att under en timme och tjugo minuter stå ensam och prata, sjunga och spela för en stor publik.

Kalle Moraeus körde i många år tv-succén "Moraeus med mera". Här en bild från säsongen 2016.
Foto: SVT

När du ledde "Så ska det låta" och "Moraeus med mera" var du primetime i tv 20 veckor om året. Hur påverkade det musikerlivet?

– Jag upplever att det är mycket större sug i publiken nu och jag får mycket mer förfrågningar. När jag var på tv var och varannan kväll hade folk nog svårare att motivera att de skulle betala för biljetter att se mig live.

Hur märks "Biggest loser VIP"-viktnedgången på 25,4 kilo när du står på scenen?

– Jag mår bättre, orkar mer och även om jag har uppfattat mig själv som en positiv person så är jag ännu gladare nu. Jag är piggare och allt känns roligare. Återhämtningen efter framträdanden går fortare och det funkar till och med bättre att spela, för kläderna sitter inte längre åt och så har jag glädje av träningen när det gäller flås och muskler. 

"Jag är piggare och allt känns roligare".

Fakta/Medverkar i "Bingolottos" uppesittarkväll

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 55.

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dotter, 22. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

MAMMA VAR: Margot Kristina Moraeus, hemmafru. Dog 1976, endast 50 år ung.

PAPPA VAR: Erik Moraeus, ledare för Orsa Spelmanslag, ledare för Dalarnas spelmansförbund, dog 1989, 69 år gammal.

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i elva år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). Tävlade i Melodifestivalen i år med "Min dröm". Programledde "Victoriadagen". Körde i somras showen "Moraeus i Dalhalla" med gästartister som Tommy Körberg, Good Harvest och Gunilla Backman.

INKOMST AV TJÄNST: 682 200 kronor (2016) (plus 242 341 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Lyckades i "Biggest loser VIP" gå ner 25 kilo. Slutsålda "Stjärnjulkonserter" i Filadelfiakyrkan i Stockholm, "Christmas on ice"-showen i Luleå 22 december. Medverkar i uppesittarkvällen i "Bingolotto" 23 december. 

Har gått "jäkligt bra" att hålla vikten efter "Biggest loser VIP"

Du sade i tv att du var orolig för hur du skulle kunna hålla i viktminskningen när du lämnade slottet och skulle tillbaka till den kringflackande vardagen?

– Ja, jag har knappt hunnit vara hemma i mitt hus i Orsa för jag har jobbat, varit på jakt och organiserat en hockeyresa till Nashville. Men det har gått jäkligt bra ändå. Jag har ätit superkontrollerat och bara gått upp något kilo. Efter nyår ska jag ta bort resten – 4-5 kilo – och komma ner under 90-kilosgränsen.

Kalle Moraeus med vännerna han fick i årets säsong av "Biggest loser VIP".
Foto: PÄR BÄCKSTRAND / TV4

Vad har du haft för knep?

– Periodisk fasta har räddat mig. I 24 timmar – från middagen ena dagen till middagen dagen därpå –  lever jag på bara kaffe och vatten. Så kör jag två-tre dygn i veckan och det sänker kaloriintaget enormt. Det var Erik Hörstadius som lärde mig den metoden när vi var på slottet. Och i och med att jag äter LCHF-inspirerat och nästan inte får i mig några kolhydrater andra dagar heller så störs jag inte av hunger. 

"Periodisk fasta har räddat mig".

Hur äter du de dagar då du inte kör periodisk fasta?

– Två kokta ägg till frukost, en burk makrill i tomatsås till lunch och en god, hemlagad kycklingsoppa på 700-800 kalorier till middag. När jag vägde in mig på slottet pekade vågen på 118 kilo till mina 160 centimeter. Jag hade ett BMI (body mass index, kroppsmått där normalvärdet ska ligga på 20-25, reds anm) på 46. Att jag kom ner till 92,4 kilo ger en sådan glädje att det inte känns som någon uppoffring att äta kontrollerat. Det är så himla värt det!

En del som går ner i vikt sover bättre för att snarkningarna minskar?

– Nja, jag sover nog mindre än tidigare för kroppen får så mycket energi att jag inte känner mig ett dugg trött. På slottet vaknade Pekka Lindmark och jag vid 05.30 och drack kaffe. Man blir nästan lite hög och får kickar av att kroppen förbränner och man rasar i vikt.

"Jag var nyligen med på en organiserad hockeyresa till USA och det var otroligt häftigt. På måndagen var det en ledig kväll och vi gick och käkade på ett av de bästa ställen som finns i Nashville, "Martin´s Bar-B-Que joint". Sällskapet kom i extas när Joe Sakic, en av NHL:s bästa spelare genom tiderna, anlände. Vi fick världens pratstund med honom. Det var fränt", säger Kalle Moraeus.
Foto: OLLE SPORRONG

Längtar efter att åka längdskidor när han är så mycket lättare

På slottet fick vi ser er deltagare pressas av PT:n Mikael Hollsten. Hur ser din träning ut nu?

– Jag har skaffat en personlig tränare i Orsa. Hon är dotter till en kompis och kör minst lika hårt med mig som Mikael gjorde. Det är kettlebells och hela skiten, haha. Är jag hemma i Orsa går jag till gymmet nästan varje dag och hinner jag inte dit går jag en promenad på 1,5 timmar. Nu ser jag fram emot att få plocka fram längdskidorna. Det ska absolut inte bli under 60 mil skidåkning i år. När jag vägde 118 kilo tog det tvärstopp i uppförsbackarna. Det ska bli spännande att åka och väga under 90 kilo!

Kalle Moraeus åkte 2013 "Kortvasan". Nu ser han fram emot årets skidsäsong.
Foto: SARA STRANDLUND

Många av oss känsloäter. Hur är det för dig?

– Jag har aldrig gjort det, men visst har jag överätit mat. Det är en ekvation som har resulterat i ont i knäna. Men Mikael Hollsten på slottet köpte inte de argumenten. Han förklarade att det funkar utmärkt att träna ändå. 

"På den där hockeyresan stack jag efter middagen från hockeysällskapet till "3rd and Lindsley" där ett band som heter "Time jumpers" spelade. Det är en samling lite äldre gubbar som jammar där varje måndag. Jag blev helt "blown away" av bandet där de även hade tre fiolgrabbar som spelade så himla bra. Vince Gill som är störst på gitarr och sång i Nashville musicerade också. Tror du inte att det slutade med att jag var backstage och hälsade på dem och spelade en Orsapolska för dem. De blev förundrade och tyckte att det var speciell musik", berättar Kalle Moraeus för Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

Gamla kläderna sitter efter viktraset som presenningar 

Har du fått byta garderob efter att ha tappat 21,5 procent av din kroppsvikt?

– Jag hatar att köpa kläder, men har plockat fram en massa gamla kläder som jag inte har kunnat ha på många år. Orsadräkten sitter nu lika bra som när jag köpte den som ung man. Tidigare kändes den som ett korvskinn... Den enda nackdelen är väl att jag under tiden med många programledarjobb fick fantastiska kostymer uppsydda till mig och dessa kan jag inte längre ha. Det är som att dra på mig en presenning om jag provar dem nu. Men jag får väl skrapa ihop till en ny kostym, haha.

Kalle Moraeus och Orsa Spelmän repeterar låten "Min dröm" inför Melodifestivalen i Malmö i år.
Foto: OLLE SPORRONG

Jag tyckte lite synd om dig när Gunilla Persson och du i "Biggest loser VIP" skulle ro den usla båten runt flytbryggan och Gunilla begärde att få kliva ur...

– Det var mer synd om Gunilla! Det var bara trevligt att lära känna henne. Pekka, Alexandra Zazzi, Alexandra Louthander, Carl Jan Granqvist, Magnus Schönberg och jag blev väldigt tajta. Faktum är att Zazzi, Carl Jan och jag pratar ihop oss om ett nytt gemensamt projekt på temat njutning och hälsa. Vi har märkt att det finns en efterfrågan på att få ta del av våra erfarenheter av den här viktresan.

När jag intervjuade dig i somras kallade du dig "en glad ungkarl som lägger mig och vaknar när jag vill och gör det jag vill" och du dejtade inte. Vad ska jag skriva om ditt civilstånd nu?

– (Kalle skrattar, reds anm). Nu blir jag så där tråkig, men jag vill inte kommentera mitt civilstånd.

Hur firar du jul?

– Min dotter Johanna och min exfru kommer hem då. Vi firar tillsammans med släkten.

"Förra året insåg jag storheten med lutfisk. Som barn försökte jag och tyckte att det smakade vidrigt, men min mellanbror Olle har en enorm passion för denna lutfisk. I fjol när han bjöd på lutfiskmiddag på juldagen bestämde jag mig för att pröva igen. Det gav en fullständig kick, så nu är jag också kokt på lutfisk", säger Kalle Moraeus.
Foto: OLLE SPORRONG

Kalle Moraeus om julfirandet med exfrun

Hm. Det är inte alla som firar med sina ex?

– Vi är goda vänner. Även om vi är skilda så är vi en familj. Det är ju vi tre: min dotter, min exfru och jag. Just julen och vår dotter Johannas födelsedag är heliga för oss. Då ses vi och äter middag. Och om Johanna har någon konsert så träffas vi också. Vi har absolut inga bekymmer med det, vi är eniga och sams.

Bor din exfru rentav hos dig över jul eller tar hon in på hotell?

– Nej, nej, hon bor hos mig. Det är ju hemma. Orsa är lika mycket hemma för min exfru som för mig, även om hon bor söderöver nuförtiden. Jag åker hem en sväng nu på måndag efter konserterna och då ska jag trilla köttbullar och lägga in sill så att det är klart, sedan får väl min dotter och exfru förbereda en del. Jag kommer inte hem till Orsa förrän efter 12.00 på julafton. Vi får se vad de hinner fixa. Grisfötterna får jag väl fixa själv! Det är bland det bästa på julbordet. Men potatis och dessertbordet låter jag bli. 

"Enda anledningen för mig att vara med i Mello är om jag vill prova en ny låt, jag känner inget behov av att lansera mig själv eller bli en artist", säger Kalle Moraeus.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur går det med din planerade platta?

– Jag ska absolut spela in någonting till sommaren, oklart dock om det blir två låtar, fyra eller en hel platta. Jag ska åka hem och sätta mig i studion med Johan Moraeus nu. 

Det blev ingen Mello-medverkan för dig 2019?

– Nej, det finns en låt som vi någon gång ska testa där, men vi ville inte göra det i år. Mello är så komplext. Enda anledningen för mig att vara med är om jag vill prova en ny låt, jag känner inget behov av att lansera mig själv eller bli en artist. Jag har varit med så länge att folk snarare undrar om jag ska sluta snart, haha. 


Kalle Moraeus val

Fotboll – Ishockey 

"Jag är vinterälskare. Som barn var vi och spolade isplanen och åkte skridskor och spelade hockey".


Vin  – Vatten

"Jag tycker om vin och samlar på det, men vatten är vår essentiella livskraft".


Soffa  – Löpband

"Nu blir det inte mycket soffa, det blir extremt mycket träning".


Kungen  – Drottningen 

"Båda två represtenterar vår nationella identitet".


Seriemaraton  – Filmkväll 

"Just nu ser jag bara adventskalendern, men jag gillade verkligen "Vår tid är nu". Den var helt makalös". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.