Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför fick skådespelaren sänkt straff för misshandeln

Josefin Nilsson.
Foto: HANS T DAHLSKOG / TT
Skådespelaren dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel av Josefin Nilsson.
Foto: Kenneth Jonasson
Foto: LASSE SVENSSON

Skådespelaren dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel av Josefin Nilsson.

I hovrätten friades han sedan från två fall av misshandel.

Samtidigt mildrades straffet och skådespelaren fick en villkorlig dom – bland annat därför att han var tidigare ostraffad och att han drabbats hårt av mediala uppmärksamheten.   

Under måndagen har ett möte hållits på mannens arbetsplats, Dramaten, där den uppkomna situationen diskuterats.     

På eftermiddagen kom beskedet att Dramaten ställer in föreställningar.                                                           

SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” skildrar Ainbusk-sångerskans liv och bortgång. 

Systern Marie Nilsson Lind berättar där om misshandeln Josefin Nilsson utsattes för av en skådespelare och att hon planerade att skriva en bok om det hon tvingats genomlida. En bok som Marie Nilsson Lind nu planerar att färdigställa. 

På sociala medier har kritiken vuxit sig stark mot att mannen får arbeta kvar på sitt jobb. I lördags samlades också hundratals deltagare till en ljusmanifestation.

När Expressen når den pressansvarige på skådespelarens arbetsplats, Dramaten, kommer det fram att de har diskuterat ärendet.

– Ja vi har haft möte.

Ytterligare frågor vill den pressansvarige inte svara på utan hänvisar till ett pressmeddelande som kommer att publiceras under dagen.

På måndagseftermiddagen kom beskedet att Dramaten lägger ned en pjäs efter dokumentären, något DN var först att rapportera om.

– Det är för allas bästa, säger Dramatens presschef Lena Törner till DN.

Dramaten ställer in föreställningar.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Under måndagseftermiddagen skrev Dramaten om beslutet och de senaste dagarnas reaktioner. 

” Under de senaste dagarna har Dramaten tagit emot en stor mängd mejl, kommentarer och reaktioner med anledning av en SVT-dokumentär som berört många djupt. Vi kan inte svara alla individuellt, men vill vara tydliga med att vi läser alla kommentarer. Vi kommer inte att gå i polemik om enskilda personer och vi kan inte heller kommentera enskilda medarbetare”, skriver de och fortsätter:

”På Dramaten har vi ett pågående arbete där vi ser över handlingsplaner och policys. Det är ett internt arbete som måste få pågå och som kommer att ta tid. Den diskussion som nu finns med anledning av dokumentären finns med i arbetet”. 

De bekräftar samtidigt att Dramatens ledningsgrupp under måndagen beslutat att ställa in föreställningar: 

”Det sker mot bakgrund av hela teaterns, ensemblens och publikens bästa”, avslutar de inlägget. 

Skådespelaren sa till Expressen under söndagen att han har ”kontaktat en advokat som gått igenom det här”. Efter Dramatens beslut hävdar han att han ånyo ska tala med advokat för att få en överblick. 

– Saken är den att jag i morgon dag ska träffa en advokat, eller till och med advokater, eftersom det ju blåst upp till sådan storm att jag vill tala med dem först om hur landet ligger. För jag fattar inte någonting av allt detta, säger han till Aftonbladet

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt.

Till Expressen sa skådespelaren tidigare:

– Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras.

”Hon var otroligt stark”

I tingsrätten dömdes skådespelaren 1998 till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel mot Josefin Nilsson. Han dömdes också för olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. 

Domen överklagades – skådespelaren yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom från misshandel och skadegörelse. Åklagaren i fallet yrkade samtidigt på skärpt straff.

– Hon var otroligt stark som gick igenom det här. Som anmälde, som gick igenom de här två rättegångarna. Som alltid i den här typen av mål så blir som en befrielse att man vågar stå upp. Att man vågar konfrontera. ”Det är inte mig det är fel på, det är inte jag som har gjort något fel”, säger Lotta Insulander-Lindh, som var Josefin Nilssons målsägandebiträde. 

Josefin Nilsson.
Foto: SVEN LINDWALL

I hovrätten friades skådespelaren 1999 från två fall av misshandel. Det handlar om en händelse 1996 då Josefin Nilsson bestämt sig för att avsluta förhållandet och skådespelaren, enligt tingsrättsdomen, blev ”vansinnig”. 

Enligt tingsrättsdomen tog han då fram en vass brevkniv. Josefin Nilsson beskrev hur hon skyddade sig mot armarna och plötsligt märkte att det blödde från ett skärsår på armen.

Hovrätten skriver i sin dom att man fäster ”tilltro till Josefin Nilssons berättelse” men åtalspunkten ogillas ändå. Orsaken är att Josefin Nilsson inte hade sett eller känt skådespelaren hugga henne med brevkniven. Man ansåg inte heller att rättsintygen gav tillräckligt med stöd för att Josefin Nilssons armskada tillfogats av en kniv.

Josefin Nilsson var med i gruppen Ainbusk.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Berättade inte att det gjorde ont

I tingsrätten dömdes också skådespelaren för att vid ett annat tillfälle ha tryckt upp Josefin Nilsson mot väggen och hållit strypgrepp på henne. Hovrätten finner dock att det i rättsintyget inte noterats någon missfärgning eller skada på hennes hals, man lägger också vikt vid att Josefin Nilsson i hovrätten inte berättat att strypgreppet gjorde ont.

I domen skriver man att det därför inte kan anses bevisat att skådespelaren ”tagit ett sådant strypgrepp på Josefin Nilsson som är att bedöma såsom misshandel”.

Även bedömningen av det tredje fallet av misshandel ändras något. I tingsrätten dömdes skådespelaren för att ha knuffat omkull Josefin Nilsson och sparkat henne i magen och på benen med sina cowboyboots.

Hovrätten skriver i sin dom att rättsintyget inte visar att Josefin Nilssons blåmärken på benen kan ha uppkommit genom sparkar. Däremot döms skådespelaren även i hovrätten för att ha sparkat henne i magen.

Samtidigt ändrar hovrätten fängelsedomen till en villkorlig dom.

Skådespelaren själv sa nyligen till Expressen angående domen och den ilska som uppstått mot honom i samband med dokumentären.

 – De får vara det så länge. Det är inget jag kan göra nåt åt nu. Det är en gammal historia och bygger på vad en människa säger och hur hon upplever det här.

Det finns en dom på detta också, det är inte bara åsikter.

– Den domen har jag ju i så fall redan fått genomlida för tjugo år sedan. Det är ju som att gå till vilken kriminell som helst och säga att nu ska man gå igenom det igen. Det går inte till så i svensk rättvisa.  


Tvingades ”leva ett stillsamt hemmaliv”

I rätten berättade skådespelaren att den mediala uppmärksamheten kring fallet har orsakat stora problem för honom. Han pratade om demonstrationer utanför sin arbetsplats, krav på bojkott, att han dödshotats och förföljts samt att han inte kan besöka uteställen på grund av kommentarer och därför tvingas ”leva ett stillsamt hemmaliv”.

På grund av det, samt att skådespelaren var tidigare ostraffad och hovrätten fann att det saknades särskild anledning att befara fortsatt brottslighet, fick han ett villkorlig straff.

Rätten var dock inte enig – en nämndeman ville fastställa tingsrättens dom.

– Hovrätten biföll inte två misshandelstillfällen men de skrev också i domen att de såg väldigt allvarligt på det inträffade. Varför de också sänkte var för att de ansåg, eftersom att han var känd, så hade han fått schavottera så mycket i pressen och det var ett straff för sig. Därför blev det villkorlig dom, säger målsägandebiträdet Lotta Insulander-Lindh.

Josefin Nilsson med systern Marie Nilsson Lindh (till vänster).
Foto: STAFFAN JOHANSON

”En sådan upprättelse för henne”

Hon tycker att ändringen av domen var onödig.

– För mig kändes det som att till och med de blev lite imponerade. Man kan inte komma ifrån att han är en stor skådespelare. De föll för det här kändisskapet, det han gör. Och då tyckte de lite synd om honom, vilket egentligen inte hör hemma här, säger Lotta Insulander-Lindh.

Som hon kommer ihåg det hade Josefin Nilsson inte så mycket synpunkter på straffet. 

– Det var en sådan upprättelse för henne och att hon ändå fick rätt. Att hon vågade ta det här och stå upp för det. Det var det stora. Och det var enormt att hon gjorde det, säger Lotta Insulander-Lindh.

Expressen söker nämndemännen, hovrättslagmannen, hovrättsrådet som dömde i fallet 1999. Expressen har varit i kontakt med hovrättsassessorn, som hälsar att han inte kommenterar gamla domstolsavgöranden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.