Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför fick ASAP Rocky uppträda på Stadion

Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: KATCH/SHUTTERSTOCK / KATCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Beslutet att förhöra ASAP Rocky för misshandel togs timmar före artistens konsert på Stadion i Stockholm.

Ändå fick stjärnan uppträda först – innan han förhördes och häktades.

– Vi hade full koll på honom hela tiden, förklarar chefsåklagare Peter Claeson beslutet.

Amerikanska artisten ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, sitter häktad i Stockholm misstänkt för misshandel.

Det misstänkta brottet ägde rum i centrala Stockholm söndagen den 30 juni – och häktningsorden gavs två dygn senare.

Vid 19.41 på tisdagen den 2 juli tog chefsåklagare Peter Claeson beslutet att förhöra artisten. Men först klockan 23.52 inledde polisen förhöret.

Orsaken? ASAP Rockys bejublade konsert mellan klockan 22 och 23 på hiphop-festivalen Smash på Stockholms stadion.

Nu förklarar chefsåklagare beslutet att låta ASAP Rocky genomföra konserten trots ett tvångsbeslut och misstankar om grovt brott.

– Jag visste att den här mannen skulle spela för en stor publik i Stockholm på kvällen. Vi visste var han var, vi hade full koll på honom hela tiden, säger Peter Claeson och fortsätter:

– Därför gjorde jag bedömningen att det inte kunde skada utredningen i någon nämnvärd mån om vi avvaktade till efter konserten. Jag gjorde då en kvalitetsbedömning och jag ansåg att det inte var proportionerligt att hämta in honom direkt, utan det klokaste beslutet var att avvakta till efter konserten.

Intern kritik – om chefsåklagarens beslut

Chefsåklagaren understryker att det är ”fullt möjligt och lagligt” att avvakta med att verkställa tvångsbeslut då det finns goda skäl, som i ASAP Rockys fall.

– Och det här beslutet verkställdes aldrig då han kom in frivilligt, tillägger Peter Claeson.

Efter att ASAP Rocky förhörts i drygt en timme tog Peter Claeson beslutet att anhålla stjärnan misstänkt för grov misshandel.

Enligt Aftonbladet har beslutet att låta ASAP Rocky genomföra konserten beskyllts för att vara ”fegt” internt inom i åklagarkåren.

Varför det tog två dygn innan förhöret hölls och häktningsorden gavs – trots att ASAP Rocky själv delade en video på det misstänkta brottet i sociala medier kan inte Peter Claeson svara på.

– Det vet inte riktigt jag. Jag gick på som jouråklagare och började klockan 16 på tisdag, säger Peter Claeson och fortsätter:

– Polis hade informerat om att man höll på att jobba upp ett ärende och att man skulle höra av sig till mig under kvällen. Vad som hänt söndag till att dom kontaktat mig har jag ingen direkt kännedom om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.