Minst tre månader ska Tone Bekkestad vara borta från TV4. När hon kommer tillbaka kommer hon att fungera som meteorolog utanför bild.
Minst tre månader ska Tone Bekkestad vara borta från TV4. När hon kommer tillbaka kommer hon att fungera som meteorolog utanför bild.

Därför får Tone gå

Publicerad
Uppdaterad
Tone Bekkestads bild i herrtidningen Slitz blev för mycket för TV4.
Nu stängs hon av minst tre månader från jobbet som väderpresentatör i rutan.
- Jag vill inte prata om det, säger Tone Bekkestad, 35.
Orsaken till avstängningen är de lättklädda bilderna i senaste numret av Slitz, där hon poserar med en uppknäppt kavaj på överkroppen och där ena bröstet syns. - Jag gillar att stå framför kameran. Jag tycker bilderna blev jättefina, berättade Tone Bekke-stad i en intervju efter att herrmagasinet placerat henne på plats 42 bland landets sexigaste kvinnor.

"Seriös framtoning"

Omedelbart efter att det blivit känt att hon medverkat i Slitz kontaktades Bekkestad av TV4:s aktualitetschef Kinna Bellander som stängde av henne från jobbet. - Det är inte förenligt med den bild vi på nyheterna vill förmedla till tittarna att ställa upp på bilder i Slitz. En seriös framtoning är mycket viktigt för vår trovärdighet. Tone Bekkestad har nu tagit tidig semester och kommer inte att synas i rutan på minst tre månader. När hon kommer tillbaka till jobbet kommer hon att fungera som meteorolog utanför bild. En annan orsak till TV4:s reaktion är att hon inte tillfrågat sina chefer innan hon valde att posera. - Det är inte orsaken, även om det är ett misstag. Men ett misstag kan alla göra. Det har en längre tid rasat en debatt på TV4 om lättklädda bilder på de kvinnliga profilerna i tidningar. På ett seminarium i våras förde en grupp kvinnliga reportrar fram krav att ledningen skulle stoppa utviken. De ansåg att det tunnade ut trovärdigheten för kanalen. Aktualitetsavdelningen, där nyheterna och vädret ingår, har sedan ett år tillbaka striktare policy än övriga TV4. Avstängningen av Tone Bekkestad har skrämt många av kanalens medarbetare: - Folk är skakade. Det är inte första gången någon på TV4 viker ut sig. Det här är helt klart ett statement från ledningens sida. Samtidigt går det inte att komma ifrån att en sån avstängning aldrig hade drabbat säg Petra Nordlund. Hon anses tyngre internt än Tone. - Det är hyckleri, säger en källa på TV4 till Expressen.

"Otroligt korkat"

Tone Bekkestads öde delar kanalen i två läger: - Det är otroligt korkat att ställa upp för en herrtidning samtidigt är det här en överreaktion av Guds nåde från ledningens sida, säger en annan TV4-anställd. Ulrika Nilsson, Tilde de Paula, Suzanne Sjögren, Linda Isacsson och Josefin Crafoord har alla vikit ut sig. Men efter turbulensen vill många varken diskutera Tone Bekkestads lättklädda bilder eller sina egna utvik. - Jag har ingen lust att vara med i den här debatten, säger Linda Isacsson. När Expressen får tag i Tone Bekkestad på telefon säger hon innan hon lägger på: - Jag vill inte prata om det här. För en tidigare kollega i Norge, Iver Embresen, har Tone dock uttryckt sitt missnöje med avstängningen. - Jag har förstått att Tone inte är nöjd alls med det här, säger Embresen.

"Brutit förtroendet"

Cicci Renström Suurna, avgående fackordförande på TV4, påpekar att Tone Bekkestad inte är med i facket men säger: - Som anställd har man ju en skyldighet mot arbetsgivaren att fråga om extraknäck, som det här faktiskt är. Har hon inte frågat om lov har hon brutit mot det förtroendet. I söndagens Expressen hävdade Tone Bekkestad att Slitz brutit mot överenskommelsen de hade och publicerat naknare bilder än de kommit överens om. - Det är väldigt stor skillnad på den här bilden de publicerat och på den jag hade godkänt. Från Slitz sida säger man nu om Tone Bekkestads avstängning: - Vi tycker synd om Tone. TV4 har överreagerat. Samtidigt har vi aldrig haft någon deal med henne om bilder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag