Därför diskades två jurygrupper i ESC

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De två jurygrupperna för Makedonien och Montenegro diskades under kvällen.
Foto: Sven Lindwall
– En avvikelse upptäcktes och därför räknades inte juryrösterna, säger Dave Goodman, informatör för Eurovision.
Foto: Pelle T Nilsson

Två jurygrupper diskades efter att en oberoende observatör varnat Eurovision.

Nu ska referensgruppen hålla i ett möte - för att se vad som orsakade felet.

– En avvikelse upptäcktes och därför räknades inte juryrösterna, säger Dave Goodman, informatör för Eurovision.

De två jurygrupperna för Makedonien och Montenegro diskades under kvällen.

I ett uttalande på Eurovisions hemsida skriver man att jurygrupperna uteslöts efter att man konsulterat med den oberoende observatören PricewatershouseCoopers. Beslutet togs av chefsövervakaren och ordföranden för referensgruppen.

– En avvikelse upptäcktes och därför räknades inte juryrösterna, säger Dave Goodman, informatör för Eurovision.LÄS MER: Stora skandalen i ESC - jurygrupper diskade.Det är dock oklart vad som orsakat oregelbundenheten.

Men i juni kommer ett möte hållas, där man ska diskutera anledningen till det inträffade.

– Det som händer nu är att vi ska titta närmare på anledningen till varför de inte räknades. Vår referensgrupp, som består av EBU-medlemmar, kommer diskutera vad som händer i det här fallet, säger Dave Goodman.

Det är heller inte klart vad som kommer att hända med medlemsländerna.

– Vi har haft problem förut och det är därför vi kollar att jurygrupperna följer reglerna. Men det är referensgruppen som får bestämma vad som händer med medlemmen, säger Dave Goodman.LÄS MER: Tv-tittarnas ilska mot sändningen.Jarmo Siim, presskontakt för Eurovision:

– Det är alltid en process innan en jury blir diskad. Jag har inte någon information om vad som hänt i det här fallet, men till exempel förra året visade det sig att topp fem var väldigt lika, säger han.

Telefonrösterna från respektive länder räknades i tävlingen.

– Med största sannolikhet kommer de att stanna där de är, säger Jarmo Siim.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.