Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför diskades två jurygrupper i ESC

De två jurygrupperna för Makedonien och Montenegro diskades under kvällen.
Foto: Sven Lindwall
– En avvikelse upptäcktes och därför räknades inte juryrösterna, säger Dave Goodman, informatör för Eurovision.
Foto: Pelle T Nilsson

Två jurygrupper diskades efter att en oberoende observatör varnat Eurovision.

Nu ska referensgruppen hålla i ett möte - för att se vad som orsakade felet.

– En avvikelse upptäcktes och därför räknades inte juryrösterna, säger Dave Goodman, informatör för Eurovision.

De två jurygrupperna för Makedonien och Montenegro diskades under kvällen.

I ett uttalande på Eurovisions hemsida skriver man att jurygrupperna uteslöts efter att man konsulterat med den oberoende observatören PricewatershouseCoopers. Beslutet togs av chefsövervakaren och ordföranden för referensgruppen.

– En avvikelse upptäcktes och därför räknades inte juryrösterna, säger Dave Goodman, informatör för Eurovision.LÄS MER: Stora skandalen i ESC - jurygrupper diskade.Det är dock oklart vad som orsakat oregelbundenheten.

Men i juni kommer ett möte hållas, där man ska diskutera anledningen till det inträffade.

– Det som händer nu är att vi ska titta närmare på anledningen till varför de inte räknades. Vår referensgrupp, som består av EBU-medlemmar, kommer diskutera vad som händer i det här fallet, säger Dave Goodman.

Det är heller inte klart vad som kommer att hända med medlemsländerna.

– Vi har haft problem förut och det är därför vi kollar att jurygrupperna följer reglerna. Men det är referensgruppen som får bestämma vad som händer med medlemmen, säger Dave Goodman.LÄS MER: Tv-tittarnas ilska mot sändningen.Jarmo Siim, presskontakt för Eurovision:

– Det är alltid en process innan en jury blir diskad. Jag har inte någon information om vad som hänt i det här fallet, men till exempel förra året visade det sig att topp fem var väldigt lika, säger han.

Telefonrösterna från respektive länder räknades i tävlingen.

– Med största sannolikhet kommer de att stanna där de är, säger Jarmo Siim.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.