Därför blev "Frost" hetast i filmvärlden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Filmen har gjort succé världen över.
Den har dragit in miljoner kronor.
Filmen är till stor del baserad på skandinavisk kultur.

Lutfisk, renar och en majstång.

Låter det som receptet på en världshit?

Det var i alla fall inspirationskällorna till Disneys succé "Frost".

I dag, ett år efter den svenska premiären, är filmen den största animerade kassakon någonsin - och har spelat in tio miljarder kronor.

Och 2014 döptes flest barn i Sverige - efter huvudkaraktären Elsa.

Det tog 77 år.

Men för Disney var det väl värt väntan.

Ja. För redan 1937 tog filmbolaget de första stapplande stegen mot att göra "Frost". Man hade en vag idé om att göra något av Hans Christian Andersens verk. Då hade inte ens "Snövit och de sju dvärgarna" haft premiär.

Därefter följde oräkneliga försök att göra HC Andersens bok "Snödrottningen" till film. Det var Oscarsvinnande regissörer hit och det var toppskådespelare dit. Men storyn stämde aldrig.

Den enda gemensamma nämnare var att alla projekt misslyckades. 1942 föll exempelvis projektet igenom eftersom att Disney hade fullt upp med att göra krigspropaganda. Det senaste misslyckade försöket kom 2008.

Men den 31 januari 2014 hade "Frost" slutligen svensk biopremiär.

Ett år senare är filmen den största animerade filmen någonsin, efter att ha spelat in över 10,5 miljarder kronor. I Sverige hade den 670,062 biobesökare under 2014 och drog in en summa på 62 miljoner kronor. Det gör den till den mest inkomstbringande och mest sedda filmen i Sverige under 2014.

Det stannar inte där. Bara försäljningen av "Frost"-leksaker och kläder beräknas uppgå till över sju miljarder kronor.

Men "Frost" har inte bara blivit en kassako.

Filmen har också hyllats världen över för att den porträtterar starka kvinnor i barnfilm på ett nytt sätt. Den har två Oscars, en Bafta-vinst och en Golden Globe.

Disney har genom åren blivit anklagat för att konstant använda sig av stereotyper. Men i "Frost" menar många att det är just motsatsen som skapar framgång. Den klarar Bechdeltestet, med två kvinnliga huvudkaraktärer som pratar om annat än män.

- Det är så långt man kan komma från en typisk prinsessfilm. Den stiliga prinsen är ond. Personen med magiska krafter är god. Disney är upp- och nedvänt, säger psykologen Erika Wells som undersökt framgången till New Yorker.

---

Varje år släpper Statistiska centralbyrån, SCB, en lista över de populäraste namnen på nyfödda i Sverige.

Knappt ett år efter premiären av "Frost" hade namnet Elsa seglat upp som etta. Hela 850 flickor fick tilltalsnamnet 2014.

Språkforskaren Katharina Leibring på Institutet för språk och folkminnen ser bara en förklaring: "Frost"-effekten. Hon tror till och med att namnet kommer vara än mer populärt nästa år.

- Den kraftiga ökningen som varit nu beror på "Frost". Populärkultur påverkar. Det beror på om filmens popularitet håller i sig, säger hon.

Samma ökning har skett i Storbritannien, där Elsa hoppade upp 200 placeringar.

---

Framgången var dock inte självklar, ens när filmen gick upp på bio. En stor del av succén ligger, som de flesta föräldrar är plågsamt medvetna om, i musiken. Soundtrack-skivan hade sålt i mer än 1 miljon exemplar redan månader efter amerikansk premiär, och streamats miljontals gånger på Spotify. Disney hade också en helt annan strategi än vanligt. Musiken fick spridas fritt i sociala medier, och man slog inte till mot alla tolkningar på Youtube.

Musiken spreds, och folk gick för att se filmen.

---

Så vad gör man om man har en miljardsuccé i sin hand?

Mycket vill ha mer.

I november kartlade New York Times hur Disney mjölkar ur varumärket "Frost".

Enligt tidningen uppgick inkomsterna från detaljhandel, så som leksaker, uppskattningsvis till hisnande 7,4 miljarder.

Då var inkomsterna från turnerande "Disney on ice" med "Frost"-tema inte inräknade. Under turnén, som nådde Sverige tidigare i år, rapporterades det om uppskruvade prisnivåer.

Bara en glass kostade 110 kronor, enligt Times. Man erbjöd också barnen att ta en bild bredvid en pappfigur av karaktären Elsa för det facila priset av 180 kronor.

Samtidigt kom rapporter om att Spencer Lacey Ganus, som spelar den unga Elsa i filmen, bara tjänade knappt 7 000 kronor. Enligt TMZ var 15-åringen tvungen att acceptera summan för att ens få repliker i filmen.

Men i takt med att Disneys pengar rullade in, delades också en bonus ut till Spencer Lacey Ganus. Den gav henne, enligt sajten, en lön på över 80 000 kronor.

---

Filmens inspirationskällor tillskrivs Skandinavien. Flera norska landmärken skymtas i filmen, och man får också se saker som vikingaskepp, fjordhästar, lutfisk och en majstång. Dessutom bär många karaktärer och platser skandinaviska namn.

Det har skapat en reseboom - till Norge. Den brittiska resesajten Expedia rapporterar att sökningarna på Norska resmål har ökat med 60 procent sedan Disneys succéfilm Frost hade premiär.

---

Disney har hittills lagt locket på om en uppföljare, trots ihärdiga rykten om en kortfilm till våren.

Men i en intervju nyligen fick Idina Menzel, som spelar Elsa, frågan om hon är med i "Frost"-musikalen. Då råkade hon hinta om att en ny film kan vara på gång:

- Nej inte i musikalen. Jag vet inte säkert vad som händer, men jag hoppas att jag är med i filmen. Vi får se, sa hon då.

Det här är Disneys succé Frost

HANDLING

Utspelar sig i kungariket Arendal på 1840-talet. De två systrar Anna och Elsa är prinsessor. Elsa har en kraft som gör att allt hon rör vid blir till is.

Efter att råkat skada sin syster med kraften stängs hon ute från kungariket av föräldrarna. Hon återvänder efter att de dött i en storm, och ska krönas till drottning.

Anna förälskar sig i prins Hans, men Elsa motsätter sig bröllopet och visar sin kraft. Hon flyr riket efter att ha framkallat vinter över landet. Anna ger sig ut för att föra henne tillbaka.


KARAKTÄRER

Elsa

Prinsessa med en övernaturlig kraft som kan skapa is, snö och frost. Spelas av Idina Menzel och Annika Herlitz i Sverige.

Anna

Prinsessa och lillasyster till Elsa som förälskar sig i prins Hans. Spelas av Kristen Bell och Mimmi Sandén i svenska filmen.

Kristoffer

En isman som hjälper Anna då hon söker efter sin syster och sedan räddar Annas liv. Spelas av Jonathan Groff och Sebastian Karlsson.

Prins Hans

Gifter sig med Anna men visar sig ha helt andra avsikter än kärlek. Spelas av Santino Fontanta och Erik Segerstedt.

Olof

En snöman från systrarnas barndom som åter väcks till liv. Spelas av Josh Gad och Nassim Al Fakir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.