John Cleese i "Pang i bygget".
John Cleese i "Pang i bygget".

Därför är brittisk humor bäst

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. "Pang i bygget" är bara ett exempel på brittisk humor som vi svenskar älskar.
Men varför är brittisk humor roligast i världen?
Expressen bad Sverigeaktuella Ardal O'Hanlon att förklara.
Det ska, till att börja med, förtydligas att Ardal O'Hanlon kommer från Irland. Men med en framgångsrik karriär i Storbritannien och med ett öga som alltid har sneglat mot ön i väster får han ändå sägas vara något av en expert på brittisk humor.
Dessutom är han väldigt rolig själv.
I Sverige är O'Hanlon mest känd för sin roll som Father Dougal i SVT-serien "Father Ted". I Storbritannien däremot är han en superkändis på komikerscenen.

"Ännu större överraskning"

- Father Ted var en stor grej när den kom, men det är ju några år sedan (1990-talet). Det var mitt stora genombrott. Och för mig som alltid har varit ståuppkomiker först och främst var det en överraskning och lite av en nymodighet att vara del av det.
- Att det sen blev så stort var en ännu större överraskning, och det förändrade faktiskt förutsättningarna lite för mig. Jag kunde mer göra vad jag ville efter det.
Ardal O´Hanlon (längst til vänster) är mest känd för sin roll i tv-serien "Father Ted". Foto: Channel 4.
De senaste åren har han varvat tv-jobb med ståupp i Europa och Nordamerika.
Varför har brittisk humor blivit så stor även utanför Storbritannien?
- För att den är bra! Och brittisk tv har alltid varit väldig i framkant och lyckats exportera sina komedier till resten av världen väldigt framgångsrikt.
Men vad är det som gör den så speciell?
- Ja du, det är väl för att den är så vardagsbaserad på något sätt. Humor är väldigt viktigt för britterna, och irländare. Det är en otroligt viktig del av allt i livet.

Lätta upp stämningen

- Det finns ingen affärsverskamhet som inte är uppbygd med hjälp av humor. Man skämtar i början, mitten och slutet av alla möten, det är så det är uppbyggt här.
Politiker som pratar om viktiga ämnen känner ofta att de behöver lätta upp stämningen med att dra lite skämt.
- På det sättet tror jag att vi är olika jämfört med skandinaverna eller vissa delar av Centraleuropa och verkar ta saker väldigt allvarligt eftersom de vill vara seriösa med sitt jobb. Här förlorar du trovärdighet om du inte vet hur man drar ett skämt på jobbmötet.
- Sen har vi nog en liten tendens att överdriva saker. Att ta skämt till sin spets. Det brukar folk gilla.
På vilket sätt då?
- Ta min ståupp till exempel. Jag pratar om vardagliga saker, som familjelivet och barndomen och sånt. Sånt som är jag. Men det blir alltid någon hyperversion av mig. Det ligger liksom i blodet att krydda, att fantasin skenar i väg. Man vill ju kittla publiken och överraska den.
Som mest stilbildande för den brittiska humorn nämner Ardal O' Hanlon bland annat Eddie Izzard.
- Han är en av mina favoriter. Jag tycker att han var väldigt inspirerande när jag startade för att han var så annorlunda och banbrytande. Han visade att man inte behöver göra imitationer för att vara en framgångsrik komiker och att man kan prata om alla ämnen.
- Och han exporterade komedi, han gjorde en grej av att han faktiskt åkte till Sverige och andra delar av Europa. Han är en riktig pionjär när det kommer till standup comedy.

"De är briljanta"

Åh, just det. En viss farbror Cleese och hans Monthy Python-gäng nämns också, inte helt i förbifarten.
- Jag älskade dem när jag växte upp. Herregud, de är briljanta.
- De har satt ribban för komedi och alla andra har försökt att komma upp i deras nivå ända sen dess. Så vill du veta varför brittisk komedi är så stor, se ett avsnitt av "Pang i bygget". Där har du svaret, säger O'Hanlon och skrattar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag