Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför älskade Moore Sverige – och Sverige Roger Moore

Roger Moore i Göteborg.
Foto: PER WISSING
Foto: ROLF VENNENBERND / EPA / TT
James Bond-skådisen med svenska frun Kristina Tholstrup under en intervju med Expressens Cecilia Hagen 2009.
Foto: YLWA YNGVESSON
Roger Moore tog över efter Sean Connery som agent 007.
Foto: MOVIESTORE/REX/SHUTTERSTOCK
Han spelade Bond i totalt sju filmer.
Foto: - -
1 / 7

Roger Moore var en av alla tiders mest populära filmstjärnor.

Han blev omåttligt populär för gentlemannaroller som Helgonet och James Bond – och älskades kanske mest i Sverige av alla länder. 

För med sin vita Volvo P 1800 och sin Karlstadsfödda fru var han ju nästan svensk.

Den brittiske skådespelaren Roger Moore har för alltid en plats i svenska folkets hjärtan - och turnerade till och med i folkparkerna på 1960-talet. Hasseåtages klassiska sketch om RÅÅÅGER MÅÅÅR 1970 är ett av många uttryck för hans popularitet i Sverige.

Han slog igenom i tv-serien ”Helgonet” 1962 och blev med glorian över huvudet känd över hela världen. Serien gick 1962-1968 och Moore spelade den charmige äventyraren Simon Templar, kallad Helgonet, som körde den svenska folkhemssportbilen Volvo P 1800.

- Sverige? Det är landet som gör världens bästa bilar, sade Roger Moore en gång

Tack vare tv-serien blev bilen en stor exportframgång för Volvo, som lade ned tillverkningen ett par år efter det att serien slutade sändas.

Roger Moore poserar med Helgonets Volvo.
Foto: NO BYLINE

LÄS OCKSÅ: Filmerna som gjorde Moore känd för svenska folket 

Det var Moore själv som ville att den svenska bilen skulle vara med i serien. Han körde själv en P 1800 privat. Volvos PR reagerade snabbt, insåg reklamvärdet och ställde genast bilar till förfogande. Det var en investering som lönade sig.

Men en gång när ryggen krånglade klagade Roger Moore:

 – Det är den bekväma svenska bilen som gjort mig till gubbe!

Bilen var bara en av Roger Moores många svenska kopplingar. Hans sista fru, Kristina Tholstrup, är född i Karlstad. Han var god vän med prinsessan Lilian. Och svenskor som Maud Adams och Britt Ekland var Bondbrudar i hans filmer.

Roger Moore med frun Kristina Tholstrup.
Foto: ARNOLD JEROCKI / EPA / TT

Moore om turnén i Sverige

Han besökte Sverige många gånger och berättade ofta om sin folkparksturné midsommarhelgen 1966. Då drog han från park till park, framträdde bara tio minuter på varje plats. 

– Jag visade bara upp mig. Och sen drog vi vidare, berättade Roger Moore för Expressens Cecilia Hagen 2009. 

- Jag minns hur jag en tidig morgon någonstans långt norrut kom körande i hög fart på en grusväg och hur jag i midsommarnattsljuset skymtade en cyklist framför mig, en cyklist som inte rörde sig ur fläcken hur jag än tutade. Det var ingen cyklist, det var en ren, sade han.

Roger Moore och Kristina Tholstrup, som är från Karlstad.
Foto: JULIAN MAKEY/REX/SHUTTERSTOCK

Roger Moore var en av flera internationella stjärnor som svenskarna gjorde till sina under 1960-talet. Bland folkparksfavoriterna märktes Michael Landon som spelade yngste brodern, ”Little Joe”, i västernserien ”Bröderna Cartwright”. Och den kanske störste av dem alla: Tungviktsvärldsmästaren Floyd Patterson, ”Svenske Floyd”, som Sverige älskade trots att han slagit ut vår egen Ingo två gånger.

Moore drog massor av folk till parkerna. Mer än 30 000 kom för att titta på honom under midsommarhelgen 1966, rapporterade Expressen den gången. I Norrland åkte han helikopter mellan parkerna för att hinna med. I Skellefteå dök han upp nästan två timmar försenad, strax före klockan tre på natten. Då stod 5 000 människor och väntade på honom. I Sörbyn var det 6 000 i publiken och i Övertorneå hade 10 000 kommit.

Men till folkparken i Blädinge utanför Alvesta kom han aldrig fram. Han körde vilse på vägen.

Därför fick Sean Connery rollen först

På filmduken råkade Roger Moore ut för ännu mer dramatiska äventyr. Helgonet var ett slags modern Robin Hood, som ibland hjälpte polisen men oftast sig själv. Och som gärna plockade åt sig en del av bytet sedan han satt fast skurkarna. 

Efter genombrottet med Helgonet fick han en ny gentlemannaroll – som James Bond. Han spelade Bond i sju filmer 1973-1985 och är därmed den som gjort rollen flest gånger. Han gjorde Bondfilmerna "Leva och låta dö", "Mannen med den gyllene pistolen", "Älskade spion", "Moonraker", "Ur dödlig synvinkel", "Octopussy" och "Levande måltavla".

Det var egentligen tänkt att Roger Moore skulle bli den förste James Bond. Bondproducenten Cubby Broccoli ville ha Moore. Men eftersom denne hade skrivit på för ”Helgonet” fick den okände skotten Sean Connery rollen. 

Sean Connery i "Never say never again"

När Connery slutade gick budet åter till Moore. Som just hade skrivit på för ”Snobbar som jobbar”. En ny okänd, George Lazenby, fick jobbet, men avpolletterades redan efter en film. Vid tredje förfrågningen var Moore ledig – och blev den hittills ”meste” Bond.

Av Bondfilmerna var ”Älskade spion” hans favorit, men han tyckte inte att han var den bäste innehavaren av Bondrollen. 

– Jag var inte alls bäst. Det var Sean Connery. Och Daniel Craig är tvåa. Utmärkande för min Bond var att han var den som inte riktigt trodde på alltihop, sade Roger Moore till Expressen. 

– Jag har mest fått spela mig själv. Jag är mig själv både som James Bond och som Simon Templar. Som Brett Sinclair var jag mig själv också, bara ännu ett steg mer ironisk. Det är det man har efterfrågat, att jag ska spela mig själv.

Roger Moore i "Leva och låta dö"
Foto: EON/UA/KOBAL/REX/SHUTTERSTOCK

– Lord Brett Sinclair var hans tredje stora framgång som brittisk gentleman på tv och film. Detta i tv-serien ”Snobbar som jobbar” 1971-1972 där Tony Curtis hade den andra huvudrollen.

Han fick frågan om han hade velat göra en åttonde Bondfilm.

– Nej, jag var förbi det då. Mina motspelerskor var till slut jämnåriga med mina barnbarn. Det gick bara inte, sade han till Expressen.

Roger Moore föddes 1927 utanför London. Han gjorde reklamfilmer och hamnade på 1950-talet i Hollywood, men gjorde inte succé där. Han återvände till Storbritannien och fick rollen som riddarhjälten Ivanhoe i en tv-serie. Det ledde till flera framgångar och till det stora genombrottet med Helgonet.

Maud Adams, Roger Moore och Britt Ekland 1974.
Foto: AP

Under senare år tackade Roger Moore nej till de flesta roller. Han lade i stället ned mycket tid och engagemang på uppdraget som goodwillambassadör för FN:s barnfond Unicef – och han fick en rad utmärkelser.

Han adlades 2003 av drottning Elizabeth och blev därmed sir Roger Moore. Han blev hedersdoktor och han belönades 2007 med FN:s Dag Hammarskjöldpris för sin kamp för barnens rättigheter.

Han gav 2008 ut sin memoarbok ”Mitt namn är Moore - Roger Moore” som blev en storsäljare. 2012 kom hans bok ”Bond om Bond”.

Roger Moore gifte sig som ung med konståkerskan Doorn Van Steyn. Andra frun var sångerskan Dorothy Squires. Tredje frun, Luisa Mattioli, träffade han när han filmade i Italien 1961. Alla tre äktenskapen uppges ha varit stormiga. I början av 1990-talet träffade han Kristina Tholstrup, född i Karlstad. De gifte sig 2002. ¬

– Livet är till för att man ska ha glädje av det, annars kan man lika gärna hoppa av. Jag har det mycket bra nu. Det enda jag sörjer över är att mina föräldrar aldrig fick uppleva att jag blev adlad, sade han till Expressen.

Roger Moore avled i sviterna av cancer. Han blev 89 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.