Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daos hjärtskärande ord – svåra tiden före succén

”Idol”-Daos revansch – efter svåra perioden
Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Idol”-semifinalisten Dao Di Ponziano, 18, har flera svåra år bakom sig.

Men när hon nu väljer att berätta sin livshistoria är det inte för att få sympati – hon gör det för att hjälpa andra som är i den situation som hon själv har varit i.

– Jag vill inte att man ska gråta för min skull. Jag vill att andra barn och ungdomar ska få hjälp, säger Dao.

I kväll ställer sig Dao Di Ponziano på ”Idol”-scenen för att göra upp med Freddie Liljegren och Tusse Chiza om de två platserna i den stora finalen som avgörs i Globen nästa helg.

Men att hon står där i dag är långtifrån någon självklarhet.

– Det här har varit en blandning mellan en dröm och något man vet inte kommer att hända. Att jag ens har möjligheten att tävla om en sådan här sak är surrealistiskt, säger Dao Di Ponziano.

Hon vill så klart till final men oavsett hur det går ser hon sig som en vinnare.

– Jag är här för mig egen skull, för att jag ska utvecklas och lära mig. Men jag är också här för att följa mitt hjärta, vilket jag var rädd för så länge.

Låtarna i semifinalen

Dao Di Ponziano

Eget val: ”Creep” (Radiohead, Vincint Cannadys version)

Juryns glänsarlåt: ”Love me like you do” (Ellie Goulding)

Juryns utmaning:  ”Ain’t my fault” (Zara Larsson)

 

Freddie Liljegren

Eget val: ”Isn’t she lovely” (Stevie Wonder)

Juryns glänsarlåt: ”Viva la vida” (Coldplay)

Juryns utmaning: ”Astrologen” (Magnus Uggla, Darins version)

 

Tusse Chiza

Eget val: ”Human” (Rag’n’Bone Man)

Juryns glänsarlåt: ”I want you back” (The Jackson 5)

Juryns utmaning: ”Ängeln i rummet” (Eva Dahlgren, Lalehs version)

 

”Idol”-semifinalen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Dao Di Ponziano växte upp i Stockholm, hon beskriver sin relation till sina föräldrar som jättebra. Men under mellanstadiet började hon få problem i skolan, hon beskriver flera år med svår mobbning.

– Jag gick i en skola där jag blev supermobbad. Jag blev tvingad att sno saker, de påstod att jag ville för att jag ville vara cool. De använde de här sakerna emot mig, de använde mitt eget liv och min historia emot mig. 

Hennes föräldrar hade möten med skolan. När Dao Di Ponziano, som medverkade i flera filmer som barn, kom tillbaka efter inspelningen av ”Sune på bilsemester” eskalerade mobbningen.

Tvingades byta skola

Till slut bytte hon skola och det blev bättre. Men hennes psykiska hälsa var redan starkt påverkad av vad hon gått igenom.

– Det händer så mycket i ens hjärna när man lider av psykisk ohälsa. Det är obeskrivligt. Du beskyller dig själv ganska mycket för vad du har varit med om och det är lätt att sätta på sig en offerkofta och tänkta ”jag orkar inte för att mitt liv är piss, jag är bara 14 år, varför ska jag sitta i en sådan här situation, säger Dao Di Ponziano och fortsätter:

– Jag var 14 år när allt började slå mig på riktigt. När jag gick i åttan försökte jag ta livet av mig i skolan.

Efter det isolerade hon sig i flera månader.

– Jag satt i mitt rum och grät och var så hatisk mot mig själv och förstörde mitt psyke ännu mer.

Men till slut gick hon ut, träffade människor och började inse att man kan ”vara fucked up och må bra samtidigt”. Hon kom tillbaka till skolan i slutet av nian, lyckades få okej betyg och började tro på sig själv.

– Då blev det en grej att nu måste jag börja trycka ut lite mer av det positiva som jag har inom mig och att jag successivt måste sluta klaga på mitt liv, för det är bara jag som kan göra något åt det. Jag valde att slänga bort den där offerkoftan och säga att ”jag vill inte vara ett offer, jag vill vara Dao”.

Foto: LARSA NORMAN / STELLA PICTURES
Foto: LARSA NORMAN / STELLA PICTURES

Vändningen – fick hjälp

Hon berättar att hon fick mycket hjälp av sin mamma, som offrade allt för hennes skull, och senare kunde hon till slut också öppna sig för en psykolog.

– Jag tog tag i mig själv och pratade med en psykolog på riktigt. ”Det här är vad jag vill med mitt liv, det här har jag gått igenom, kan du snälla hjälpa mig.” Jag bad om hjälp och började prata med mamma ännu mer, säger Dao Di Ponziano.

Nu vill hon sprida positiv energi och förebygga psykisk ohälsa.

Här springer Dao rakt in i väggen

Se när Dao skadar sig inför semifinalen.

– Jag är inte här för att mitt liv ska bli en grej, berättar jag för mycket kanske det blir så att folk tänker ”nu vill hon att man ska gråta för hennes skull”. Men det är inte det jag vill, jag är här för att nå ut.

Dao Di Ponziano har varit öppen om psykisk ohälsa på sociala medier och i intervjuer och hon berättar att hennes fans hör av sig till henne med sina berättelser.

– Det ger mig styrka att fortsätta. Kan jag hjälpa ett barn eller en ungdom, om jag kan få någon som sitter och skär sig varje dag att gå och prata med någon och säga att ”jag orkar inte längre”. Då har jag nått mitt mål. Sedan är det upp till den personen som får den informationen att ta sitt ansvar. 

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Dao, Freddie och Tusse gör upp om de två platserna i Globen.
Snabba frågor med Idol-Dao

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.