Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dansmusiken som tar över världen

Svenska husmaffian.
Glöm Bruce Springsteen, U2 och Rolling Stones.
Nu är det dansmusiksartisterna som säljer ut de stora arenorna - i kväll ­uppträder Swedish House Mafia i Madison square garden i New York och i morgon spelar Tiësto i Globen.
- Dj:s är de nya rockstjärnorna, ­säger Tiësto till Expressen.

FAKTA

Världens tio bästa dj:s 2011

David Guetta, Frankrike
Armin van Buuren, Nederländerna
Tiësto, Nederländerna
Deadmau5, Kanada
Above & Beyond, ­England
Avicii, Sverige
Afrojack, Neder­länderna
Dash Berlin, Neder­länderna
Markus Schulz, Tyskland
Swedish House Mafia, Sverige.
Listan är sammanställd av inflytelserika DJ Mag - varje år sedan 1997 har den brittiska tidningen sammanställt en topp 100-lista över världens dj:s.

För bara två-tre år sedan hade det varit en omöjlighet.
Men i morgon händer det - den nederländske dj:n och producenten Tiësto spelar i ett utsålt Globen i Stockholm.
Fansen har betalat upp till 750 kronor för att dansa till hans dj-show.
- Jag är väldigt exalterad, det kommer att bli en speciell show. Det är första gången en dj säljer ut Globen, det är en ganska stor prestation, säger Tiësto.
Och showen i morgon är ingen enskild händelse.
I somras förvandlades Stockholms stadion till ett jättelikt dansgolv när festivalen Summerburst arrangerades för första gången - 13 000 personer var på plats för att dansa till och titta på storheter som David Guetta och Eric Prydz.
Förra veckan blev det klart att Summerburst kommer tillbaka 2012 - då utökas festivalen till två dagar på stadion och det blir dessutom två dagar i Göteborg på Valhalla IP.
I mars nästa år uppträder den svenske dj:n Avicii i Globen inte mindre än tre gånger. Han gör också en show i Malmö arena i februari.
Och i kväll spelar Swedish House Mafia i anrika Madison Square Garden i New York - som första svenska huvudakt någonsin. Biljetterna sålde slut på 20 minuter.
I USA och framför allt i flera europeiska länder är det här inget nytt - där har dansmusiken flyttat in på arenorna och de stora festivalerna för många år sedan.
I Sverige har dock intresset för dansmusik, framför allt house, exploderat det senaste året.
- Musikstilen har funnits länge och spelats på klubbar. Nu har den fått ett bredare genombrott, säger Anders Boström på SPG Live som arrangerar såväl Summerburst som Globen-showerna med Avicii och Tiësto.
Han har jobbat med housemusik i tio år och sett den gå från att vara underground till att den i dag hörs överallt.
- Att den här musiken nu spelas i radio har en stor del i genombrottet, tidigare har inte radiostationer vågat spela den vilket gör att vi ligger efter i Sverige. Det stora skiftet kom med David Guettas framgångar, han har betytt mycket, säger Anders Boström.
Magnus Källskog, talangscout med ansvar för dansmusik på skivbolaget EMI, säger att dansmusiken i dag är större än pop och rock - därför är det naturligt att den också tagit över arenorna.
- Det här har byggts upp under flera år. Nu är David Guetta större än Rihanna och när man är störst är det arenor som gäller, de spelar sina låtar och folk går och dansar, säger Magnus Källskog.
Expressens musikredaktör Anders Nunstedt håller med:
- Det är bara att se på hitlistorna. Där är det inte Ullevihjältar som Springsteen, Rolling Stones eller Metallica som dominerar. Det är David Guetta, Avicii och så vidare, dansmusiken har blivit bred och fått en jättepublik. Och fansen vill uppleva sina idoler live, säger han.
- Många superstar-dj:s har dessutom tagit livegrejen vidare. ­Swedish House Mafia har bara gett ut tre singlar, men har ett enormt gott liverykte. De smäller av fyrverkerier som om de hette AC/DC när de står på scenen, och när Tiësto spelade i Göteborg i somras var det lasershow, jättepyro och häftiga video­effekter. Dansmusik har blivit kul att se på, helt enkelt.
Det är helt enkelt som Tiësto själv säger:
- Dj:s är de nya rockstjärnorna. Jag har den bästa elektroniska showen som finns. Det är den största produktionen i världen.
Frågan är nu om trenden kommer att hålla i sig - kommer de stora dansmusik­artisterna att fortsätta locka folk och på allvar bli framtidens arenaartister?
Hos arrangören Anders Boström finns det ingen tvekan.
- I dag finns det kanske 20 dj:s i världen som kan fylla jättearenor och det kommer nya hela tiden. Vi kommer att få se större och större shower, galnare och galnare. Samtidigt börjar mer traditionella rockfestivaler ta in dj:s, det behövs för att den stora massan ska komma, säger han.
Expressens Anders Nunstedt tror att dansmusiken åtminstone kommer fortsätta att spela en viktig roll på Sveriges festivaler.
- När rapstjärnor som Eminem, P Diddy och Jay-Z plötsligt dök upp i Globen för några år sedan trodde man att hiphopen skulle bli arenastor, men det hände aldrig riktigt. Däremot tror jag att dansmusiken kommer till festivalerna för att stanna, det såg vi redan en del av i somras, säger han.
Magnus Källskog på EMI säger att så länge folk vill dansa så kommer det att fungera:
- Om sedan just David Guetta och Swedish House Mafia kommer att spela på arenor om 20-30 år, jag vet inte om det är särskilt intressant att spekulera i. Samtidigt var det ju ingen på 1960-talet som trodde att de skulle stå och kolla på Rolling Stones när de var 70 år gamla.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!