Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska "Jakten" kan vinna på Oscargalan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den svenska skådespelaren Alexandra Rapaport spelar en av rollerna i danska filmen "Jakten", som på torsdagens nominerades till en Oscar.
Foto: Robban Andersson
Hanne Jacobsen och Mads Mikkelsen på årets Golden Globe-gala.
Foto: Wally Skalij
Mads Mikkelsen och Alexandra Rapaport i "Jakten".
Sandra Bullock på en bild från filmen "Gravity".
Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Christian Bale och Jennifer Lawrence på en bild från "American Hustle".
Foto: Francois Duhamel
Benedict Cumberbatch och Chiwetel Ejiofor på en bild från filmen "12 years a slave".
Foto: Jaap Buitendijk
1 / 7

"Jakten", med Mads Mikkelsen och Alexandra Rapaport i huvudrollerna, är nominerad till en Oscar.

- Det är stort, säger regissören Thomas Vinterberg till Ekstrabladet.

Även den danska kortfilmen "Helium" han en chans att vinna på galan.

Platsen var Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills.

Och även om inte hammaren åkte fram så var det "Thor"-skådespelaren Chris Hemsworth som tillsammans med Cheryl Boone Isaacs presenterade de nominerade till Oscargalan 2014.

Då stod det klart att danska "Jakten", med Mads Mikkelsen och svenska skådespelaren Alexandra Rapaport i huvudrollerna, är nominerade i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Filmen, som är regisserad av Thomas Vinterberg har tidigare vunnit på ett antal internationella filmgalor, bland annat vann Mikkelsen bästa manliga skådespelare på filmfestivalen i Cannes. "Jakten" fick också Nordiska rådets filmpris 2013.

- Att vår lilla film har rest hela vägen över Atlanten och blivit nominerad till en Oscar är stort, säger Thomas Vinterberg till Ekstrabladet.

Vinterberg hyllar också Mads Mikkelsen:

- Filmen är Mads Mikkelsen, och Mads Mikkelsen är filmen. Han har varit oerhört viktig för den här Oscarnomineringen. I USA känner de ju bland annat till honom för hans roll i "Hannibal".

Även den danska kortfilmen "Helium" av Anders Walter är nominerad och har en chans att vinna på galan.

Tom Hanks nominerades inte

I den prestigekategorin Bästa film blev det i år nio som nominerades: "American Hustle", "Captain Phillips", "Dallas Buyers Club", "Gravity", "Her", "Nebraska", "Philomena", "12 Years a Slave" och "The Wolf of Wall Street".

Att varken Tom Hanks ("Captain Phillips") eller Robert Redford ("All is lost") fanns bland de nominerade i kategorin Bästa manliga huvudroll var bland de största överraskningarna när nomineringarna presenterades.

"Gravity" och "American Hustle" är de filmer som sammanlagt har fått flest nomineringar - tio stycken vardera. "12 years a slave" är nominerad i nio kategorier.

"Är filmens hjärta"

I en kommentar hyllar Alfonso Cuaron - själv nominerad i kategorin Bästa regi för "Gravity" - skådespelerskan Sandra Bullock för hennes insats i filmen som gav henne en plats på listan i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

- Hon är filmens hjärta. Jag tackar henne för hennes förtroende och engagemang för att hitta karaktärens sanning.

Steve McQueen ä tacksam för de nio nomineringar som hans film "12 years a slave" har fått och säger enligt Hollywoodreporter.com:

- Det har varit en fantastisk resa och nomineringarna är ett bevis på allt det arbete som vi har gjort.

"Fylld av energi"

Matthew McConaughey, som gick ner drygt 22 kilo för rollen i "Dallas Buyers Club", nominerades i kategorin Bästa manliga huvudroll. McConaughey vann nyligen en Golden Globe för prestationen i filmen, men säger att han knappast är trött av att prisas för sin insats.

- Jag är fylld av energi när det kommer till det som vi gjorde med den här filmen. Jag har många historier att berätta från inspelningen och blir glad varje gång jag får dela med mig av dem.

Ellen DeGeneres är värd för årets Oscargala, som äger rum den 2 mars i Los Angeles.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.