Dansbandskungens knep – för att hålla kärleken levande

Christer Sjögrens comeback efter hastiga sjukdomen
Christet Sjögren fyller 70 år.
För Expressen berättar han bland annat om hur han och hustrun Birgitta håller äktenskapet intakt.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ
Christer Sjögren berättar även om känslorna kring att fylla 70.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Christer Sjögren fyller 70 år till veckan – men han ser sig fortfarande som en pojkvasker.

Nu berättar dansbandskungen om sina tankar kring åldrande och hur han och hustrun Birgitta lyckats hålla ihop i 50 år.

– Vi har sagt att varje dag ska vi göra någonting bra, säger Vikingarna-sångaren. 

När Christer Sjögren läser i tidningen om att någon fyller 70 år tänker han ”oj, oj, oj, så gammal den personen är”.

Nu är han där själv – på måndag fyller han jämnt.

– Men det är på något sätt så att pojkvaskern följer med mig upp i åren, jag har kvar honom och det hoppas jag att jag får ha upp i 80-årsåldern också. Att barnet i en finns kvar, säger han.

70 år i dag är väl inte heller samma sak som 70 år var förr?

– Nä, men precis. Det kommer man ju håg att när farmor och morfar eller mamma och pappa fyllde 40 eller 50 så tänkte man att ”nu är det ju snart slut”. Det är inte riktigt så länge. 

Men hur känner du inför att bli 70?

– Det är väldigt svårt att säga. Visst, jag fyller 70 och då tänker man å ena sidan att det är ju ingenting att fira egentligen för man fattar ju att man börjar bli gammal. Men samtidigt – att man har fått vara med om så mycket som jag har fått i mitt liv, det tycker jag är något att fira. Man är tudelad, det är lite knepigt när man kommer upp i den här åldern. 


Vikingarna har väckts till liv igen

Till skillnad från många andra i samma ålder är Christer Sjögren fortfarande högst yrkesverksam. Vikingarna, som egentligen lade ner 2004, har väckts till liv igen och det finns fortfarande ett stort sug efter dansbandet. 

– Vi har ju gjort en liten revival och vi har haft bättre publiksiffor än på storhetstiden! Man fattar det inte, säger han och berättar att spelandet känns mer lustfyllt än på länge.

– Man slipper den där pressen av att man måste. Jag måste inte nu. Det började som en hobby, sedan blev det ett yrke och nu är det tillbaka till att det är en hobby på något sätt. Att man gör det för lustens skull, bara för att det är kul, för att man har råkat födas med en musikalisk ådra.

”Blir lite karantänfeeling”

De kommande månadernas spelningar är dock framflyttade på grund av coronakrisen. För närvarande håller sig han och hustrun Birgitta, 69, mest hemma i Hammarö.

– Vi bor ju på landet så vi är inte de värst drabbade. Men det blir lite karantänfeeling, säger Christer Sjögren.

– Men vi lever ju ett vanligt liv och det tror jag vi har gott av, vi är inte sådana där som håller på och reser hela tiden. Vi tar det lugnt, vi är hemma. Vi har byggt vårt hus som vi trivs fantastiskt bra med, 8 430 kvadratmeter sjötomt och grejer. Du förstår vilken nytta vi har av det nu? Vill vi inte gå ut i skogen kan vi bara ta några varv på tomen så får vi vår motion. Sedan har ju jag mina veteranbilar som jag sköter om och vi har flera fastigheter, sjöhus och alltihop, så det finns alltid något att göra om man har lust. 

Du och Birgitta har varit ett par länge. Vad är hemligheten?

– Vi har ju varit ihop i 50 år, Birgitta och jag, och man lär sig av varandra helt och hållet på något sätt. Man tar väl ens brister och färdigheter, man vet om dem och klarar av dem. Men det är klart att man måste ha ett väldigt bra förhållande, att det funkar, och det gör det mellan oss. Vi tar hänsyn till varandra. 

Även när läget i samhället är svårt som det är just nu försöker paret att se livet positivt.

– Vi hittar ljuspunkter. Vi har sagt att varje dag ska vi göra något bra, man städar eller man kan tvätta bilen. Någonting bra varje dag och så hjälps man åt och sedan kanske det kommer något tv-program man vill titta på, säger Christer Sjögen.

Hur ska ni fira din 70-årsdag då?

– Jag har ju vänner inom musiken som hade planerat något för mig egentligen men jag fick reda på häromdagen att det kommer ju inte att gå. Vi skulle ha åkt över till Norge, vårt grannland som vi har spelat så mycket i, men det går ju inte att genomföra i dessa tider.

– Men jag och Birgitta kommer att äta en god bit mat, det kommer vi helt klart att göra.

Christer Sjögren om ”Så mycket bättre”-inspelningen: ”Var tufft”

Christer Sjögren om "Så mycket bättre"-inspelningen: "Var tufft"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.