Danny Saucedo har kritiserats för ett Instagraminlägg om cancer. Foto: OLLE SPORRONGDanny Saucedo har kritiserats för ett Instagraminlägg om cancer. Foto: OLLE SPORRONG
Danny Saucedo har kritiserats för ett Instagraminlägg om cancer. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENFoto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
 Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Hårda anklagelserna mot Danny: "Sprider oro"

Publicerad

Danny Saucedo delade ett inlägg på Instagram om hur man bäst förebygger cancer.

Det har fått flera följare – samt överläkaren Agnes Wold – att reagera kraftigt. 

Nu backar Danny och raderar inlägget.

"Verkar som vi uppfattar saker olika", skriver sångaren.

Det var för några dagar sedan som Danny Saucedo delade en bild på sin Instagram, där han påstod att låga pH-värden orsakar cancer.

"Det är för många i min omgivning som fått det tunga beskedet... i majoriteten av fallen beror det på försurning i kroppen, ett för lågt pH-värde orsakat av kosten", skriver sångaren och fortsätter:

Danny Saucedo kritiseras för sitt Instagraminlägg om cancer.Foto: Instagram

"Det har varit känt länge men ändå inget som nått ut i den breda massan... Kroppen är fantastisk på att hela sig själv bara den får rätt byggstenar av våra medvetanden. 'Du blir va du äter' (Det här är inget vego-propaganda snack, det är ren brutal fakta med goda intentioner från min sida)".

Inlägg om cancer kritiseras av Agnes Wold

Inlägget väckte snabbt starka reaktioner – inte minst från professorn och överläkaren Agnes Wold.

"Aldrig fattat de där stolligheterna om vegetarisk kost = basiskt, kött = surt. En jättegammal myt", skriver hon på Twitter.

Lena Claesson-Welsh som tidigare i år utsågs till "Årets Cancerforskare" och som är professor med blodkärl i fokus kritiserar även hon sångarens inlägg.

– Jag kan säkert säga att det inte finns någon grund för det här påståendet. Man sprider ju oro. Det är ju ett led i det här med falska nyheter och grundlösa fakta. Har man ett förtroendeuppdrag ska man vara extra försiktig, säger Lena Claesson-Welsh till Aftonbladet. 

Även musikerkollegan Marit Bergman har ifrågasatt inlägget. Danny får däremot stöd från Andreas Weise som skriver att "folk är idioter".

Men nu backar Danny och raderar inlägget. I stället väljer han att förklara sig i ett nytt inlägg på Instagram.

Danny raderar inlägget: "Orkar inte tjafsa"

"Tog bort min förra post om relationen mellan försurning i kroppen och cancer. Verkar som vi uppfattar saker olika, för mig är det logiskt att det man stoppar i sig påverkar kroppen och helheten. Framtiden får avgöra. Önskar er alla bara gott och kärlek", skriver han i det nya inlägget.

 

LÄS MER: Dannys heta svar – efter Mollys vågade bild

https://www.instagram.com/p/BceyukiAYbQ/?taken-by=dannysaucedo

Samtidigt förklarar han för en användare att han fortfarande står för sitt tidigare påstående:

"I den sura miljön så trivs cancer-svampen, men jag orkar inte tjafsa med negativa människor som inte ens vill lyssna", skriver Danny i kommentarfältet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag