Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danny och Gina varnade av SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Melodifestivalens programledare Danny Saucedo och Gina Dirawi får kritik efter sina uttalanden.
Foto: Sven Lindwall

SVT har nu varnat Danny Saucedo efter videoklippet där han säger "svartingar".

Under gårdagens hölls ett krissamtal med programledaren för Melodifestivalen.

– Vi har markerat att det är allvarligt, både från SVT och Melodifestivalen, säger schlager-SM:s tävlingsansvarige, Thomas Hall.

Danny Saucedo använder ordet "svartingar" i ett Youtubeklipp inspelat vid ett träningspass i Los Angeles under sommaren. I klippet, som uppmärksammades av Aftonbladet i går, försöker Dannys tränare, gladiatorn Mikael Hollsten, sig på att svinga sig mellan två stänger.

– Det är bara svartingar som kör. Sådana med bättre fysik helt enkelt, säger Danny Saucedo i klippet som nu sprids på nätet.

Hade krissamtal

Detta fick SVT att reagera starkt mot blivande programledaren i Melodifestivalen. Kanalen hade ett krissamtal med Danny under gårdagen.

– Vi har pratat med honom under dagen igen. Jag, och vi, känner oss lugna med att det inte är hans värderingar som pyser fram där. Det är en klantig formulering, han ångrar den nästan innan han avslutat meningen. Det ber han om ursäkt för, säger Thomas Hall.

SVT ville ha tydliga svar på flera frågor i samtalet med Saucedo:

– Vad var det som hände? Var det här en konstig groda eller går du runt och uttrycker dig så här? Såklart gör han inte det, säger Thomas Hall.

Det är inte SVT:s första samtal med en programledare i Melodifestivalen. Förra veckan tipsade Dannys parhäst Gina Dirawi om en bok skriven av en ökänd antisemit på sin blogg. Hon sade sig sedan vara omedveten om författarens åsikter.

– Hon har också uppdaterat sin blogg i dag med att beskriva vad hon står för. Det har vi känt hela tiden. Men vi tycker som alla andra att det var klantigt av henne att blogga upp en bild på en bok som hon inte vet någonting om, säger Thomas Hall.

"Ber om ursäkt"

SVT har dock varit tydliga - och varnat.

– Vi har markerat att det är allvarligt, från SVT och Melodifestivalen. Det finns inget utrymme för att avvika från grundsynen i demokratiska värderingar och alla människors värde, säger Thomas Hall.

Danny Saucedos manager hälsar att Danny inte kommenterar det hela utöver det han skrivit på Facebook:

"Jag är ledsen över mitt ordval och ber om ursäkt till alla dem som tagit illa vid."

DANNY PÅ FACEBOOK:

"I somras var jag i Los Angeles och jobbade i olika studios.

En ledig eftermiddag stack jag iväg till Santa Monica för att träffa min personliga tränare som nyligen flyttat dit. Vi gymmade ihop på ett känt utomhusgym som finns på stranden som domineras av vältränade atleter som råkar vara mörkhyade i majoritet.

Min PTs flickvän filmar oss när vi tränar och vid ett ögonblick så säger jag att det bara är "svartingar" som fixar det vi försöker oss på, "såna med bättre fysik" helt enkelt.

Jag är ledsen över mitt ordval och ber om ursäkt till alla dem som tagit illa vid.

Alla ni som någonsin träffat mig eller känner mig vet att jag inte är rasist då jag själv är barn till två underbara svartskallar♥.

Mina föräldrar och även jag har känt av utanförskap och jag skulle aldrig medvetet utsätta någon annan för det."

GINA PÅ SIN BLOGG:

"Det är viktigt för mig att förtydliga vart jag står, att förtydliga att jag ur mitt hjärta tror på ett samhälle där alla människor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Att jag tror på ett samhälle där hudfärg, trosuppfattningen, ålder eller sexuell läggning inte spelar roll. I en värld där hatet mellan människor är så tydligt, så måste icke-hatet vara övertydligt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.