Daniels tårar på bröllopet: ”Victoria jag älskar dig så”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Många känslor var i omlopp på bröllopsdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Daniel och Victoria firar tioårig bröllopsdag.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Victoria bar en pärlvit klänning designad av Pär Engsheden, med ett fem meter långt släp.
Foto: SVEN LINDWALL

Den 19 juni 2010 sa Victoria och Daniel ja till varandra och mannen av folket blev prins – glädjetårar präglade sagobröllopet som också var en folkfest.

Nu firar kronprinsessparet tioårig bröllopsdag och vi blickar tillbaka på höjdpunkterna från den speciella dagen.

– Alla blev varma om hjärtat, säger hovexperten Karin Lennmor.

Det kungliga bröllopet direktsändes i SVT och var enligt dem det största evenemanget som någonsin har bevakats i Stockholm.

Karin Lennmor, hovexpert och tidigare chefredaktör för Svensk Damtidning, minns den stämningsfulla atmosfären.

– Det var en halv miljon människor ute på gatorna för att få en skymt av Victoria och Daniel, väldigt många av dem var finkläda, säger hon.

Prominent gästlista

Vigselceremonin ägde rum klockan 15.30 i Stockholms Storkyrka, och var höjdpunkten på tre dagars kungligt bröllopsfirande med privat supé med dans på Drottningholms slott, lunch i Stockholms Stadshus och festlig föreställning i Konserthuset. Ett stort antal kungliga gäster från Europas hov var inbjudna att delta.

– Det var mycket fina gäster, drottningar och kungar från världen över. Det var fest i tre dagar. Riksdagen bjöd in till festligheter dagen innan, där jag minns att Victoria fastnade med sin klänning i dörren när hon skulle gå in – Daniel fick hjälpa henne, berättar Karin Lennmor.

Tårarna under vigseln

Inte ett öga var torrt under den högtidliga vigseln.

– Daniel höll på att börja gråta när kungen kom in med Victoria i Slottskyrkan, det var väldigt känslosamt. Och brudnäbbarna höll på att tjabba runt – som ungar gör, säger Karin Lennmor.

Efter att Daniel och Victoria hade utbytt vigselringar rann glädjetårarna nerför Daniels kind.

Tårarna rann under vigseln.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Victorias tack till folket

På en solig balkong vid Lejonbacken tog Daniel och Victoria emot folkmassans jubel. 

– Hon tackade svenska folket för att de gett henne ”min prins”, det var jättegulligt. Alla blev varma om hjärtat, säger Karin Lennmor.

Daniels tal

Under bröllopsfesten hölls flera minnesvärda tal, bland annat av brudparets fäder – kung Carl Gustaf och Olle Westling. Men det tal som sopade banan med alla var Daniels eget, personliga tal till Victoria. Det möttes av stående ovationer från festdeltagarna och har hyllats av retorikexperter:

”Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.”

Daniel fick en kyss av Victoria efter sitt tal till henne.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

I samband med den tioåriga bröllopsdagen visas höjdpunkterna i programmet ”Det kungliga bröllopet” på torsdag i SVT1 kl 20.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.