Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniels kärleksliv – och dramat bakom kulisserna

"Första dejten"-profilens heta dejtingtips
”Jag kände att jag var hyfsad på att dejta”, säger Daniel om tiden innan han gifte sig.
Foto: Privat
Daniel Meyn driver Taket i Göteborg och är med i ”Första dejten” i SVT.
Foto: Privat

Bartendern Daniel Meyn har serverat 300 par i ”Första dejten” i SVT.

Nu berättar han om sitt eget kärleksliv, dramat bakom kulisserna på inspelningarna – och sin stora livsförändring.

– Det finns ett före och ett efter.

2017 tog Daniel Meyn ett sabbatsår efter många år i krogbranschen.

Han slets snabbt tillbaka.

– Jag skulle ta det lugnt, hitta mig själv, läsa böcker. Du, vet 40-årskris kanske. Sen kom två erbjudanden. Jag tackade ja till båda, båda blev dundersuccéer.

För många i Göteborg är han känd från sin prisbelönta servering Taket på Comfort Hotels takvåning, med gastkramande vattenutsikt.

Daniel Meyn på sin takbar Taket i Göteborg.
Foto: Privat

I övriga landet är han minst lika igenkänd – som bartendern från SVT:s populära dejtprogram ”Första dejten”, där kärlekstörstande deltagare går på blinddejt.

Hur är ditt liv nu jämfört med före Taket och ”Första dejten”?

– Extremt mycket mer igenkänning. De senaste fyra gångerna jag varit ute och rest har det kommit fram svenskar. Men det är positivt, för folk säger att det är deras favoritprogram och att det är trevligt och fint. Det har inte påverkat mig på något mer sätt än att man får mycket boostar av det.

”Det har gått åt helvete...”

I ”Första dejten” har han sett 300 nervösa par komma och gå.

Det mesta har tittarna aldrig fått se – dejterna klipps ned från 90 till fem minuter och vissa väljs bort helt. Daniel Meyn bjuder på ett minne som sticker ut från inspelningarna:

– Det kommer in en äldre man i baren, vi pratar höga 60. Jag har ett kort snack med honom innan dörren öppnas och en kvinna kommer in. Han frågar mig: ”Är det henne jag ska dejta?”. ”Jo, högst troligt”, svarar jag. ”Nej för helvete, det här går inte. Jag känner henne. Hon hatar mig.”

– Jag får prata med redaktionen, ”bara så ni vet har de redan dejtat och det har gått åt helvete”. De säger bara: ”De får köra på och låtsas som de inte känner varandra.” De fick köra sin dejt. Den klipptes förstås bort...

Daniels bästa bartenderminnen

Gorbatjov

”Ett av de roligaste är från EU-toppmötet i Göteborg då jag fick servera Gorbatjov. Där och då tyckte jag det var ascoolt. De hade spärrat av flera våningar på hotellet där jag jobbade. Han kom ner till baren, med entourage givetvis. De hade kollat upp personalen, bland annat mig, med Säpo innan. Han beställde rysk vodka, flaskvis, upp till sitt rum.”


David Beckham

”Han bodde på hotellet med engelska landslaget. En kväll kom en snygg tjej och de svepte in henne i ett lakan så ingen skulle se vem det var. Jag tror inte de fick ha flickvänner eller fruar där heller. Men det var Posh Spice som smet in på hans hotellrum.”


Ett annat exempel: Paret som satt bredvid varandra i baren i två riktigt stela minuter innan de insåg att de var varandras dejt.

Men ”Första dejten” är också fyllt av solskenshistorier.

– 68 procent av deltagarna säger ja till en andra dejt. Jag tycker castarna gör ett otroligt jobb. Eller så är svenskar fega, man kanske säger ”ja” men träffas ändå inte igen.

Runt 300 dejter har det blivit i ”Första dejten”.
Foto: Privat

Mattias som varit med i programmet två gånger är en personlig favorit.

– Jag tyckte så synd om honom i säsong ett. Han frågade sin dejt vad hon hade för intressen och hon svarade ”titta på nyheterna och vädret”. Sedan fick han nobben. Men han kom tillbaka i en senare säsong och man såg på honom att han fått självförtroende. Nu fick han träffa en störtskön tjej och de blev ihop och har förlovat sig.

Med din erfarenhet som dejtobservatör måste du ju avslöja dina bästa ”dos and don'ts”.

– En ”do” är ju att vara närvarande och ställa frågor. Se till att vara sitt bästa jag, frågvis, nyfiken.

Vad innebär ”bästa jag” i sammanhanget?

– En gång kom en snubbe rakt från gymmet och luktade halvsvett. Så skulle jag nog inte gå till en dejt.

Särskilt inte om den ska sändas i tv?

– Halleluja på den. Nej, ta på lite parfym, fyll kortet med pengar så du kan bjuda på någon drink.

– Jag tycker att mannen ska betala notan. När jag sa det i radio blev folk arga: ”Väx upp”, ”jämställdhet”. Bara för att jag tycker det. Men det gör jag.

”Killen har ingen aning”

Nästa tips: Var ingen frågerobot.

– Det händer väldigt ofta faktiskt. Precis som att ”nu ska jag ställa de här fem frågorna så får vi se vad som händer”. Om jag frågar dig om din favoritfärg och du säger ”blå”, så fortsätter jag och fråga ”vad har du för favoriträtt då?” i stället för att vidareutveckla svaret till en konversation.

Vissa dejter i programmet kan upplevas som lite ”cringe”.

– Vi har haft några guldmoment. Ett exempel är när en kille gick på toaletten. Han ringde en polare: ”Hon är fantastisk, det här känns så jävla bra, det kommer bli klockrent”. Samtidigt pratade servitören Cato med tjejen som satt kvar där ute. ”Eh, nej, det känns inte särskilt bra”. Även om det är hårt blir det så himla roligt att titta på. Killen har ingen aning, inte läst av situationen för fem öre.

Det kan ju vara skitjobbigt att se sådant …

– Vad tror du jag tycker?! Det är horribelt. Samtidigt: Allt som framkallar känslor hos folk är bra. Även om det är cringe har du fått en reaktion och då har vi gjort vårt jobb.

Gift i 15 år

Själv har Daniel Meyn inte dejtat på länge.

– Vi firar 15 år som gifta nu i maj, säger han om frun Brita.

Hur träffades ni?

– Vi hade gått i samma skola, hon var några år äldre. Jag gick i sexan och hon i nian, jag tyckte hon var en snygg tjej. När vi träffades ett antal år senare klickade det och vi började dejta.

Britas mamma är från Portugal, pappa från Kap Verde.

– Hon hade varit i Portugal mycket men aldrig Kap Verde. Så jag bokade en vinterresa dit och snackade med hennes pappa som hade lägenhet där. Vi fick nycklar, jag köpte med en förlovningsring och friade till henne på hennes pappas ö där som heter Mindelo.

Daniel och Britas bröllop.
Foto: Privat
Daniel i ”Första dejten”.
Foto: SVT

– Hon sa ja direkt. Vi grät bägge två och gick ned till en strand med en flaska champagne. Ett och ett halvt år senare gifte vi oss. Vi hyrde kungen och drottningens svit på Landvetter som man kan göra för giftermål. Man får ha med sig 14 gäster. Vi gick direkt från att säga ”ja” till att dricka lite bubbel och flyga till Hongkong på honeymoon.

Var du bra på att dejta när du fortfarande var singel?

– Jag kände att jag var hyfsad på att dejta. Men jag har hela tiden varit i ganska långa relationer. Så, en dejt med mig kan leda till en lång relation...

Leder det till barn också?

– ...Nej. Min första riktiga relation, mellan 25 och 30, då ville hon ha barn. Jag var inte ens i närheten av att tänka den tanken. Det tog slut tack vare det. Sedan träffade jag min fru och hon hade redan två barn. Vi pratade om att skaffa barn, men det var inte viktigt för mig. Det räckte med hennes.

Brita har två vuxna barn.

– Sonen har jobbat på Taket med mig nästan sedan vi började faktiskt. Dottern bor sedan tio år på Malta där hon skaffat jobb, man och barn. Och varit med i en talangjakt där hon kom till semifinal, hon sjunger. Det går bra för henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.