Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Daniel Paris hyllas för inlägget om psoriasis

Daniel Paris. Foto: Hanna Söderberg
Daniel Paris. Foto: Olle Sporrong

Han tröttnade på ungdomars ton mot varandra på internet.

Nu hyllas Daniel Paris för inlägget som hjälpt föräldrar prata om nätmobbning med sina barn.

"Om det är elakt eller kan upplevas som taskigt ska du hålla det för dig själv. Skriv positiva saker om folk, sprid glädje, höj andra människor".

"Du är äcklig", "usch, vad har hänt med ditt hår, har ni inget schampo hemma?" och "vad röd du är".

Sådana kommentarer möttes bloggaren Daniel Paris, 27, av på skolgården när han var yngre. Anledningen: hans hudsjukdom.

Nu väljer han att slå hål på bubblan om sitt liv som fantastiskt för att hjälpa barn och unga. I ett hyllat Instagraminlägg skriver han om psoriasis, näthat och självkänsla.

– Jag lever ju ett liv som många unga eftersträvar, de tror att det består av lyx, flärd och glamour - så jag ville berätta att jag också handskas med sådant som de handskas med. Till exempel kämpar jag med min psoriasis varje dag, säger han.

Daniel Paris har länge bedrövats över ungas sätt att tilltala varandra på internet. Mobbningen har hittat en ny plattform och han vill göra det han kan för att förhindra att hatet sprids.

– För där på andra sidan skärmen sitter folk som kanske inte känner sig helt bekväma i sitt eget skinn än, men som är på väg dit. Det är så himla viktigt att vi gör allt för att främja det. Det farliga är när andras ord blir som ett mantra för en själv, säger han.

 

LÄS MER: Daniel Paris hyllas för sågningen av "50 shades"

 

När han var liten kunde han skolka bara att få slippa höra elaka kommentarer om sin hy.

– Jag kunde vara nöjd över mig själv en dag, känna att i dag kan jag gå till skolan, men ofta fick jag höra att jag var äcklig. Tillslut blir det som ett mantra, jag vaknade till slut upp och sa till mig själv "Fan vad jag ser äcklig ut, det här är inte normalt".

Det är många som känner igen sig i Daniels text, och flera föräldrar har tackat honom för att de nu vet hur de ska prata om sådant här med sina barn.

 

LÄS MER: Modellen Ellinor hånas för sin hudsjukdom

 

– De försöker trösta sina barn, försöker få dem att må bättre, men utan att veta vad de ska säga. Det är stort för mig att jag kan hjälpa.

Hans förbannelse har blivit hans mening - och han vill aldrig sluta inspirera.

– Jag förstod inte varför det var mitt kors att bära, men nu tror jag verkligen att jag har fått det här för att kunna hjälpa andra. Det känns så konstigt att säga att det är värt det, för det är en otroligt jobbig sjukdom, men just nu känns det värt det, säger han.

 

 

 

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!