Daniel Paris hyllar det nya åldersgränsen i sociala medier. Foto: /All Over PressDaniel Paris hyllar det nya åldersgränsen i sociala medier. Foto: /All Over Press
Daniel Paris hyllar det nya åldersgränsen i sociala medier.  Foto: /All Over Press
Daniel Paris. Foto: Hanna SöderbergDaniel Paris. Foto: Hanna Söderberg
Daniel Paris.  Foto: Hanna Söderberg

Daniel Paris hyllar nya åldersgränsen på nätet

Publicerad

Åldersgräns ska införas på sociala medier – inom två år, enligt regeringen.

Förslaget välkomnas nu av sociala medier-experten Daniel Paris.

– Jag tycker det här är jättebra. Nu kommer det bli en vänligare ton och mindre näthat på internet, säger han.

Det är när EU:s nya dataskyddsdirektiv tas med i den svenska lagen som åldersgräns på sociala medier kommer att införas, tidigast inom två år.

Åldersgränsen, som kommer att beröra bland annat Facebook, Instagram och Snapchat kan bli mellan 13 och 16 år.

– Jag tycker att det här är så bra, jag har väntat på det så länge, säger Daniel Paris.

Måste berätta för sina föräldrar

Är barnen under åldersgränsen måste de fråga sina föräldrar om tillstånd.

– Det betyder att kidsen måste ta diskussionen med sina föräldrar och förklara vad de gör på sociala medier – för att de ska få använda det. Äntligen kan klyftan mellan generationerna försvinna och föräldrarna kan få veta vad barnen faktiskt gör på internet. Innan har föräldrarna känt sig så maktlösa, säger Daniel Paris.

 

LÄS MER: Åldersgräns på sociala medier

 

Han menar att dagens situation, med ungdomar och deras sociala medier-användande, inte är hållbart längre.

"Löpt amok"

– Man kan inte släppa lös appar på folket så som vi har gjort nu. Det har fått dem att löpa amok och jag tror att den här åldersgränsen kan sätta stopp för det.

 

LÄS MER: Daniel Paris delade ut mat till hemlösa på jul

 

Kan det inte bli en klyfta mellan ungdomarna, om vissa får använda sociala medier och andra inte?

– Nej, jag tror inte att det kommer bli en negativ klyfta. Det är ju inte konstigare än att vissa ungdomar får vara ute längre än andra för sina föräldrar. Jag tror att detta kommer bli helt naturligt efter något år. Ungdomar kommer säga "Nej, jag får inte använda Instagram för mina föräldrar".

 

LÄS MER: Åldersgräns på sociala medier – så fungerar det

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag