Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Paris barnplaner: ”Utforskar alla alternativ”

Ur arkivet: Daniel Paris med Ellen Bergström på Elle-galan 2018
”Edit, Alex och enhörningarna” är Daniel Paris första barnbok.
Foto: Bookmark / Bookmark
Daniel Paris.
Foto: Sara Arnald / Bookmark

Att skriva en barnbok har länge varit något som Daniel Paris drömt om – och nu blir drömmen verklighet.

I ”Edith, Alex och enhörningarna” får läsarna följa med på en fantasifylld berättelse.

För Expressen berättar Daniel Paris om boken och sina egna barnplaner.

– Jag utforskar verkligen alla alternativ som finns. säger Daniel Paris.

Daniel Paris, 33, kan titulera sig som bloggare, entreprenör, programledare, socionom, debattör och nu även barnboksförfattare.

Boken ”Edith, Alex och enhörningarna”, med illustrationer av Mia Fernau, utforskar fantasi, drömmar och verklighet.

– Inspirationen kom från alla barn runtomkring mig. Jag har fyra syskonbarn och sedan har många av mina nära vänner barn. Barn säger väldigt mycket roligt och ibland får man som vuxen kanske fundera lite över vad som kanske inte är på riktigt och så där, berättar Daniel Paris.

Karaktärerna i boken är döpta efter personer i hans närhet. Huvudkaraktären Edith är till exempel döpt efter ett av syskonbarnen. 

– Och papporna, Hamid ser ju ut som jag och Peter har jag döpt efter Peter Jöback. Jag har inte sagt det till honom, jag känner inte honom, säger Daniel Paris och fortsätter:

– Det var en av de första regnbågsfamiljerna som jag kom i kontakt med via media egentligen. Man fick se att han hade man och de hade barn. Han har inspirerat mig jättemycket. Jag tänker att jag måste säga det till honom någon gång.

Genom att bland annat ge huvudkaraktären Edith två pappor vill Daniel Paris bredda urvalet som finns av barnböcker och skriva en bok full av representation om en modern familj.

Vad hade det betytt för dig att få läsa en sådan barnbok när du var barn?

– Det hade betytt jättemycket, jag tror faktiskt att mitt liv hade sett helt annorlunda ut om jag hade fått höra mer om samkönade föräldrar eller ensamstående föräldrar. Att bara få höra att det finns och det är.

”Vill verkligen ha barn”

Själv har Daniel Paris tänkt mycket på hur hans egen familj skulle se ut och tänker ofta på att skaffa barn. Han har bland annat varit och pratat med en adoptionsbyrå, samt pratat med en tjejkompis om att skaffa barn ihop.

– Men nu har hon träffat någon så den idén föll lite, säger han och fortsätter:

– Jag utforskar verkligen alla alternativ som finns. Jag är verkligen redo för nästa kapitel i mitt liv. Jag vill verkligen ha barn, jag har mina barnnamn klara också.

För tillfället är 33-åringen singel, men dejtar lite. Då är han ärlig med vad han längtar efter, även om det inte alltid tas emot väl.

– Folk blir så rädda när man tar upp barnfrågan. Jag dejtade en kille i våras och på första dejten frågade jag när han skulle fria till mig och hur många barn han ville ha. Vi hördes liksom inte igen.

– Jag vill inte göra en hemlighet av vad jag vill ha och vad jag drömmer om. Jag tror att det är skitviktigt att vara tydlig, säger Daniel Paris.

”Edith, Alex och enhörningarna” släpptes den 13 september.

Promoe har bytt bana - börjar jobba på advokatbyrå

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.