Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dahlbergs livsändring – dumpades av SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: JAN DÜSING
Foto: JAN DÜSING
1 / 10

Han må vara ålderspensionär, men Ragnar Dahlberg jobbar på för fullt.

Och detta trots att han nyligen fick en diabetes typ 2-diagnos.

– Hade jag bara haft folk- och tjänstepensionen hade det inte precis funnits utrymme för någon guldkant, säger den 75-årige "Café Norrköping"-veteranen i en stor intervju om hur han håller liv i sin 23-åriga relation till hustrun Gun-Britt och om hur familjen påverkades av exfrun Ulla-Carin Lindquists död i ALS.

Ragnar Dahlberg är och handlar mat när Expressen ringer. 

– Har du möjlighet att återkomma om tio minuter? frågar han.

Solen skiner när han slår sig ner på parkbänken utanför butiken i Linköping.

Det hör inte till vanligheterna att du sitter på parkbänken. Du har turnerat runt i en massa städer med "Seniorgalan"?

– Ja, vi har varit på tretton ställen. Det var privatpersonen Georgis Touma som kom hit från Syrien som reagerade på att vi har "Idrottsgalan" för våra idrottsmän och "Guldbaggen" för våra skådespelare, men ingenting för våra äldre som trots allt byggde det samhälle som vi lever i. Nu har "Seniorgalan" funnits i fem år och det är väldigt roligt och uppskattat att turnera med den.

– Sedan 3,5 år turas också Ulf Elfving och jag om att varje måndag leda "Café Rosella" på Viking Lines dagskryssning till Åland. På måndag kommer sångerskan Titti Sjöblom och hennes make, gitarristen Ehrling Eliasson.

2007 slutade du på SVT, endast 64 år ung. Vad hände?

– Det började med att programverksamheten i Norrköping lades ner av besparingsskäl. Vi var många som fick sluta då. Då blev det bestämt att "Go´kväll" som hade sänts från både Norrköping och Umeå bara skulle sändas från Umeå. Jag var kvar något år efteråt.

Fakta/Leder "Café Rosella" och "Seniorgalan"

NAMN: Per Ragnar Dahlberg.

ÅLDER: 75.

YRKE: Konferencier, moderator.

BOR: Radhus i Linköping. Lantställe på Harstena i Gryts skärgård. 

FAMILJ: Hustrun Gun-Britt Dahlberg Zschaeck, 73, extraknäcker på "Dahlbergs café". Fyra barn, fyra barnbarn.

UTBILDNING: Har pluggat statsvetenskap och gått Journalisthögskolan.

KARRIÄR I URVAL: Chef för SVT:s regionala nyhetsredaktion, startade "Östnytt". Producent och programledare för "Café Norrköping". Programledare för "Go´kväll" (fram till 2007).

AKTUELL: Turas med Ulf Elfving om att på måndagarna leda "Café Rosella" med gäster på Viking Lines båt Rosella. Är konferencier för "Senorgalan". Underhåller vid "Dahlbergs café" i Linköping.

Hade du velat fortsätta programleda "Go´kväll"?

– Nja, det var inte så kul att pendla från Linköping till Umeå. Och jag var ju heller inte anställd av SVT de sista åren, jag jobbade på kontrakt. När Beppe Starbrink som varit ledig kom tillbaka var det naturligt att han skulle fortsätta som programledare. Och vi var nog nöjda med den här lösningen allihop, det var ingen dramatik kring detta.

Foto: JAN DÜSING

LÄS MER: Ragnar Dahlbergs ilska mot SVT-festen 


Kan du sakna tiden på SVT?

– Ja, det är klart! Det var fantastiska och himla roliga år då vi gjorde "Café Norrköping" och "Go´kväll". 

"Café Norrköping" hade uppemot 2,4 miljoner tittare. Hur pass igenkänd blir du nuförtiden?

– I den äldre generationen verkar det som att de flesta vet vem jag är. Och det är nog därför jag får de här uppdragen för "Café Rosella" och "Seniorgalan". En del jag möter säger "Kul att se dig, du ser ut precis som förr, du verkar inte ha åldrats en dag".

”Klassas som fattigpensionär”

Kan du leva på din pension?

– Jag skulle kanske inte kunna göra det så bra om jag inte hade haft jobb vid sidan av. Min fru Gun-Britt klassas efter 50 år i yrkeslivet – bland annat som sömmerska - som fattigpensionär. Hade jag bara haft folk- och tjänstepensionen hade det inte precis funnits utrymme för någon guldkant. 

Berätta hur det gick till när du och Gun-Britt blev ett par för 23 år sedan!

– Vi ingick i samma kompisgäng och hade känt varandra i många år. En dag glimmade det till och så hände det.

Detta är ditt tredje äktenskap. Vad är det du uppskattar med livet med Gun-Britt?

– En sak som är bra är att vi inte jobbar med samma saker. Hon är dessutom en praktiker. Det är hon som murar, snickrar och fixar på tomten på vårt lantställe på Harstena i Gryts skärgård.

Hur fördelar ni hushållsarbetet i övrigt?

– Gun-Britt är duktigare än jag på att tvätta, medan jag tar mer ansvar för diskmaskinen.

Hur har ni gjort för att få relationen att fungera i 23 år?

– Vi var ju mogna när vi träffades. Gun-Britt och jag respekterar varandra och har våra egna intressen, samtidigt som hon gillar det jag gör och vice versa.

– Sedan betydde det mycket med vårt gemensamma projekt "Dahlbergs café" som vi startade för 18 år sedan.

Ja, men det sålde ni 2010. Hur involverade är ni i kaféet nu?

– Det var två tidigare anställda tjejer som tog över det och de var smarta nog att anställa min fru på premisserna att hon fick jobba precis när och hur mycket eller lite hon ville. Nu när det är fåglar ute på Harstena jobbar hon lite mindre i kaféet, men hon ställer upp när det är större arrangemang. Och så är det förstås ett sätt att dryga ut pensionen.

”Har fått en massa förmaningar”

Hur mycket jobbar du nuförtiden?

– 75-80 procent, skulle jag tro. Men även när jag är ledig har jag detta med "Café Rosella" i tankarna och planerar kommande gäster och läser in mig och skriver frågor. Och så får jag rätt många förfrågningar om att vara konferencier vid konserter.

Är det lagom mycket arbete?

– Ja, så länge jag är piggelin vill jag fortsätta i den här takten!

Hur känns det i kroppen nu när du är 75, jämfört med då du var 65?

– Jag har mina piller, "fem om dagen", som jag brukar skoja om. För tre år sedan fick jag diabetes typ 2 och jag går och kollar mina värden regelbundet. Personalen på vårdcentralen är fantastisk. Häromkvällen ringde läkaren och frågade hur min mage mår. 

På vilket sätt har du förändrat ditt liv efter diabetesdiagnosen?

– Jag har fått en massa förmaningar och att äta mindre socker. Det är svårt när man är engagerad i ett kafé. Där finns något vi kallar "Ragnars hylla" där chokladbiskvier och andra bakverk som inte blir så snygga säljs ut och så finns det glass som jag är så förtjust i. Sådant försöker jag dra ner på.

Har du förändrat motionsvanorna?

– Det vill läkarna. Men jag tycker att det är otroligt tråkigt att motionera. Jag får direktiv om att promenera, men jag kan alla vägar häromkring i Linköping och känner varenda stubbe. Då är det inte roligt. När jag nyligen var uppe i Stockholm och firade att "Fråga doktorns" programledare Suzanne Axell blev hedersdoktor var det dock ingen uppoffring att promenera hem till hotellet genom en vårfin huvudstad.

Betyder detta att du har gått ner i vikt?

– Nej, men jag håller åtminstone vikten. På vintrarna då det är slaskigt väder går det däremot sämre med den saken, då har jag inte alls lust att gå ut och gå. Men i viss mån får jag vardagsmotion av att arbeta. Bara att stå upp en hel dag och moderera gör att man använder kroppen.

Hur långt framåt planerar du?

– Jag har helårskontrakt med Viking Line och vi har redan nu pratat om att jag ska leda "Seniorgalan" även nästa år. Men jag vet ju inte ens om jag lever då. Då svarar arrangörerna "vi utgår från att du gör det", haha.


LÄS MER: Ragnar Dahlberg aktuell för "Förkväll" 


Det här frågar jag även många människor mitt i livet: Har du skrivit testamente?

– Jag borde ha gjort det, men det har jag inte. Däremot har jag dödstädat i garaget, jag har kommit en bit på vägen.

En del skriver i "Vita arkivet" hur man vill ha begravningen?

– Det har jag inte heller satt på pränt än, även man borde göra det också. Frun och jag har inte ens pratat om hur vi vill ha våra begravningar.

Tror du att något händer efter döden?

– Nej, jag tror inte att det händer något då, då är det finito, över. Men man kan förstås hoppas på något.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag har fyra väldigt fina barn som nu är vuxna och att jag har fått vara med och se vad det blev av dem. 

Din exfru, Rapport-ankaret Ulla-Carin Lindquist, dog 2004 i nervsjukdomen ALS. Vad tänker du om det i dag, 14 år senare?

– Hennes frånfälle öppnade ögonen för människor om vad den sjukdomen är. Innan hon skrev sin bok ("Ro utan åror", reds anm) och SVT-dokumentären gjordes ("Min kamp mot tiden", reds anm) var det en anonym sjukdom. Hennes öppenhet - och Ulla-Carins och min ena dotter Ulricas arbete som ordförande för "Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning" - har verkligen gjort skillnad. Än i dag kommer många fram till mig och vill prata om ALS. Det som hände påverkade oss alla.

Hur då?

– Dels genom att det ges mer resurser till forskning numera. ALS är den värsta diagnos man kan få, det finns ingen återvändo. I bästa fall har du 1,5 år kvar att leva när du får veta att du har sjukdomen. Det finns ingen bromsmedicin och ännu inga under att hoppas på. Det gick fort för Ulla-Carin, hon dog knappt ett år senare.

”Vore kul att ställa mina frågor”

Hur tycker du att utbudet är för seniorer nu på tv?

– "Fråga doktorn" har ju väldigt stor publik, men annars är det ganska tomt i tablån vad gäller program som riktar sig till äldre. Jag som är äldre uppskattar å andra sidan samhällsprogram. Valrörelsen ska bli väldigt spännande!

Kliar det i dina fingrar att få leda partiledarutfrågningar i SVT?

– Ja, det vore kul att få ställa mina frågor. Men det där gör andra så bra. Däremot märker jag att jag är yrkesskadad, för jag sitter hemma i soffan och kommenterar språkbehandling och undrar vilka gäster som har släppts fram. Då säger min fru åt mig att vara tyst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.