Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags för populära spökens återkomst

Foto: Ludvig Thunman

MALMÖ. "Mysteriet på Greveholm" har röstats fram till den bästa julkalendern genom tiderna.

Sexton år efter premiären kommer uppföljaren – med tre skåningar i huvudrollerna.

– Den här julkalendern verkar bli som en spänningsbok, säger 13-årige Ivar Sandin från Malmö.

"Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst"

Årets julkalender i SVT handlar om en ny familj som flyttar in på Greveholms slott. Julkalendern utspelar sig sexton år efter att förra familjen flyttade in.

I rollerna syns Sanna Persson Halapi (mamma Kicki), Rikard Ulvshammar (pappa Stig), Saga Petersson (dottern Saga), Axel Paulander (sonen Benny) och Ivar Sandin (kompisen Benny).

Spökena Jean och Staffan återvänder i den nya julkalendern och spelas på nytt av Sven Ahlström respektive Pierre Lindstedt.

Återigen står Dan Zethreus för regi och manus (tillsammans med Jesper Harrie).

Ett nytt datorspel kommer att släppas i samband med att julkalendern har premiär.

Ny familj men samma spöken. Till julen återvänder Greveholms slott för en ny vända som julkalender i SVT.

I huvudrollerna ses barnen Ivar Sandin, 13, Axel Paulander, 12, och Saga Petersson, 11. Alla från Skåne.

– Jag tycker att inspelningen har varit jätterolig. Det är min första roll jag gör någonsin. Julkalendern verkar bli som en spänningsbok, säger Ivar Sandin från Malmö som spelar Frans.

Alla tre fick sina roller efter provspelningar. Inspelningarna har pågått i Skåne från januari och avslutas om några veckor.

– Jag var nervös inför första provspelningen. Det var min körledare som anmälde mig. Men sen dess har jag inte varit nervös. Allting har gått bra, säger Axel Paulander från Helsinborg som spelar spökrädde Benny.

Dan Zethreus, som skrev manus och regisserade "Mysteriet på Greveholm" 1996, står åven bakom årets.

– Jag fick förfrågan att lämna in ett nytt förslag till julkalender. Då diskuterade vi Greveholm och att skriva en fortsättning. Den är inte helt fristående, utan hänger ihop med den förra inspelningen. Vi konkurrerade med 27 andra bidrag men fick förtroendet, säger han utan att vilja avslöja något om handlingen.

– Men det finns lönnrum i det nya slottet som barnen i förra julkalendern inte hittade.

Spökena Jean och Staffan skrämde upp barnen för sexton år sedan. Även de återvänder i årets kalender.

– Det var inte så svårt att tacka ja. Man hade ju inte velat att någon annan skulle göra ens spöke. Manuset kändes roligt. Det händer väldigt mycket. Nu är ju även tekniken bättre, vilket ger större möjligheter. Tittarna kan förvänta sig att det blir minst lika spännande i år, säger Sven Ahlström som spelar Jean.

Årets julkalender heter "Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.