Tina Häggström visar upp sina kläder på sin blogg. Foto: Johan Lundmark
Tina Häggström visar upp sina kläder på sin blogg. Foto: Johan Lundmark

Dags att börja sy dina egna kläder?

Publicerad
Uppdaterad
Nu ökar intresset för att sy sina egna kläder och det är den yngre generationen som plockar fram symaskinen.
Det engelska begreppet DIY som är en förkortning för do it yourself används numera flitigt i bloggvärlden. Allt fler unga bloggare visar upp kläder som de sytt själva och lägger ut tips och instruktioner på webben. Tina Häggström, 23, studerar i Umeå och är en av dem som på fritiden syr egna kläder och sedan visar upp i sin blogg.
- Jag började sy eftersom jag ville ha unika plagg som ingen annan hade. Som student är det dessutom perfekt att sy kläder själv eftersom det oftast blir billigare än att köpa nytt, säger Tina Häggström.
Det ökade intresse för hantverk verkar vara en uppåtgående trend - just särskilt bland unga.
- Jag får mycket positiv respons när jag visar upp mina plagg på bloggen. Många vill testa på att sy själva och efterfrågar beskrivningar och tips på material. Det är otroligt roligt när man kan inspirera andra, säger Tina Häggström.

Förlagen hakar på

Även de stora förlagen märker av det ökade intresset.
- Vi kan konstatera ett ökat intresse för sömnad i och med ökade upplagssiffor, säger Lene Vinholt som är chefredaktör på Burda Style.
Företaget startar nu ett magasin för nybörjare.
Syfestivalen gick av stapeln på Älvsjömässan i mitten av februari och även där såg man en trend.
- Vi har märkt en tydlig ökning i intresset för syfestivalen och vi har både fler besökare och fler utställare än för några år sedan, säger säger Ann-Sofi Ekenberg som är projektledare för mässan.
- En av de nya trenderna är att skapa sina egna smycken och där är det övervägande hos yngre som intresset ökar, säger Ann-Sofi Ekenberg.

"Inte speciellt svårt"

I och med den yngre generationens bloggboom finns det även lättillgängliga instruktioner och inspiration att ta del av på nätet.
- Vem som helst kan sy egna kläder numera, det är inte speciellt svårt och man väljer ju själv vart man vill lägga nivån, menar Tina Häggström.
- Eftersom många unga gärna vill vara först med nya trender tror jag att intresset för att sy själv bara kommer att öka, säger Tina Häggström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag