Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att börja sy dina egna kläder?

Tina Häggström visar upp sina kläder på sin blogg.
Foto: Johan Lundmark
Nu ökar intresset för att sy sina egna kläder och det är den yngre generationen som plockar fram symaskinen.

Syr du egna kläder?

Det engelska begreppet DIY som är en förkortning för do it yourself används numera flitigt i bloggvärlden. Allt fler unga bloggare visar upp kläder som de sytt själva och lägger ut tips och instruktioner på webben. Tina Häggström, 23, studerar i Umeå och är en av dem som på fritiden syr egna kläder och sedan visar upp i sin blogg.
- Jag började sy eftersom jag ville ha unika plagg som ingen annan hade. Som student är det dessutom perfekt att sy kläder själv eftersom det oftast blir billigare än att köpa nytt, säger Tina Häggström.
Det ökade intresse för hantverk verkar vara en uppåtgående trend - just särskilt bland unga.
- Jag får mycket positiv respons när jag visar upp mina plagg på bloggen. Många vill testa på att sy själva och efterfrågar beskrivningar och tips på material. Det är otroligt roligt när man kan inspirera andra, säger Tina Häggström.

Förlagen hakar på

Även de stora förlagen märker av det ökade intresset.
- Vi kan konstatera ett ökat intresse för sömnad i och med ökade upplagssiffor, säger Lene Vinholt som är chefredaktör på Burda Style.
Företaget startar nu ett magasin för nybörjare.
Syfestivalen gick av stapeln på Älvsjömässan i mitten av februari och även där såg man en trend.
- Vi har märkt en tydlig ökning i intresset för syfestivalen och vi har både fler besökare och fler utställare än för några år sedan, säger säger Ann-Sofi Ekenberg som är projektledare för mässan.
- En av de nya trenderna är att skapa sina egna smycken och där är det övervägande hos yngre som intresset ökar, säger Ann-Sofi Ekenberg.

"Inte speciellt svårt"

I och med den yngre generationens bloggboom finns det även lättillgängliga instruktioner och inspiration att ta del av på nätet.
- Vem som helst kan sy egna kläder numera, det är inte speciellt svårt och man väljer ju själv vart man vill lägga nivån, menar Tina Häggström.
- Eftersom många unga gärna vill vara först med nya trender tror jag att intresset för att sy själv bara kommer att öka, säger Tina Häggström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.