Dagny Carlssons nya liv – på äldreboendet

Expressen träffade Dagny Carlsson 2016
Dagny Carlsson – äldst men piggas på äldreboendet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Sveriges äldsta influencer har hunnit fylla 109.

Efter att ha förts med ambulans till sjukhus tidigare i år bor Dagny Carlsson numera på ett ålderdomshem – men mår under omständigheterna bra, berättar hennes vän och presstalesperson Elena Ström.

– Efter omständigheterna, hon är 109, är hon pigg och väldigt glad.

Dagny Carlsson, 109, började blogga för tio år sedan.

Sedan dess har hon inspirerat tusentals med sina levnadsglada och peppiga blogginlägg där hon berättar om livet och åldrandet.

Men i våras tog bloggandet en olustig vändning när hennes vän och presstalesperson Elena Ström, 72, plötsligt författade ett blogginlägg där hon berättade att Dagny befann sig på sjukhus – men att hon under omständigheterna mådde bra.

Numera bor Dagny på ett ålderdomshem, och saknar möjlighet att blogga själv, berättar Elena Ström.

– Hon har bett mig skriva så att folk vet att hon lever. Efter omständigheterna – hon är 109, är hon pigg och väldigt glad. Men det är klart, hon är för första gången i sitt liv på ett äldreboende. Det är helt andra miljöer och en helt ny livsstil.

Elena Ström träffade 109-åringen i samband med att Dagny skulle lära sig hantera en dator för ett antal år sedan. Sedan dess har de varit vänner.

– Jag besöker henne två, tre gånger i månaden ungefär, säger hon och fortsätter:

– Hon är piggast av alla, och hon är äldst. Eloge till henne.

Sveriges äldsta influencer har hunnit fylla 109 år.
Foto: ELENA STRÖM / PRIVAT

”Längtar efter lite sällskap”

Nyligen var hon och besökte Dagny på ålderdomshemmet. Då gick de en kortare promenad.

– Konditionen är inte lika bra, men det är väl förklarligt. Hon promenerar inte någonstans, bara i korridoren. Men hon är på väldigt gott humör och hon ser pigg ut, säger Elena.

I ett blogginlägg som publicerats på Dagnys blogg berättar Elena om mötet och återger samtidigt en konversation mellan de två.

– Ta en bild på mig och hälsa läsarna på bloggen, sa Dagny och fortsatte:

– Jag är fotogenisk och brukar se bra ut på bild.

Trots att hon piggnat på sig sedan hon blev inlagd på sjukhus i våras saknar hon att socialisera med vänner och bekanta, berättar Elena Ström.

– Släkten vill inte att pressen ska komma in på boendet, och de släpper inte in andra människor. Det är bara en liten vänkrets och släkten. Jag kommer två, tre gånger i månaden och släkten kommer varje vecka. Hon längtar efter lite sällskap.

Enligt Dagny Carlsson är hemligheten till att leva ett långt liv att äta gott. 

– Jag har alltid ätit bra eftersom min mamma alltid varit bra på att laga mat. Efterrätt hade vi varje dag. Jag gillar vanlig husmanskost, bruna bönor, fläsk, kalops och kåldolmar. I mitt kylskåp är det fullt jämt, jag är en riktig ekorre. Så handlar jag på extrapris också. Lite småsnål är man alltid, har hon berättat tidigare för Expressen. 

Dagny är den äldsta personen som sommar- och vinterpratat:

Dagny är den äldsta personen som har varit Sommarvärd och Vintervärd i P1

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.