Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagny Carlsson fyller 105 år – firar med champagne och limo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
105-åringen skålar på dagen.
Foto: Elena Ström
I dag blir det bubbel och limousin.
Foto: Göran Norlén

Grattis på födelsedagen, Dagny Carlsson!

I dag fyller Sveriges äldsta bloggare 105 år – och hon firar ståndsmässigt med både bubbel och limousine.

– Vi har redan druckit upp massor med flaskor champagne här hemma i dag, säger hon.

Det är fullt ös hemma hos bloggerskan Dagny Carlsson när Expressen ringer. Och konstigt vore väl annars med tanke på att hon firar sin 105-årsdag i dag.

– Carlsson.

– Hej, jag heter Björn Barr och ringer från Expressen. Vi skulle vilja gratulera dig på födelsedagen.

– Ja, den har nyss börjat. Nu ringde det på dörren också. Jag väntar på en invasion här. Ring om någon timme igen. So long!


LÄS ÄVEN: Dagny, 104, ser fram emot nya året: "Roligt"

Dagny Carlsson firar med champagne

När vi ringer en dryg timme senare har den värsta anstormningen av släkt och vänner lugnat ner sig. Dagny Carlsson – som nu har dragit sig undan till en tystare del av lägenheten för att kunna prata ostört – berättar att hon har fått både blommor och operabesök i present. Dessutom har hon hunnit skåla några gånger.

– Vi har druckit upp massor med flaskor här i dag. Jag gillar champagne. Men jag har druckit måttligt, så jag är rätt så nykter fortfarande. Men jag är inte hundraprocentigt säker på att jag orkar blogga när jag kommer hem, säger Dagny Carlsson.

Dagny får åka specialmålad limousine

Senare under kvällen ska Dagny Carlsson åka och äta en fin middag tillsammans med släkten. Resan dit går med en specialmålad limousine – en present från limousinåkeriägaren Göran Norlén i Örebro. Han kommer själv att agera chaufför under kvällen.

– Vi kom i kontakt med varandra via internet. Jag beundrar henne verkligen, hon har sådan energi. För några månader sedan lovade jag henne att jag skulle bjuda henne på en limousintur när hon fyllde 105, så det gör jag nu, säger Göran Norlén.

Dagny Carlsson ser mycket fram emot kvällens biltur:

– Det kommer att stå ”Dagny” på bilen och vi kommer att åka ut och vifta på stan med den, säger hon.

En specialdesignad logotyp på limousinen.
Foto: Göran Norlén

LÄS ÄVEN: Dagny, 104: "Ska köpa mig en modern mobil"


”Jag har aptit på livet”

Dagny Carlsson har blivit rikskänd för sin blogg som hon startade som 100-åring och har synts många gånger i tv-rutan – bland annat i Skavlan. Dessutom står hon sannolikt för Sveriges äldsta skådespelardebut med sin biroll i filmen ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” från i fjol.

– Jag har aptit på livet. Händer det något trevligt så hoppar jag på det. Jag har ett motto, man ska inte gamla till sig. Det tänker jag inte göra på länge, säger hon.

Trodde du själv att du skulle bli 105 år?

Nej, det hade jag inte en tanke på. Folk i allmänhet blir ju inte så gamla. Och blir de gamla är de i regel senila och då har de ingen glädje av att fylla 105.

Har du något mål för framtiden?

– Ja, nu får jag sikta mot 106. Jag ska leva normalt som jag alltid har gjort. Äta ordentligt och röra på mig så länge jag kan. Man ska använda både huvud och fötter så klarar man sig länge. Jag bor ganska naturskönt så jag brukar gå nere i parken längs stranden och mata ankorna ibland när jag får brödsmulor över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.