Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då ska skådespelaren Michael Nyqvist begravas

Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS SWEDEN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Skådespelaren Michael Nyqvist, som avled 27 juni, kommer att begravas 21 juli i Katarina kyrka i Stockholm.

I en dödsannons som publiceras på lördagen har familjen valt att publicera en dikt.

"Nu ses vi vid nästa station".

På kvällen tisdagen 27 juni kom beskedet om att den prisbelönta skådespelaren Michael Nyqvist avlidit, 56 år gammal. 

Beskedet kom i samband med ett uttalande som familjen gav till TT:

"Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet".

Michael Nyqvists dödsannons publiceras i Dagens Nyheter och Svenska dagbladet under lördagen.

Michael Nyqvist lämnade frun Catharina och barnen Ellen och Arthur efter sig.

I DN och SvD på lördagen är en dödsannons införd för honom. Där framgår att begravningen kommer att ske i Katarina kyrka i Stockholm, fredagen 21 juli klockan 14:00. Efter akten kommer den närmsta vänkretsen att inbjudas till en minnesstund.

 

LÄS MER: Michael Nyqvists sista dagar – trotsade sjukdomen

 

Familjen riktar också sitt tack till ASIH i Ersta, en del av Ersta sjukhus som erbjuder vård och omsorg i hemmet i livets slutskede. 

I dödsannonsen finns också en dikt publicerad.

"Jag klev på tåget. Där satt ni i den vackraste kupén. Ellen Arthur Catharina. Jag vägrade släppa min biljett. Nu ses vi vid nästa station".

I annonsen uppmanas begravningsgästerna och andra att istället för blommor skänka pengar till hans stiftelse, "Michael Nyqvists Stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft".

Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig

Michael Nyqvist avled i sviterna av lungcancer. Han höll sjukdomen hemlig för allmänheten – bara en liten vänkrets kände till hans kamp.

En av de som kände till att Michael Nyqvist var sjuk var dokumentärfilmaren Susanne Cederberg, som gjort filmen "Michael Nyqvist – ett porträtt".

 

LÄS MER: Så skyddades Michael Nyqvist av vännerna

 

Michael Nyqvist fick beskedet att han var sjuk i cancer i slutet av arbetet med filmen.

– Då tog jag upp det med honom och sa "det måste vi ju ha med på något vis". Jag tänkte att om det skulle komma ut att han var sjuk skulle det kännas konstigt att det inte fanns med i filmen, har hon berättat för Aftonbladet.

Michael Nyqvist vägrade dock att prata om cancern i dokumentären.

– Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta för han ville inte ställa upp på någon intervju eller prata om detta för då skulle det bara handla om det säger Susanne Cederberg till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.