Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Croneman: Spelandet starkare än alkoholen

Journalisten Johan Croneman är aktuell med boken ”Jag är olycklig här”.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Croneman.Foto: Johan Jeppsson/TT / Johan Jeppsson

Den prisbelönte journalisten Johan Croneman är landets mest kända tv-kritiker.

I Sveriges Radios Söndagsintervjun berättar han nu om sina missbruksproblem.

 – Jag är inte att lita på. Men tiden gör något med oss. Man vänjer sig vid att avstå, säger han i intervjun.

Johan Croneman är känd för sina tuffa och ofta humoristiska tv-krönikor i Dagens Nyheter och nyligen tilldelades han Axel Liffner-stipendiet för sin kulturjournalistiska gärning.

I höst är han aktuell med den självbiografiska romanen ”Jag är olycklig här” där han öppnar upp om alkoholen och drogerna, och i samband med det intervjuas han i Sveriges Radio. 

– De första gångerna jag drack kände jag: det här är min grej. Samma sak första gången jag testade på narkotika. Jag ska vara jävligt glad över att jag inte tog det där vidare, säger han i Söndagsintervjun.

Johan Croneman berättar att missbruket inte bara rörde alkohol och droger. Han beskriver sitt spelmissbruk som ”en drog starkare och hemskare än alkohol”. 

”Det är ingen lek”

Sedan 2016 har Johan Croneman slutat dricka, berättar han. Samtidigt beskriver han hur svårt det varit att lägga av – och att han har haft enstaka återfall. 

I Söndagsintervjun lyfter han fram sin relation till sin son och bonusson, som har fungerat likt en ”vaccination” och hjälpt honom hålla sig borta från alkohol, droger och spelmissbruk. 

– Det får mig att tänka efter och avstå. Vi har levt ganska länge ifrån varandra så jag har väl kunnat vara periodare utan att det skulle märkas. Men nu är det som så att jag inte vill dricka för min och deras skull, säger han i Söndagsintervjun.

LÄS MER: Varför är Johan Croneman så njugg mot ”Svenska nyheter”?

LÄS MER: Johan Croneman sågar SVT-profilerna: ”Pinsamt ögonblick”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.