Countrystjärnan George Jones död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den legendariske amerikanske countrystjärnan George Jones har avlidit.
Foto: John Russell

Musikvärlden har sorg. Den legendariske amerikanska countrystjärnan George Jones har avlidit, 81 år gammal.

Sångaren avled på ett sjukhus i Nashville på fredagen, uppger amerikanska medier.

Ordet legend används ganska ofta, men få passar lika bra in på beskrivningen som George Jones. Han var mannen som levde countrymyten. En countrysångare vars pärlband av hits nästan var lika många som de braskande rubrikerna om hans stormiga, alkohol- och drogfyllda liv där skjutvapen, bilolyckor, trassliga kärleksaffärer, konkurser och missade framträdanden var en del av hans persona. Det var saker som fick det som han sjöng i sin distinkta mörka röst att verka äkta för den stora publiken som tog honom till sina hjärtan.

Han gick sin egen väg och behövde aldrig ta på sig en cowboyhatt för att verka country.

58-årig karriär

Det var först i fjol som den då 81-årige artisten meddelade att karriären skulle ta slut. En sista konsert var inplanerad till i höst. Då skulle det ha gått 58 år sedan han fick sin första skivframgång - med låten "Why baby why".

Nu blev det inte så. George Jones togs in på sjukhus den 18 april och avled på fredagen.
George Jones karriär hade höga toppar, men också väldigt djupa dalar, och i mångt och mycket påminde det om en klassisk countrylåt. George Jones blev en förebild och en ikon för generationer och hade listframgångar under sex årtionden.

150 album

George Jones var en av musikvärldens mest produktiva artister och uppges ha gett ut bortåt 150 album. Efter några framgångsrika år på 1950-talet och början av 1960-talet med hits som "White lightning" hamnade George Jones i ett alkohol- och drogberoende som han kämpade mot under årtionden.

Missbruket gjorde också att George Jones blev ökänd för att ofta utebli från sina spelningar och det gav honom öknamnet "No Show Jones".

Under 1970-talet tog hans karriär också en ny vändning när han i början av 70-talet gick från ett typiskt honky tonk-sound till en mer kommersiellt anpassad repertoar och fler countryballader.

Men hans tidiga produktion har ofta lyfts fram av nutida stjärnor som Shelby Lynne, Elvis Costello och Keith Richards. Han fick också en nystart på karriären på 80-talet, även om en svår bilolycka 1999 fick honom att dra ner på tempot.

George Jones

Född 21 september 1931 i Saratoga, Texas. Avled på fredagen i Nashville, 81 år gammal.


Gift fyra gånger, bland annat med Tammy Wynette, 1969-1975, 4 barn - bland annat countrysångerskan Georgette Jones.


Skivdebuterade 1954 med singeln "No money in this deal".


Största hits: "White lightning", "Tender years", "She thinks I still care", "The door", "He stopped loving her today".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.