Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Countrylegendaren Lee Hazlewood död

En cowboy på Stureplan. Lee Hazlewood med sällskap 1971.
Foto: Olle Wester

Den berömde amerikanske countrysångaren, kompositören, producenten och Sverige-vännen Lee Hazlewood avled tidigt på söndagsmorgonen i sitt hem i Las Vegas i en ålder av 78 år efter en längre tids sjukdom. 

Lee Hazlewood startade sin karriär som discjockey i Phoenix, lanserade sedan gitarristen Duanne Eddy innan han slog igenom på bred front i mitten av 60-talet när han skrev låten "These boots are made for walking" som han gav till Nancy Sinatra. Det blev en miljonsäljare. Han fortsatte sedan att skriva låtar som t ex "Jackson" som han själv sjöng in med Nancy Sinatra.

"Låter som en skurborste"


 - Jag låter som en skurborste, men vill folk ha det så, så gärna för mig, sa Hazlewood med sin basröst.

 Under 70-talet bodde Lee Hazlewood långa perioder i Sverige, närmare bestämt på Valhallavägen i Stockholm. Här spelade han in skivor med bl a Nina Lizell, "Vem kan segla förutan vind", t ex, som hamnade på Svensktoppen. Han gjorde också LP:n "A cowboy in Sweden".

Lee Hazlewood på scen 2002.Foto: Lars Sjögren I Sverige medverkade Hazlewood också i flera tv-program signerade Torbjörn Axelman, ett av dem vann ett internationellt pris.

 Sin allra sista skiva spelade Hazlewood in i Sverige så sent som för två år sedan och släppts i december i fjol. Den gjordes av musikern, arangören och producenten Lasse Samuelson i Sundbyberg.

Märkt av sjukdomen


 - Lee Hazlewood var lätt att jobba med, en trevlig kille som älskade Sverige. Jag arbetade med honom i många år, men tyvärr blev han alltmera märkt av sin sjukdom, sa Samuelson till Expressen i går. Jag kommer verkligen att sakna honom.

 Lee Hazlewood sörjes närmast av tre barn från ett tidigare äktenskap samt sin hustru som han gifte sig med så sent som förra året sedan de levt ihop i över tio år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.