Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronatrasslet inför galan – får inte vara i samma rum

Foto: STEWART COOK/REX / STEWART COOK/REX REX FEATURES
Foto: BACKGRID UK/IBL

I natt hålls den 78:e upplagan av Golden globe – där svenske Ludwig Göransson har chans att kamma hem pris för ”Bästa filmmusik”. 

Till skillnad från tidigare år kommer galan ske över videolänk och inte ens programledarna får vara på samma plats. 

Även om det inte blir någon storslagen och glammig galakväll i år på grund av coronapandemin delas Golden globe-statyetter ut på söndagsnatten, svensk tid. Trots att galan anordnas via videolänk inleds den traditionsenligt med intervjuer på röda mattan – som år blir på distans. 

Komikerna och skådespelarna Tina Fey och Amy Poehler leder galan, något de även gjort tre gånger tidigare.

– NBC har länge varit hem till två av de roligaste personerna på planeten, Tina Fey och Amy Poehler, och vi ville inte vänta längre med att berätta de fantastiska nyheterna om att de ska leda Golden glodes igen, sa Paul Telegdy, ordförande för NBC Entertainment, till US Weekly i januari förra året då det stod klart att duon skulle leda galan.

Programledarduon kommer dock inte få vara tillsammans under galan. Poehler kommer att vara på The Beverly Hilton hotell i Los Angeles, där Globes vanligtvis hålls, medan Fey kommer att vara på NBC: s huvudkontor i New York.

Under ceremonin kommer celebra gäster som Renee Zellweger, Cynthia Erivo, Joaquin Phoenix, Laura Dern, Salma Hayek och Jamie Lee Curtis att dela ut de ärofyllda priserna. Sveriges stora hopp är Ludwig Göransson som har chans att kamma hem pris för ”Bästa filmmusik”, för sina kompositioner i actionfilm ”Tenet”. 

Kritik mot galan

När nomineringarna till årets gala presenterades i början av februari var det flera kritiker och fans som hade ett och annat att säga om titlarna som blivit nominerade.

Flera menar att Golden globe inte lyckats uppmärksamma det bästa som tv- och filmindustrin har bjudit på under det gångna året.

Bland annat har galan kritiserats för att ha nominerat James Corden till ”Bästa manliga huvudroll (musikal/komedi)” för sin roll i Netflix-musikalen ”The Prom”. I filmen spelar ”The Late Late Show”-programledaren en homosexuell man och har fått kritik för att upprätthålla stereotyper för homosexuella män, skriver Independent

Enligt Paper Magazine har en del har påstått att serieskaparna bakom Netflix-serien ”Emily in Paris” har mutat till sig sina två nomineringar efter uppgifter om att de bjöd in 30 personer ur Hollywood Foreign Press Association, vilka är de som röstar till Golden globes, till inspelningen av serien i Paris och bjöd dem på lyxhotell och middag.

Golden globes visas på TV4Play klockan 02.00 den första mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.