Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Com Hem bojkottar TV4:s journalister ”Skamlöst”

Uppesittarkvällen hotad: ”Det vore fruktansvärt”
Viveka Hansson är chef för nyheter och samhälle på TV4.
Foto: TV4
TV4-huset på Gärdet i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Att Comhem och Tele 2 bojkottar TV4:s journalister får tv-kanalen att ilskna till.

– Jag tycker att det är skamlöst av Tele 2 att spela ut oberoendekortet, säger chefen för nyheter och samhälle på TV4, Viveka Hansson, till Dagens media.

Tele 2 nekar till en bojkott, men säger att de prioriterar andra medier.

Bråket mellan Comhem/Tele 2 och Telia/TV4 om sändningsrättigheter har gjort att journalister från TV4 Nyheterna har svårt att göra sitt jobb.

Efter att TV4:s ”Nyhetsmorgon” förra veckan visade en intervju med den egna kanalens operativa chef, Mathias Berg, svarar Tele 2 inte längre på frågor från kanalen.

I programmet gjorde Mathias Berg sitt så kallade julklappsutspel och lovade Comhems kunder gratis visning av TV4 i en månad. Tele 2 bjöds inte in till sändningen, enligt företaget.

TV4 kallar Comhems agerande för taktik

– Vi har sagt till dem att i just den här frågan, mot bakgrund av hur de agerade, kan vi inte se TV4 som en oberoende part, säger Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Tele 2, till Dagens media.

Till Expressen skriver han att företaget inte bojkottar TV4, men att medietrycket just nu är högt.

”Vi medverkade bland annat i nyheterna i tisdags kväll. Däremot prioriterar vi i första hand andra medier för att förmedla vår syn just nu”, skriver Viktor Wallström, i ett mejl.

Är det ändå inte viktigt att prata med en så pass stor redaktion?

”Vi pratar med dem i princip varje dag, men har avböjt många förfrågningar om att göra uttalanden. Baserat på hur de har agerat hittills är vårt förtroende - i den här specifika frågan - tyvärr naggat i kanten. Vi har fortsatt förtroende för TV4:s nyhetsrapportering i andra frågor”, skriver Viktor Wallström.

TV4: ”Förhandlingsretorik”

Viveka Hansson håller inte med om journalisterna på TV4 får svar på sina frågor.

”Vi får inga svar. Men våra olika redaktioner fortsätter att försöka, och det finns en dialog”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Hon tror att agerandet är en del av den pågående förhandlingen kallar det för bojkott.

”Det är ett förhandlingsutspel i form av en bojkott. De som drabbas av detta är våra tittare och deras kunder. Det hade varit klokare av Tele2/Comhem att tacka ja till tv-utrymme, för att ge sin bild av konflikten”, skriver Viveka Hansson

Hon menar att redaktionen på ”Nyhetsmorgon” inte kände till Mathias Bergs utspel i förväg, men att det var aningslöst agerande av både redaktionen och företagsledningen. 

Hon uppger också för Expressen att nyhetsredaktionen sökt Tele 2 redan före inslaget i ”Nyhetsmorgon”, utan att ha fått svar på sina frågor.

– Vi har en tradition av att våga och kunna granska vår egen verksamhet eller våra ägare, säger Viveka Hansson, till Dagens media.

TV4 och Comhem i förhandling om rättigheter

Förra veckan stängde Tele 2 ner TV4 och C more för Comhems och en stor del av Boxers kunder, som utgör en tredjedel av Sveriges hushåll.

Bakgrunden var att förhandlingarna om rättigheter mellan Tele 2/Com Hem och Telia/TV4 hade strandat.

Expressen har sökt TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.