Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Clooney träder fram – i jämställdhetsljuset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
George Clooney tar ett steg för jämställdheten.
Foto: Ian Gavan
Sandra Bullock gjorde grovjobbet.
Foto: Mandatory Byline: Juan Rico/Fame

Det här med jämställdhet är som bekant inte direkt Hollywoods starkaste sida.

Men kanske, kanske håller det på att hända någonting.

Fram i jämställdhetsljuset kliver nämligen – George Clooney.

Idén är så simpel att man undrar varför ingen kommit på den tidigare: Låt kvinnor spela roller som från början var tänkta för män.

Under Toronto Film Festival i helgen berättade Sandra Bullock att hon ringde upp producenten George Clooney efter att ha läst manuset till ”Our Brand Is Crisis” och sa att hon hittat sin roll.

Det var bara det att den var skriven för en man.  

Enligt Clooney bestämde han sig på nolltid och det var förvånansvärt enkelt att skriva om rollen. Vilket fick honom att tänka till - många fler roller borde skrivas om till kvinnor.

Enligt Time Magazine kan Clooney vara en trend på spåren.

Revolutionerande upptäckt

Emily Blunts FBI-agent i amerikansk thrillerfilmen "Sicario" var också tänkt för en man, liksom Julia Roberts kommande roll i ”Secret in their eyes”.

Den revolutionerande upptäckten kommer bara dagar innan Bechdeltestet firar 30-årsjubileum. Eller snarare uppmärksammas. Att det fortfarande finns behov av testet 2015 är knappast något att fira eftersom testet går ut på att kolla om det finns två namngivna kvinnor i en film – som pratar med varandra om någonting annat än en man. Förra året blev 55.4 procent av filmerna godkända, skriver The Guardian, vilket är det sämsta resultatet sedan 1994.

Sandra Bullock gjorde jobbet

Men det är kanske heller inte så förvånande med tanke på att endast tolv procent av huvudrollerna i de största filmerna var kvinnor, visar en studie från San Diego State University.

En sak till: Glöm att jag gav Clooney credd i början. När jag tänker efter var det faktiskt Sandra Bullock som gjorde grovjobbet.

Ära den kvinna som äras bör, som vi brukar säga.

FAKTA

HISSAR

Att ta över "The Late Show" efter Letterman är inte lätt men efter tre kvällar gör Stephen Colbert en strålande intervju med vicepresidenten Joe Biden.

FAKTA

DISSAR

Radiovärden som stämmer Taylor Swift för att han fick sparken efter att ha tafsat på hennes rumpa för två år sedan. Tips: Bete dig som folk.

FAKTA

VI SÅG

Ufo-jägarnas favoritstad Roswell i New Mexiko. Växte man upp med "Arkiv X" eller kan "Independence Day" vet man.

FAKTA

PSSST

Det mest chockerande med Donald Trump hos Jimmy Fallon? Att han faktiskt kunde driva med sig själv. I en sketch intervjuar Trump sin egen spegelbild och svarar som alltid "jag bara ska" när han ombes förklara saker som hur han ska skapa fler jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.