Clayton Johnson död – blev 86 år gammal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
George Clayton Johnson har gått bort.
Han skapade bland annat "Star Trek".

FILM. Den amerikanske författaren George Clayton Johnson, skapare av ett stycke populärkulturell historia med sitt manus till det första avsnittet av "Star trek", är död.

George Clayton Johnson led av cancer och gick bort på juldagen, 86 år gammal. Men rykten om hans död hade börjat spridas flera dagar tidigare, enligt den officiella "Star trek"-sajten Startrek.com.

Johnson fick sitt stora genombrott på 1960-talet. Tillsammans med William F Nolan, skrev han den dystopiska science fiction-romanen "Flykten från framtiden" ("Logan's run") 1967. Filmatiseringen av boken, som bär samma namn, vann en Oscar och var nominerad till ytterligare två statyetter 1977. Samma år sändes även en kortlivad "Logan's run"-serie.

Clayton Johnson bakom "Ocean's 11"

Störst avtryck gjorde George Clayton Johnson med sitt manus till "The man trap" – det allra första avsnittet av science fiction-serien "Star trek", som sändes 1966. Trots det skulle det inte komma att bli fler "Star trek"-manus signerade Johnson, men han bidrog till andra kultserier som "Kung fu" och "The twilight zone". När den senare blev filmantologi 1983 användes George Clayton Johnsons manus till avsnittet som regisserades av Steven Spielberg.

Johnson är även en av skaparna bakom filmen "Ocean's 11" från 1960, som 2001 gjordes i en ny version med bland andra George Clooney, Julia Roberts och Brad Pitt i huvudrollerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.