Clara Henry tävlar i Robinson – var nära att stoppas av TV4

Här gör Clara Henry entré i "Robinson"
Clara Henry är tacksam för sin tidigare kameravana, som gjorde att hon tänkte sig för och undvek att hamna i onödiga konflikter.
Foto: TV4
Clara Henry utsätter sig för hårda prövningar och extrema förhållanden.
Foto: TV4
Clara Henry.
Foto: /IBL / /IBL

”Robinson”-tittarna fick en överraskning i söndagens avsnitt då ett mycket bekant ansikte plötsligt klev in i programmet.

Men att Clara Henry redan är en offentlig person kunde ha satt stopp för hennes medverkan – det var inte en självklarhet för TV4 att ha med henne.

– Ponera att jag skulle gå långt, skulle tittarna tro att det är för att kanalen vill det eller att de ger mig fördelar? säger Clara Henry.

Medieprofilen Clara Henry, 25, uppfyller en barndomsdröm genom att tävla i TV4:s ”Robinson”, och ansökte gjorde hon själv precis som de andra deltagarna.

– Jag sa till dem att nu är det Clara, 25 år från Göteborg som söker. Försök se bortom att jag redan har synts på tv i olika sammanhang. De frågade varför jag vill vara med – mitt svar var: varför inte? Det är världens coolaste grej, säger Clara Henry.

Clara Henry fick ett stort genomslag med sin Youtube-kanal i början av 2010-talet. Sedan dess har hon sommarpratat, lett en talkshow, skådespelat, släppt en bok – 2017 var hon programledare för Melodifestivalen tillsammans med David Lindgren och Hasse Andersson. 

Clara Henry är förknippad med SVT, och även om hon inte har något avtal med kanalen kunde det ha satt stopp för ”Robinson”-drömmen.

– Det var en lång process. I och med att det är TV4, och jag har varit mycket på SVT måste det först redas ut om jag kunde gå vidare, säger hon och fortsätter:

– Men det känns så förlegat att tänka på det sättet. Jag måste ju få lov att göra roliga saker eller jobb. Så länge jag inte är avtalsbunden vid en kanal så är det inga problem för mig att göra jobb på vilka kanaler som helst, jag är ju frilans.

Clara Henry som programledare i Melodifestivalen 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

LÄS MER: Så gick det för Clara Henry i Vasaloppet 2020 

Kändisskapet kan ligga Clara i fatet

Att hon är en offentlig person sedan tidigare var också något som ”Robinson”-produktionen var tvungna att ta ställning till.

– Ponera att jag skulle gå långt, skulle tittarna tro att det är för att kanalen vill det eller att de ger mig fördelar? Hur kommer det se ut i rutan att ha med en person som redan har följare? Men jag tror de till slut landade i: varför inte?, säger Clara Henry.

Gustav Carlsson, exekutiv producent för ”Robinson”, berättar hur kanalen resonerade:

”Vem man är eller var man jobbar är underordnat så länge man har en stark vilja att gå helhjärtat in och ge allt i 'Robinson'. Clara är en välkänd person för många. Men hon är i programmet på samma villkor som alla andra. Och på stranden med hunger och hemlängtan är inte titlar och ett eventuellt kändisskap något som kommer hjälpa en. Det blir helt enkelt oviktigt”, skriver han i ett meddelande.

Enligt Clara Henry kände de flesta deltagarna inte igen henne och det gjorde henne ingenting, utan var snarare en lättnad.

– Jag var nervös att alla skulle veta vem jag var och inte skulle tycka jag var en värdig vinnare. ”Jaha, ska hon som redan varit på tv komma hit och försöka vinna en halv miljon”, säger hon. 

Relationen med Klas Beyer

Clara Henry berättar att förberedelserna inför ”Robinson” var omfattande, den största oron var att inte klara av hungerkänslorna.

– Min mammas första kommentar var: ”Men vad ska du där och göra? Du kommer bli grinig efter tio minuter”, för att jag är så styrd av mitt blodsocker, säger hon och fortsätter:

– Jag fastade i perioder för att vänja mig vid känslan och inte vara rädd för hungern.

”Vi är bra kompisar”, säger Clara Henry om vänskapen med fjolårets vinnare Klas Beyer.
Foto: Daniel Ohlsson / TV4

Clara Henry är god vän med förra årets vinnare, Klas Beyer, 31, som hon kunde fråga ut inför sitt äventyr.

– Vi har gemensamma vänner, jag hejade på honom hela förra säsongen. Det var jättetacksamt, jag kunde fråga honom om saker, säger hon.

Clara Henrys svältchock

Trots prepareringen kunde inget förbereda Clara Henry på vilken chock det skulle bli att hamna på paradisön i Fiji. Det begränsade matintaget blev en tuff omställning för kroppen.

– Jag var så hungrig att jag bara satt på stranden och tittade. Jag var tvungen att aktivt leta upp maten, men orkade inte ens ställa mig upp, säger hon och fortsätter:

– Jag tappade i vikt – jag har aldrig haft en kropp som gått upp eller ner i vikt. Man blir knäpp och långsam i skallen. Man blir väldigt skör och har extremt nära till alla känslor. Den där lilla strandremsan blir hela ens värld, och allt handlar om öråd och tävlingar. Och att bara passa in, om någon säger något så betyder det allt där och då.

”Robinson” visas på TV4, TV4 Play och C More.

Hollywood nedstängt – det gör kändisarna i karantän

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.