Clara Henry: ”När ska folk inse att jag är en bluff?”

Det nya SVT-underhållningsprogrammet ”Vem kan vad” går ut på att de tävlande ska gissa vilka specialtalanger åtta helt främmande människor har.
Clara Henry programleder nya underhållningsprogrammet ”Vem kan vad” i SVT.
Foto: Pillan Thelaus /SVT
Det senaste året har varit fullt av åtaganden för Clara Henry.
Foto: Morgan Norman/Pressbild

Clara Henry programleder SVT:s nya underhållningsprogram ”Vem kan vad”. 

Ett program som bygger på fördomar – något som fått programledaren att fundera över vilka fördomar hon själv möts av.

– Många tror nog jag är mer social än jag egentligen är, säger Clara Henry.

Det nya SVT-underhållningsprogrammet ”Vem kan vad” går ut på att de tävlande ska gissa vilka specialtalanger åtta helt främmande människor har – baserat på sina första intryck, fördomar och genom ledtrådar. 

Clara Henry, 26, är programledare. Att tacka ja till rollen som programledare var självklart.

– Jag tyckte att det lät som en rolig programidé och blev såld när de förklarade hur det gick till, så jag ville så klart vara med, säger hon.

Bland de tävlande i ”Vem kan vad” finns bland andra skådespelaren Ellen Bergström, komikern David Sundin, influencern Margaux Dietz och komikern och skådespelaren Özz Nûjen. 

Farah Adabi och Erik Ekstrand agerar lagledare och så kallade ”fördomsciceroner” under de åtta avsnitten.

– De är perfekta i rollen för de vågar verkligen säga vad de tänker då målar verkligen upp en bild av personen framför sig, det kommer in en kille från Mölndal och då har de en hel livshistoria bara från att ha tittat på honom.

Clara Henry sticker inte under stol med att även hon har fördomar. Och att andra har fördomar om henne - som inte alltid stämmer - är något hon tycker märks.

– Det vanligaste är att folk tror att jag är en väldigt extrovert person, lättsam, social och rolig. Det är jag väl till viss del, men det bästa jag vet är att inte träffa en käft. Jag har mycket integritet och umgås helst med människor jag redan känner och litar på.

”Ganska galet år”

Det senaste året har Clara Henry synts en hel del, bland annat i serien ”LasseMajsas Detektivbyrå”, som tävlande i ”Robinsson” och hon har kämpat med träningen i ”Du Clarar mer än du tror”.

– Det har varit ett ganska galet år i den bemärkelsen att det varit en pandemi men karriärmässigt har jag haft ett toppenår, säger hon. Men hon är ändå orolig för kommande året. 

– Jag har ju lite impostor-syndrome, ifrågasätter mig själv, kan jag verkligen det här? När ska folk inse att jag är en bluff? De känslorna kommer dock mest bara när jag har pms som tur är.

Clara Henry om...

Vanligaste fördomen i ”Vem kan vad”: ”Det var mycket snack om vem som var dansare baserat på lår. Om det var rätt eller inte kan jag inte avslöja!”

Att få frågor om långdistanslöpning sedan hon var med i ”Du Clarar mer än du tror”: ”Det är jättekonstigt, men jag tror att det blir relaterbart att en person som jag, som inte alls kopplas ihop med träning, berättar att jag ska springa ett lopp på 90 kilometer i augusti. Då känner nog många som inte tränar speciellt mycket att ”kan hon göra det, så kan jag gå ut och springa ett varv runt området”. 

Att beskrivas som bloggare: ”Jag fattar inte vad det kommer ifrån, jag har aldrig livnärt mig på att blogga, det står till och med på min Wikipediasida, om nån kan, ta bort, tack!”

Clara Henry har under åren hunnit med en del: varit Nordens största vloggare, skrivit böcker, föreläst, skådespelat, gjort tv-program, radio, podd och hållit i galor. 

Och hon har fler drömmar om framtiden.  

– Jag vill skådespela mer, det har varit jättekul att göra film. Jag vill ha ett eget program som jag skapat själv och i år har jag en idé om ett youtube-projekt som jag kanske tar tag i.

Det första av åtta avsnitt av ”Vem kan vad” har premiär på SVT Play den 15 januari och på SVT1 den 17 januari.

Lagledare Erik Ekstrand, med tävlande Margaux Dietz, programledare Clara Henry, tävlande Anis Don Demina och lagledare Farah Abadi i SVT:s ”Vem kan vad”.
Foto: Pillan Thelaus /SVT

"Vem kan vad"

Programmet går ut på att gissa vilka specialtalanger åtta främmande människor har baserat på de tävlandes första intryck och genom ledtrådar.

Tävlande profiler är:

Ellen Bergström och David Sundin

Klas Eriksson och Alfred Svensson (kända som Leif & Billy)

Nassim Al Fakir och Lina Hedlund

Margaux Dietz och Anis Don Demina

Özz Nujen och Måns Möller

Ola Forssmed och Doreen Månsson

Emma Molin och Hanna Dorsin

Keyyo och Ahmed Berhan

Tittarna kan vara med under programmet och själva gissa via Duo-appen.

Clara Henry sökte själv till Robinson

Tv-profilen har alltid drömt om att vara med i TV4-programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.