Claes Schmidt: Vi är rädda för att vara olika

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FöRFATTARNA. Claes Schmidt och Vesna Maldaner som tillsammans skrivit boken "Från man till människa". Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck

Nio år efter det att han klev ut som transvestiten Sara Lund i en artikel i Kvällsposten skriver nöjesprofilen Claes Schmidt en bok.

"Från man till människa" kom ut i går.

- Jag har kallat den en biografiroman, säger Claes. Boken ­handlar om mitt liv, om mitt sätt att tänka och om hur jag lever mitt liv i dag.

Claes Schmidt har skrivit "Från man till människa" tillsammans med 

Claes Schmidt/Sara Lind.
Foto: Foto: Jenny Leyman

Vesna Maldaner, journalist med ett förflutet på TV4 Öresund.

Boken bygger på sådant som han tar upp i sina populära föreläsningar "Kvinnor, män och alla vi andra":

- Jag trodde att intresset för mina föreläsningar skulle minska med åren, men det verkar vara tvärtom. Förra året genomförde jag 170 föreläsningar, som lockade 80 000 personer, och i år blir det nog lika många. Jag fick Stora Talarpriset 2010 och är nästan fullbokad fram till mars 2013.

"Viftar inte med pekpinnar"


Claes Schmidt beskriver sina föreläsningar som en kombination av stå upp, film, fakta, fiction och inspiration:

- Jag viftar inte med några pekpinnar utan försöker få i gång en dialog med publiken. Som när jag påstår att motsatsen till sanning kan vara en annan sanning.

Också i Norge har han numera en stor publik. Inte minst efter den uppmärksammade tv-serien "Jentene på Toten", där de norska tittarna fick träffa tio transpersoner, däribland Sara Lund.

Claes säger att han aldrig har ångrat beslutet att kliva fram som Sara Lund:

- Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Och jag har inte haft många negativa reaktioner. Jag får exempelvis massor av mejl och alla är positiva. De få negativa reaktionerna på mitt sätt att vara får jag på mina föreläsningar, och då tar jag diskussionen där och då.

186 procent mer effektiva

- Det finns undersökningar som visar att organisationer med hög grad av öppenhet och mångfald blir 186 procent mer effektiva.

- Ta bara Slagthuset i Malmö som exempel. I många år lade jag ned en ohygglig massa energi på att dölja mitt rätta jag. När jag kom ut som Sara kunde jag också använda henne i mitt sätt att tänka - och då blev det plötsligt ett rejält uppsving i vår verksamhet efter det att vi hade varit nere i en svacka.

I boken berättar han bland annat om hur han kom på namnet Sara Lund:

- När min fru Anita avslöjade mig, fick hon mig att gå med i en transvestitförening. Och där hade alla medlemmarna ett alter ego-namn, som de framträdde under. Jag hade redan bestämt mig för Sara och kopplade ihop namnet med min hemstad Malmö. Men Sara Malmö lät inte så bra. Så jag kastade blickarna på vår grannstad, och då blev det Sara - Lund.

Kan vara människa på flera sätt

När Claes Schmidt är ute och föreläser vill han allra helst hålla på i två gånger 90 minuter med en halvtimmes paus. Så mycket har han på hjärtat:

- Jag talar om de normer och värderingar, som styr våra känslor och begränsar oss. Man kan vara människa på så många fler sätt än vad vi är vana vid i Sverige.

- Vi är alla olika och vi vet att det är bra. Men vi är samtidigt väldigt rädda för att vara olika.

"Ställer till problem"

Det här med att vara en transperson är inte viktigt för Claes Schmidt längre:

- Detta med olika kön ställer till med så många problem. Jag är människa helt enkelt.

"Från man till människa" kommer ut på det nystartade förlaget Baba Books, som ägs av Vera Maldener och Mikael Frohm.

- Flera stora förlag har också varit intresserade, slutar Claes Schmidt, men vi väljer att satsa själv. I ett litet förlag kan jag påverka mer och marknads­föring har jag sysslat med nästan hela mitt verksamma liv. Jag har redan beställningar på 500 böcker och vi har därför bestämt oss för att trycka 5 000.

KvP:s löpsedel när Claes Schmidt kom ut.

Foto:

JENNY LEYMAN

FAKTA

Namn: Claes Schmidt/Sara Lund

Ålder: 63 år.

Familj: Hustrun Anita.

Karriär: Utbildad maskiningenjör men ­satsade på ett liv som musiker, var med och grundade artistbolaget United stage. Drev 1992-2009 Slagthuset i Malmö tillsammans med sin fru Anita. Klev ut som transvestit i Kvällsposten 2003 (faksimilen här intill) och blev snabbt rikskänd. Han har suttit i RFSL:s ­förbundsstyrelse och jobbar nu som föreläsare och ­inspiratör som Sara Lund. Prisades som årets föreläsare 2010.

Aktuell: Med boken "Från man till människa" som Claes själv beskriver som en "biografi­roman" som släpptes i går.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.