FöRFATTARNA. Claes Schmidt och Vesna Maldaner som tillsammans skrivit boken "Från man till människa". Foto: Sanna Dolck Foto: Sanna Dolck
FöRFATTARNA. Claes Schmidt och Vesna Maldaner som tillsammans skrivit boken "Från man till människa". Foto: Sanna Dolck Foto: Sanna Dolck

Claes Schmidt: Vi är rädda för att vara olika

Publicerad

Nio år efter det att han klev ut som transvestiten Sara Lund i en artikel i Kvällsposten skriver nöjesprofilen Claes Schmidt en bok.

"Från man till människa" kom ut i går.

- Jag har kallat den en biografiroman, säger Claes. Boken ­handlar om mitt liv, om mitt sätt att tänka och om hur jag lever mitt liv i dag.

Claes Schmidt har skrivit "Från man till människa" tillsammans med

Claes Schmidt/Sara Lind. Foto: Jenny Leyman
Vesna Maldaner, journalist med ett förflutet på TV4 Öresund.

Boken bygger på sådant som han tar upp i sina populära föreläsningar "Kvinnor, män och alla vi andra":

- Jag trodde att intresset för mina föreläsningar skulle minska med åren, men det verkar vara tvärtom. Förra året genomförde jag 170 föreläsningar, som lockade 80 000 personer, och i år blir det nog lika många. Jag fick Stora Talarpriset 2010 och är nästan fullbokad fram till mars 2013.

"Viftar inte med pekpinnar"

Claes Schmidt beskriver sina föreläsningar som en kombination av stå upp, film, fakta, fiction och inspiration:

- Jag viftar inte med några pekpinnar utan försöker få i gång en dialog med publiken. Som när jag påstår att motsatsen till sanning kan vara en annan sanning.

Också i Norge har han numera en stor publik. Inte minst efter den uppmärksammade tv-serien "Jentene på Toten", där de norska tittarna fick träffa tio transpersoner, däribland Sara Lund.

Claes säger att han aldrig har ångrat beslutet att kliva fram som Sara Lund:

- Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Och jag har inte haft många negativa reaktioner. Jag får exempelvis massor av mejl och alla är positiva. De få negativa reaktionerna på mitt sätt att vara får jag på mina föreläsningar, och då tar jag diskussionen där och då.

186 procent mer effektiva

- Det finns undersökningar som visar att organisationer med hög grad av öppenhet och mångfald blir 186 procent mer effektiva.

- Ta bara Slagthuset i Malmö som exempel. I många år lade jag ned en ohygglig massa energi på att dölja mitt rätta jag. När jag kom ut som Sara kunde jag också använda henne i mitt sätt att tänka - och då blev det plötsligt ett rejält uppsving i vår verksamhet efter det att vi hade varit nere i en svacka.

I boken berättar han bland annat om hur han kom på namnet Sara Lund:

- När min fru Anita avslöjade mig, fick hon mig att gå med i en transvestitförening. Och där hade alla medlemmarna ett alter ego-namn, som de framträdde under. Jag hade redan bestämt mig för Sara och kopplade ihop namnet med min hemstad Malmö. Men Sara Malmö lät inte så bra. Så jag kastade blickarna på vår grannstad, och då blev det Sara - Lund.

Kan vara människa på flera sätt

När Claes Schmidt är ute och föreläser vill han allra helst hålla på i två gånger 90 minuter med en halvtimmes paus. Så mycket har han på hjärtat:

- Jag talar om de normer och värderingar, som styr våra känslor och begränsar oss. Man kan vara människa på så många fler sätt än vad vi är vana vid i Sverige.

- Vi är alla olika och vi vet att det är bra. Men vi är samtidigt väldigt rädda för att vara olika.

"Ställer till problem"

Det här med att vara en transperson är inte viktigt för Claes Schmidt längre:

- Detta med olika kön ställer till med så många problem. Jag är människa helt enkelt.

"Från man till människa" kommer ut på det nystartade förlaget Baba Books, som ägs av Vera Maldener och Mikael Frohm.

- Flera stora förlag har också varit intresserade, slutar Claes Schmidt, men vi väljer att satsa själv. I ett litet förlag kan jag påverka mer och marknads­föring har jag sysslat med nästan hela mitt verksamma liv. Jag har redan beställningar på 500 böcker och vi har därför bestämt oss för att trycka 5 000.

KvP:s löpsedel när Claes Schmidt kom ut.

Foto:

JENNY LEYMAN

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag