Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Claes Malmbergs utmaning: ”Undrar om jag klarar av det”

Ur arkivet: Vem är Claes Malmberg?
Claes Malmberg.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Claes Malmberg i ”Hundraåringen”.
Foto: Exakta Photo AB

Claes Malmberg är en av Sveriges mest rutinerade och folkkära skådespelare.

Nu ska han ge sig in i ett projekt som ibland får honom att undra om han verkligen kommer klara av det. 

I teateruppsättningen av ”Hundraåringen” ska han nämligen spela huvudrollen – och alla andra roller.

– Just nu känns det som ett kamikaze-projekt, säger Claes Malmberg.

Jonas Jonassons bok ”Hundraåringen” gjordes till film och blev en stor succé. Nu görs den för första gången som teaterföreställning på Tjolöholms slott i sommar.

I huvudrollen som Allan syns Claes Malmberg, 60. Det är dock inte den enda rollen han spelar i föreställningen.

Han spelar även Josef Stalin, Ronald Reagan, mc-ledaren Gäddan, elefanten Sonja och flera andra karaktärer.

– När jag går och tänker på det ibland så undrar jag om jag ska klara av det, men det får jag försöka göra nu när jag har bestämt mig för att göra på det här sättet, säger Claes Malmberg.

Samtidigt menar Malmberg att han och regissören Niklas Holtne vill att publiken inte ska tänka på att det bara är en person på scenen. 

– När man läser boken gör man sina egna bilder i huvudet och ser alla karaktärer framför sig och det var en grundgrej att närma sig boken utifrån det förhållningssättet.

Återförenades med kärleken 

Claes Malmberg har haft gott om jobb under coronapandemin och menar att han har haft det väldigt bra, trots att kulturbranschen drabbats hårt.

Något som däremot varit ett bekymmer är att han och partnern Janiana Mafra Panchero Silva knappt kunnat träffas.

– Hon är fullvaccinerad men får ändå inte komma hit för det är en massa restriktioner. Vi får hoppas att den här pandemin går över så vi kanske inte kan resa lika mycket som innan, men att man i alla fall kan ta sig från en världsdel till en annan utan att bli stoppad vid gränsen. 

I december reste de båda till Portugal där de återförenades efter att inte ha setts på över ett och ett halvt år.

– Det var ganska enkelt och roligt att träffas efter så lång tid. Men vi känner varandra så väl så det kändes som att det inte hade gått så lång tid om jag ska vara helt ärlig, säger Malmberg och fortsätter:

– Men det är ingen dramatik i det utan varje situation har sina problem, vi har ett virus och restriktioner och vi får hoppas att de hjälper så den här skiten går över någon gång. Jag känner inte att jag har någon anledning att gnälla.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.