Claes Malmbergs plan med kärleken – inte setts på ett år

Claes Malmberg och hans brasilianska flickvän, Janiana Mafra Panchero Silva.
Foto: TV4
Claes Malmberg har nyligen fått sin första vaccinspruta.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Komikern och skådespelaren Claes Malmberg känner radioprofilen Stefan Livh sedan 35 år. Biljetterna till nya föreställningen är släppta.
Foto: Henrik Sandsjö / Henrik Sandsjö

På gång med en ny föreställning ser Claes Malmberg fram mot livet efter coronapandemin.

Han och brasilianska flickvännen Janiana Mafra Panchero Silva har inte träffats på över ett år på grund av resestoppet.

– När jag är färdigvaccinerad får jag åka till Brasilien, säger han.

Claes Malmberg, 60, hoppas tillsammans med radioprofilen Stefan Livh, 63, vara tillbaka på scenen i höst.

De planerar krogshowen ”Malmberg – full av Livh” med premiär på Kajskjul 8 i Göteborg den 24 september.

Duon har känt varandra i 35 år och samarbetat flera gånger, men inte på scen sedan 1980-talet. Enligt Claes Malmberg blir showen en blandning av ”humoristiska infall och musik” med förankring i samtiden.

– Det blir aktuella ämnen. Och vi tillåter oss att vara i den ålder vi är, vi är inte så himla hippa längre. Jag är ju 60 nu. Det innebär en större frihet att säga mer vad man själv vill än när man kanske är 30 och tror att det är farligt att ha en åsikt, säger den folkkäre skådespelaren.

Har du några exempel på ämnen?

– Ska vi förbjuda vissa ord? Hur blir man av med en fördom? Gör man det genom att förbjuda saker eller att helt enkelt motarbeta det på ett djupare plan? Identitetspolitik, vad är det? Man kan jämföra med 70-talet när jag var tonåring, när vänstern var stark och du inte fick tala illa om vissa politiska ledare, och likheter med i dag där du inte kan avvika från vissa åsikter. Vi lever i en tid då vi inte får göra misstag, säger han och tillägger med ett skratt:

– Sedan försöker vi ju vara lite roligare än vad jag är nu. Det är ju ingen debattföreställning. Utan vi ska helst göra humor av det.

Ostbågen smakade frigolit

Även om han inte stått på scen på ett tag har Claes Malmberg haft fullt upp med film och tv under pandemin. Bland annat har han stora roller i Helena Bergströms kommande Netflix-film ”Dancing queens” och årets julkalender.

Han har precis fått sin första vaccinspruta och hade en lättare släng av covid-19 i höstas.

– Jag märkte knappt av det. Men när jag tog en ostbåge och det smakade frigolit förstod jag att något kanske inte var som det skulle. Smaken var borta ett dygn. Så jag har haft otrolig tur med mycket jobb och bara en lätt form av covid.

”Vi får härda ut”

Claes och flickvännen Janiana Mafra Panchero Silva har inte träffats på över ett år. Hon har inte uppehållstillstånd i Sverige och åkte hem i samband med att viruskrisen exploderade i mars förra året.

Reserestriktionerna gör det nu omöjligt att ses.

– Vi har kontakt varje dag och pratar via whatsapp, säger han.

Förhoppningen är att kunna resa till Brasilien när han är färdigvaccinerad.

Claes Malmberg påpekar att han trots saknaden ser krasst på situationen.

– Det är klart att det är tråkigt att vara ifrån varandra. Men man måste som människa anpassa sig. Folk har klarat sig igenom två världskrig och det är krig i världen fortfarande. Jämfört med de människorna är jag lyckligt lottad. Just nu finns det inga alternativ, säger han.

– Vi får härda ut och förhoppningsvis blir det en ännu djupare och bättre relation. Hon har ju varit svårt sjuk tidigare och vi har gått igenom mycket redan, så vi ska kunna klara detta också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.