Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Claes Malmberg om sin skam i nya boken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dagarna släpps Claes Malmbergs självbiografi "Mysteriet Claes Malmberg".
Foto: Lasse Svensson
"Jag bär fortfarande på en stor skuld och skam för att jag svek mamma på hennes dödsbädd".
Foto: Anders Ylander

Claes Malmberg berättar öppenhjärtigt i självbiografin "Mysteriet Claes Malmberg" om skilsmässan och om hur Tommy Körberg räddade honom undan självmordet.

Den folkkäre skådespelaren skriver också om bråket med Leif GW Persson, och om hur han lämnade sin sjuka mor för att tävla i Melodifestivalen kort innan hennes död.

"Jag bär fortfarande på en stor skuld och skam för att jag svek mamma på hennes dödsbädd", berättar han i boken "Mysteriet Claes Malmberg", som är skriven av författaren Petter Karlsson.

I dagarna släpps Claes Malmbergs självbiografi "Mysteriet Claes Malmberg", som är skriven av författaren Petter Karlsson.

Där berättar Claes Malmberg öppenhjärtigt om den tuffa tiden 1995.

Då hade skådespelaren tagit ut 50 000 kronor och dragit från allt, till Köpenhamn.

Äktenskapet var på väg att ta slut, och han hade just träffat den senaste kärleken Fatima Rainey. Den uppslitande perioden hade fått honom att ta ett återfall på kokain.

Körberg: "Jag drog direkt"

Claes Malmberg berättar att han drack sig igenom två dagar på hotellet, och tog med sig en strippa till hotellrummet.

Han hade bestämt sig för att ta sitt liv, skriver han. I boken skriver Malmberg om hur han planerat att hoppa från ett fönster.

Men i stället ringde han vännen Tommy Körberg, som satte sig på ett plan ner.


LÄS MER: "Saltön tyngt av dödsfall"


– Jag drog direkt. Jag hörde på honom att det var lite illa. Jag skyndade mig ner. Jag var lite ängslig att han skulle göra sig illa. Men man säger inget om man bestämt sig för det. Det var ett rop på hjälp. Jag var där och lyssnade på honom. Sedan pratade vi. Och gjorde Köpenhamn. Man trampar fel i bland och så finns det vänner som hjälper en. Det har hänt mig också, säger Tommy Körberg.

I boken berättar Claes Malmberg också om när Ravaillacz tävlade i Melodifestivalen 2013.

"Mysteriet Claes Malmberg", som är skriven av Petter Karlsson, släpps i dagarna.

Dagen innan presskonferensen hade Malmbergs mamma, som led av en ovanlig form av Parkinsons, förts till sjukhuset med lunginflammation.

Malmberg: "Jag såg henne tyna bort"

Malmberg besökte sin mamma i några timmar. Han skriver i boken att han fick en känsla av att det var sista gången de sågs, när de kramade varandra farväl.

Dagen efter presskonferensen var mamman död. Men i stället för att åka hem fortsatte Malmberg att arbeta.

"Så mamma förtvinade och dog. Jag såg henne tyna bort där i sjuksängen och kanske gjorde jag inte allt jag borde ha gjort för att hjälpa henne under den sista tiden. Det är lätt att försvara sig. Jag hade en egen familj att ta hand om, massor av jobb, var knappt i mitt eget hem under långa perioder. Men ändå... Jag bär fortfarande på en stor skuld och skam för att jag svek mamma på hennes dödsbädd", skriver han i boken.


LÄS MER: Malmberg: "Vi kan ha ett rejält kokainparty"


Tommy Körberg var en av medlemmarna i Ravaillacz. Han berättar att Claes Malmberg inte sa ett ord om vad han gick igenom.

– Det var en jävla konstig tid. Han är ju skådis. Han ville inte tynga oss. Han pratade aldrig om det då. Vi fick veta det sen. Han berättade att hon var dålig. Men jag visste inte i vilket stadie. Han var väldigt nära sin mamma. Vi har pratat efteråt, säger han.

I boken skriver Claes Malmberg också om sin tolkning av Leif GW Perssons romankaraktär Bäckström.

Leif GW Persson gick i våras ut och sågade Malmbergs insats vid fotknölarna.

I boken skriver Malmberg att han oroas över spekulationerna om att den osympatiske karaktären Bäckström – och hans fördomar om kvinnor och invandrare – egentligen är en beskrivning av författaren själv.

Leif GW Persson: "Pengar tycks inte vara helt ointressanta för Malmberg"

Han svarar också på Leif GW Perssons kritik.

"Ju mer jag läste av GW:s kritik mot mig, desto mer förstod jag att det i grunden handlade om att varken jag eller den svenska teveserien var en tillräckligt bra kassako i hans ögon. Att den som tjänar mindre än GW också är mindre värd. Att han egentligen inte är ett skvatt intresserad av hur den svenska serien går, eftersom det är i USA de feta sedelbuntarna finns", skriver han.

När Leif GW Persson hör orden säger han:

- Han själv tycks inte helt omedveten om den där biten. Han lär ju vara någon slags kommunist. Men i mina ögon håller inte de på att göra reklam i tv hela tiden. Pengar tycks inte vara helt ointressanta för Malmberg. Han är inte uteslutande ideell och filantropisk. Det andra är att jag inte tycker han var särskilt bra. Nu ska Bäckström sannolikt göras i Europa. Då ska jag lägga mig i och se om jag inte kan hitta en fungerande skådis, säger han och fortsätter:

– Du får hälsa honom så gott och önska honom lycka till med hans fortsatta reklam-tv.

Malmberg: "Där slogs en kil in i vår relation"

I höstas separerade Claes Malmberg från hustrun Fatima Rainey.

Men i boken kallar han henne för sin idol. Där berättar han också om varför de två separerade från varandra.

"Att jag inte längre lever ihop med min senaste fru Fatima beror delvis på hur jag behandlade henne när hon var konvalescent efter Perlas födelse. Vi flyttade till Skåne i den vevan, nya huset krävde massor av jobb, men jag försvann hela tiden till Stockholm för att spela in Hon och Hannes. Kvar var ungarna och Fatima på kryckor och hon såg det som ett svek att jag valde jobbet före henne. Där slogs en kil in i vår relation som aldrig någonsin försvann", skriver han.

Fatima Rainey hälsar att hon inte vill kommentera boken, men också att hon och Claes Malmberg i dag är goda vänner.

Expressen har sökt Claes Malmberg.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.