Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Claes Elfsbergs svåra känslor som pensionär

Karin Sörbring möter "Rapportmannen" Claes Elfsberg.
Claes Elfsberg ratades av SVT efter att han fyllt 67 år. Foto: OLLE SPORRONG
Nu beskriver han känslorna kring avslutet på tv-kanalen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Claes Elfsberg ratades av SVT efter att han fyllt 67 år.

Nu beskriver han känslorna kring avslutet på tv-kanalen.

– Jag fick ju sparken. De ville ju inte ha med mig att göra längre då jag blev för gammal, säger han i podcasten ”TV-fabriken” – som görs av Fredrik Ralstrand.

När vill du gå i pension?

SVT-profilen Claes Elfsberg tvingades sluta 2015 då han fyllt 67, trots att han gärna hade fortsatt på kanalen.

Det är ett beslut som han varit starkt kritisk emot, och nu beskriver han känslorna kring avslutet på tv-kanalen.

– Jag fick ju sparken från Sveriges Television. De ville ju inte ha med mig att göra längre då jag blev för gammal, säger Claes Elfsberg i podcasten ”TV-fabriken” – som görs av Fredrik Ralstrand.

Kritisk mot SVT:s flaggskeppsprogram

Sedan väljer han även att rikta hård kritik mot hur nyhetsprogrammen ”Rapport” och ”Aktuellt” är organiserade i nuläget. Elfsberg upplever att det inte finns någon konkurrens mellan programmen i dag.

– Jag tror att det är det enda programmet i världen som måste ta hänsyn till ett annat nyhetsprogram. Det får inte vara fullt så bra som det skulle kunna vara – för då skulle ”Aktuellt” kunna ta stryk av det, säger han.

Trivs inte med att vara pensionär

Pensionärslivet är ingenting som han känner sig tillfredsställd med, och i nuläget har han frilansuppdrag som knappt motsvarar en halvtidstjänst – något som han inte är helt nöjd med.

– Under väldigt många år har jag haft klart för mig att arbetslivet är en för kort del av en modern människas totala livscykel. Att inte få jobba längre än till 67 är förskräckligt, säger Claes Elfsberg i podcasten ”TV-fabriken”.

”Inte nöjd med hur det slutade”

Anbuden står inte heller på rad, menar tv-ankaret.

– Det tror jag inte att det gör för särskilt många överhuvudtaget.

Och för Expressen så vidareutvecklar han sitt resonemang.

– Jag är inte nöjd med hur det slutade – men nu är ju inte SVT ensamma med att ha sådana här principer. Dock så tycker jag väldigt illa om det. Jag tycker att hela det svenska systemet på arbetsmarknaden har blivit fel. Det kanske var rätt när det infördes, men i dag fungerar arbetsmarknaden på ett annat sätt, säger Claes Elfsberg och fortsätter:

– Att vi då har ett system som gör att man inte får jobba med det som man lärt sig – och i stället drabbas av nåt slags jävla yrkesförbud. Det vänder jag mig emot.

Hur jobbigt har det varit?

– Man ska ju inte överdriva, för nu har jag jobbat med andra saker. Men jag tycker att det är principiellt fel att avskeda människor för att man har nått en viss ålder.

Expressen har varit i kontakt med SVT, som avböjer att kommentera.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.